Na ovogodišnjem Sajmu cvijeća, koji će se održati 11. svibnja u Lipiku, svoja vrata ljubiteljima dobre hrane otvaraju i Toplice Lipik.
U sklopu sajma, posjetitelji će moći uživati u gastronomskoj ponudi koju priprema glavni kuhar Toplica Lipik – Alen Tutić, s posebnim naglaskom na zdrave i kreativne slastice.
Kroz njegovu ponudu predstavit će se četiri ukusna i jednostavna recepta napravljena isključivo od prirodnih sastojaka:
Sastojci:
2 cijela jaja
125 ml ulja
250 ml mlijeka (može i tekući jogurt)
200 g šećera
400 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
5 g kuhinjske soli
1 mrkva (naribana)
Po želji: naribana limunova korica
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 185 °C. U velikoj posudi pomiješajte suhe sastojke.
Dodajte jaja, mlijeko (može i tekući jogurt) te ulje. Sastojke miješajte vilicom, a ne mješalicom, dok ne dobijete glatku i ujednačenu smjesu.
Po želji umiješajte suho ili svježe voće, čokoladne mrvice ili druge arome – u ovom slučaju naribanu mrkvu.
Smjesu rasporedite žlicom u papirnate kalupe, puneći ih nešto iznad polovice visine.
Pecite 15 minuta, odnosno dok muffini ne poprime lijepu zlatnu boju. Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se malo ohlade prije posluživanja.
Sastojci:
2 cijela jaja
125 ml ulja
250 ml mlijeka (može i tekući jogurt)
200 g šećera
400 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
5 g kuhinjske soli
50 g kupina (usitnjenih)
Po želji: naribana limunova korica
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 185 °C. U velikoj posudi pomiješajte suhe sastojke.
Dodajte jaja, mlijeko (po želji zamijenite tekućim jogurtom) i ulje.
Sve sastojke miješajte vilicom, ne mikserom, dok se ne povežu u glatku, jednoličnu smjesu. Zatim dodajte željene dodatke – usitnjene kupine u ovom slučaju, ili po želji suho ili svježe voće, čokoladne mrvice ili arome.
Smjesu rasporedite žlicom u papirnate kalupe, puneći ih nešto iznad polovice visine.
Pecite oko 15 minuta, odnosno dok muffini ne poprime lijepu zlatnu boju. Nakon pečenja izvadite ih iz pećnice i ostavite da se malo ohlade prije posluživanja.
Sastojci:
100 g smrznutog šumskog voća
300 ml mlijeka (ili biljnog mlijeka po želji)
Stevija (po ukusu)
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku, jednoličnu smjesu. Izlijte u čašu i odmah poslužite.
Ako smoothie ostavite u hladnjaku, prije posluživanja ga promiješajte, jer može doći do taloženja sastojaka.
Po želji možete dodati i žitarice za dodatnu teksturu i nutritivnu vrijednost.
Sastojci:
500 g batata
100 ml mlijeka
1 ekstrakt vanilije
30 g šećera
Priprema:
Batat ogulite, narežite na manje komade i skuhajte u loncu dok ne omekša. Zatim ga usitnite u glatki pire.
U većem loncu pomiješajte pire od batata, mlijeko, šećer i ekstrakt vanilije.
Smjesu stavite na vatru i kuhajte, uz stalno miješanje, dok se ne zgusne – otprilike 5 do 10 minuta.
Kada je puding gotov, ulijte ga u željene posudice i ostavite da se ohladi ili ga poslužite topao.
Po želji, puding možete ukrasiti šlagom ili nekom drugom kremom.
© 2014-2025. COMPAS portal - Sva prava pridržana.