AS Obrt - vertikalni do 21.8
Ostanidoma2
Ostanidoma1
Iz planinarske perspektive

Visokogorci na Lipnici promatrali Špik

26.10.2015. 14:55 | 1163 pregleda | Lifestyle

Visokogorska sekcija Planinarskog društva "Psunj" Pakrac nakon sušnog ljeta što se tiče osvajanja stjenovitih planinskih vrhunaca sunčani vikend s 24. na 25. listopada organizirala je izlet s ciljem uspona Špik (2473 m) u slovenskim Julijskim Alpama. Devetero članova sekcije iz Pakraca, Lipika, Daruvara i Zagreba zadnjeg dana jeseni još dok dani nisu postali kraći, a noći duže zaputilo se u pravcu Kranjske Gore i planinarskog doma Krnica (1113 m) odakle su sljedećeg jutra započeli uspon prema Špiku.

Piše:
Antun Ciglenečki

Prvog dana, usput prije dolaska u Kranjsku Goru, zastali su u slovenskom odmaralištu Bledu, koje se smjestilo na istoimenom jezeru podno vrhova Julijskih Alpa. Šetnicama uz Bledsko jezero tog jesenskog dana šetali su se turisti sa svih strana svijeta. Nakon šetnje uz jezero nastavili su put prema Kranjskoj Gori gdje se u okolici nalazi planinarski dom Krnica, njihovo prenoćište prije uspona na vrh sljedećeg jutra.

Na vrh su krenuli ujutro s prvim zrakama svijetla. Prije nego je sat otkucao podne popeli su se na vrh Lipnicu (2417 m) samo sedamdesetak metara nižeg od planiranog cilja izleta. Nakon odmora i uživanja u vidiku s Lipnice spustili su se u dolinu do doma, pritom doživjevši malu pustolovinu...