Posljednji dašak zime; tradicionalna jela koja griju dušu
Ovomjesečni izbor jela inspiriran je posljednjim dašcima zime. Kako bismo se malo zagrijali i uljepšali tmurne i hladne dane, glavni kuhar Toplica Lipik Alen Tutić odlučio se za neka tradicionalna jela koja nas podsjećaju na toplinu doma naših baka i djedova.
Prva poslastica koju je chef Tutić pripremio zimska je kombinacija kiselog kupusa i domaće slavonske kobasice. Ovo jelo jednostavno je za pripremu, a okus je toliko bogat i pun da će vas odmah podsjetiti na zimu. Kupus daje jelu kiselkastu notu koja se savršeno slaže s kobasicama, a zagrijat će vas i utažiti glad u tren oka.
Juha od batata je sljedeća delicija koju je naš chef pripremio. „Batat je povrće bogato vlaknima, vitaminima i mineralima, a ovaj recept kombinira okus batata s drugim sastojcima za savršenstvo okusa. Ova juha ne samo da će vas zagrijati i utažiti glad, već će i svojom bojom unijeti dašak vedrine u zimskim danima.“, ističe chef Tutić.
Za kraj, tu je i jedno tradicionalno slavonsko jelo koje su radile naše bake - pečeni krumpir sa slaninom. Ovo jelo se priprema vrlo jednostavno, ali je toliko ukusno da će vam se sigurno svidjeti. „U ovom receptu smo malo pojačali okus dodavanjem kotleta od svinjetine, što ga čini još ukusnijim.“, govori nam Alen Tutić.
Ova kombinacija modernog i tradicionalnog prikazuje kako je moguće oživjeti stare recepte i dati im novu dimenziju. Bez tradicije nema dobrog obroka, a mi našim čitateljima nastojimo pokazati kako se može spojiti stari i novi svijet kulinarskih okusa.
Kao što je poznato, u Slavoniji se uvijek dobro jelo i pilo, a ova jela su samo još jedan dokaz kako je bogata slavonska kuhinja neiscrpna riznica raznih recepata i okusa. Stoga, isprobajte ova jela i uživajte u zimskoj čaroliji okusa!

Piše:
Matija Kulhavi
Kotlet od svinjetine s pečenim krumpirom i paprikom
SASTOJCI:
8 svinjskih kotleta
16 krumpira većih
16 kriški slanine
16 komada paprike svježe
svinjska mast
sol
papar
slatka paprika
ulje suncokretovo
1 glavica crvenog luka
PRIPREMA:
Uzeti svinjske kotlete i zarezati opnu da se prilikom pečenja ne skupe. Začiniti svinjske kotlete sa soli, paprom, slatkom paprikom te dodati narezani luk, zaliti s uljem i ostaviti barem 12 sati da meso poprimi okus marinade i malo omekša. U međuvremenu ogulimo krumpir, dobro ga operemo i prerežemo po pola. Sredinu krumpira malo izdubimo da slanima može stati. I da prilikom pečenja sve upije krumpir. Lim za pečenje namažemo sa svinjskom masti i poslužimo izdubljeni krumpir. U izdubljeni krumpir dodamo slaninu narezanu na kriške i sve malo posolimo, poparimo i posipamo sa slatkom paprikom, ali treba paziti da ne pretjeramo sa soli jer je slanina sama po sebi slanija. Zatim stavimo peći na nekih 35 min u pećnicu na 180 C.
U tavicu ili neku drugu posudu stavimo suncokretovo ulje i kada se ugrije dodamo cijelu papriku i lagano ju pečemo s obje strane. Pri kraju začinimo sa soli, a po želji možete posipati s usitnjenim bijelim lukom.
Svinjske kotlete stavimo peći u zagrijanu tavu i pečemo nekih 5 minuta, ovisno o debljini mesa. Na masnoći na kojoj smo pekli svinjske kotlete možemo napraviti malo umaka.
Sve servirajte na tanjur i uživajte u jelu.
Vrijeme pripreme: oko 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: srednje zahtjevno
Slavonska kobasica s dinstanim kupusom i pire krumpirom
SASTOJCI:
Dinstani kiseli kupus:
50 dag kiselog kupusa
mala glavica luka
malo domaće slanine
slatka paprika prstohvat
režanj češnjaka
list sušenog lovora
svinjska mast
Pire krumpir:
30 dag krumpira
20 g maslaca
malo vrućeg mlijeka
PRIPREMA:
Uzeti krumpir, oguliti ga i oprati, zatim ga staviti kuhati u lonac s posoljenom vodom. Krumpir kuhati dok ne bude mekan ili dok se ne počne raspadati. Procijedimo vodu iz krumpira, mlijeko malo ugrijemo. Zatim protisnemo krumpir i maslac i postepeno dodajemo mlijeko te miješamo da pire krumpir bude jedna kremasta kompaktna smjesa. Ako nije dosta slan dodajte malo soli.
Ogulimo glavicu crvenog luka i zatim ju sitno nasjeckamo. Na ugrijanu svinjsku masnoću dodamo usitnjeni luk, slaninu na kockice i protisnuti češnjak. I sve kratko vrijeme dinstamo , kiseli kupus narežemo na sitnije i dodamo u posudu gdje smo dinstali luk i slaninu . Dodamo lovorov list malo slatke paprike i dinstamo sve zajedno.
Kobasicu stavimo u posudu na zagrijanu masnoću i prepečemo s obje strane. Masnoću od pečenje kobasice možemo preliti preko dinstanog kiselog kupusa.
Recept za domaću kobasicu:
Par kobasica slavonskih ili neke druge po Vašoj želji.
10 kg mljevene svinjetine
200 do 220 gr kuhinjske soli
40 gr mljevenog papra
50 gr mljevene slatke paprike
5 režnja češnjaka
Sve sastojke dobro pomiješati da bude kompaktna smjesa. Po želji možete napraviti da bude ljuće ovisno o Vašem ukusu.
Vrijeme pripreme: oko 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: jednostavna
Juha od batata
SASTOJCI:
500 g batata
150 g mrkve
1 luk
2 režnja češnjaka
1 žličica naribanog svježeg đumbira
prstohvat mljevenog korijandera
prstohvat soli
prstohvat mljevenog papra
700 ml povrtnog temeljca
1 žlica kiselog vrhnja
3 žlice maslinovog ulja
PRIPREMA:
Očistite povrće i dobro operite, luk sitno nasjeckajte, batat i mrkvu narežite na kocke, a češnjak protisnite.
U lonac stavite maslinovo ulje, kad se zagrije dodajte nasjeckani luk i pirjajte 5 minuta.
Dodajte češnjak, đumbir, korijander, pripremljeni batat i mrkvu te pirjajte oko 5 minuta.
Dodajte povrtni temeljac, posolite, popaprite i kad provrije kuhajte još 30 minuta.
Juhu maknite s vatre, dodajte žlicu kiselog vrhnja i štapnim mikserom juhu ispasirajte da dobijete kompaktnu tekućinu.
Vratite na vatru i kuhajte još minutu. U svaki tanjur dodajte tostirani kruh na kockice.
Vrijeme pripreme: oko 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: jednostavno