delfin3
TOPLICE LIPIK _vanjski
Medianno
Prezentacija robota za natjecanje u Croatian Makers Ligi

Osnovne škole u Lipiku i Pakracu dobile robote

17.03.2016. 15:19 | 4012 pregleda | Lifestyle

Nastavnici fizike, matematike i tehničke kulture Marko Svjetličić, Martin Brkić i Milan Nadaždi koji razvijaju robotiku i automatiku u osnovnoškolskim uzrastima Lipika i Pakraca 17. ožujka predstavili su robote s kojima će sudjelovati na natjecanjima u Croatian Makers ligi.

Piše:
Tonći Savi

Croatian Makers je projekt udruge Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih koji je pokrenuo poznati investitor i poduzetnik Nenad Bakić. IRIM, koji je privatno financiran, kao glavnu platformu za razvoj mladih vidi robotiku i automatiku. Robotika i automatika su idealni alati i za ulazak u svijet programiranja i općenito STEM zanimanja u kojima je hrvatsko školstvo izrazito deficitarno. IRIM donira i razvija robotiku i automatiku u osnovnoškolskim uzrastima, ali i u starijima koji su bliži svijetu rada i poduzetništva te je do siječnja 2016. donirao opremu u 60-ak škola i centara za rad s mladima.

Osnovne škole u Lipiku i Pakracu dobile su na korištenje 10 takvih robota, po 5 svaka koji će im ostati u trajnom vlasništvu ukoliko budu nastupili na barem 5 natjecanja u Croatian Makers ligi. Croatian Makers liga počinje već u mjesecu svibnju, a naši će osnovnoškolci nastupiti na natjecanju za regiju Popovača gdje će se natjecati s vršnjacima iz Kutine, Velike Ludine, Novske, Križa, Siska, Rajića, Popovače, Petrinje, Dvora i Sunje. Donacija 5 takvih robota vrijednosti je oko 3200 kuna. Roboti se upravljaju daljinskim upravljačem, mobilnim aplikacijama ili pomoću programa mBlock.

„Ova će natjecanja zahtijevati financijska sredstva koja ćemo pokušati nabaviti iz drugih izvora putem donacija.“ rekao je  Marko Svjetličić, učitelj fizike u Lipiku i Pakracu.

Platforma na kojoj se odvija liga edukacijski je robot mBot (Bluetooth verzija). Nudi vrlo jednostavan ulazak u svijet robotike, a omogućuje i naprednije korištenje. Natjecanje je podijeljeno u dvije kategorije: 1. do 5. i 6. do 8. razreda osnovne škole. Natjecanja će se odvijati mjesečno, a prve discipline bit će: praćenje crte, pronalaženje izgubljenog prijatelja i izbjegavanje prepreka.

Najuspješniji sudionici iz regija dobit će prikladne robotičke nagrade, odnosno još naprednije robote, kako bi stečena znanja mogli dići na višu razinu.


LIRA ispod članka
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/