Toplice Lipik donose slastice od prirodnih sastojaka

Slatki mirisi zdravlja na Sajmu cvijeća u Lipiku

08.05.2025. 09:14 | 2298 pregleda | Objavio: Compas | Rubrika: Lifestyle

Na ovogodišnjem Sajmu cvijeća, koji će se održati 11. svibnja u Lipiku, svoja vrata ljubiteljima dobre hrane otvaraju i Toplice Lipik.

U sklopu sajma, posjetitelji će moći uživati u gastronomskoj ponudi koju priprema glavni kuhar Toplica Lipik – Alen Tutić, s posebnim naglaskom na zdrave i kreativne slastice.

Kroz njegovu ponudu predstavit će se četiri ukusna i jednostavna recepta napravljena isključivo od prirodnih sastojaka:

MUFFIN S MRKVOM

Sastojci:

  • 2 cijela jaja

  • 125 ml ulja

  • 250 ml mlijeka (može i tekući jogurt)

  • 200 g šećera

  • 400 g glatkog brašna

  • 1 prašak za pecivo

  • 5 g kuhinjske soli

  • 1 mrkva (naribana)

  • Po želji: naribana limunova korica

Priprema: 

Zagrijte pećnicu na 185 °C. U velikoj posudi pomiješajte suhe sastojke.

Dodajte jaja, mlijeko (može i tekući jogurt) te ulje. Sastojke miješajte vilicom, a ne mješalicom, dok ne dobijete glatku i ujednačenu smjesu.

Po želji umiješajte suho ili svježe voće, čokoladne mrvice ili druge arome – u ovom slučaju naribanu mrkvu.

Smjesu rasporedite žlicom u papirnate kalupe, puneći ih nešto iznad polovice visine.

Pecite 15 minuta, odnosno dok muffini ne poprime lijepu zlatnu boju. Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se malo ohlade prije posluživanja.

MUFFIN S KUPINOM

Sastojci:

  • 2 cijela jaja

  • 125 ml ulja

  • 250 ml mlijeka (može i tekući jogurt)

  • 200 g šećera

  • 400 g glatkog brašna

  • 1 prašak za pecivo

  • 5 g kuhinjske soli

  • 50 g kupina (usitnjenih)

  • Po želji: naribana limunova korica

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 185 °C. U velikoj posudi pomiješajte suhe sastojke.

Dodajte jaja, mlijeko (po želji zamijenite tekućim jogurtom) i ulje.

Sve sastojke miješajte vilicom, ne mikserom, dok se ne povežu u glatku, jednoličnu smjesu. Zatim dodajte željene dodatke – usitnjene kupine u ovom slučaju, ili po želji suho ili svježe voće, čokoladne mrvice ili arome.

Smjesu rasporedite žlicom u papirnate kalupe, puneći ih nešto iznad polovice visine.

Pecite oko 15 minuta, odnosno dok muffini ne poprime lijepu zlatnu boju. Nakon pečenja izvadite ih iz pećnice i ostavite da se malo ohlade prije posluživanja.

SMOOTHIE OD ŠUMSKOG VOĆA

Sastojci:

  • 100 g smrznutog šumskog voća

  • 300 ml mlijeka (ili biljnog mlijeka po želji)

  • Stevija (po ukusu)

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku, jednoličnu smjesu. Izlijte u čašu i odmah poslužite.

Ako smoothie ostavite u hladnjaku, prije posluživanja ga promiješajte, jer može doći do taloženja sastojaka.

Po želji možete dodati i žitarice za dodatnu teksturu i nutritivnu vrijednost.

PUDING OD BATATA S VANILIJOM

Sastojci:

  • 500 g batata

  • 100 ml mlijeka

  • 1 ekstrakt vanilije

  • 30 g šećera

Priprema:

Batat ogulite, narežite na manje komade i skuhajte u loncu dok ne omekša. Zatim ga usitnite u glatki pire.

U većem loncu pomiješajte pire od batata, mlijeko, šećer i ekstrakt vanilije.

Smjesu stavite na vatru i kuhajte, uz stalno miješanje, dok se ne zgusne – otprilike 5 do 10 minuta.

Kada je puding gotov, ulijte ga u željene posudice i ostavite da se ohladi ili ga poslužite topao.

Po želji, puding možete ukrasiti šlagom ili nekom drugom kremom.

© 2014-2025. COMPAS portal - Sva prava pridržana.