LIPIK test
LIRA okomiti
Radio Daruvar 2
TAJNA KUHARICA GLAVNOG KUHARA TOPLICA LIPIK

Chef Tutić: Bezglutenski ručak koji će se svidjeti i najzdravijima

18.06.2022. 08:02 | 789 pregleda | Lifestyle

Piše:
Nikica Puhalo

U posljednje vrijeme sve traženiji su bezglutenski recepti pa i sam glavni kuhar Toplica Lipik Alen Tutić kaže kako ga sve češće zaustavljaju ljudi i pitaju: »Kad će biti neki bezglutenski recepti za nas koji ne smijemo konzumirati brašno?«.

Većina ljudi može jesti namirnice s glutenom bez ikakvih posljedica, dok kod nekih takve namirnice mogu stvoriti čitav niz zdravstvenih problema.

Naime, gluten organizmu može naštetiti tako da izazove alergijske reakcije i intoleranciju odnosno celijakiju ili glutensku enteropatiju.

Najteža bolest je celijakija kod koje su crijeva preosjetljiva na gluten. Radi se o autoimunoj reakciji zbog koje dolazi do oštećenja crijeva jer organizam zapravo napada samoga sebe. Kao posljedica toga dolazi do raznih probavnih, ali i raznih drugih zdravstvenih problema.

Takozvanom bezglutenskom prehranom, osobe čiji je organizam osjetljiv na gluten, mogu normalno konzumirati i probaviti hranu.

Budući da chef Tutić ispunjava želje čitatelja, ovog puta je odlučio spremiti bezglutenski ručak koji je prava poslastica, a svojevrsna je kombinacija okusa Slavonije i Dalmacije.

Za početak, tu je krem juha od mrkve, vrlo zdrava i okrepljujuća te bez trunke brašna.

Glavno jelo su rolana punjena pureća prsa omotana sa slanininom koja su punjena sa špinatom i mozzarelom. Uz rolana pileća prsa idu i pečene tikvice punjene s rajčicom, ljubičastim lukom, sjeckanim tikvicama, bijelim lukom i maslinovim uljem. Na vrh punjenih tikvica dodan je i sir koji je potom zapečen.

Uz jelo, kaže chef Tutić, kao prilog ide i takozvano »proljetno šarenilo«, odnosno mješavina kukuruza šećerca, ljubičastog luka, mrkve, paprike i rajčice. Sve nabrojano je prije posluživanja naglo poprženo u woku. Tutić je za dekoraciju glavnog jela iskoristio jabuke i kupus.

A za desert tu su germ knedle koje su u potpunosti rađene s bezglutenskim brašnom. Punjene su s domaćim pekmezom od šljiva te prelivene su s umakom od vanilije i na kraju posute s makovim zrnom. Pročitajte u daljnjem dijelu teksta detaljnije recepte. U slast!

 

Rolani pureći odrezak obložen slaninom i punjen sa špinatom i Mozzarellom

 

Sastojci:

4 veća pureća odreska (prsa)

200 g slanine 

2 mozzarelle

300 g svježeg špinata

maslac

sol

papar

Prilog: 

5-6 manjih tikvica

1 glavica ljubičastog luka

2 režnja bijelog luka

maslinovo ulje 

meso tikvice

2 rajčice 

100 g sira gaude ili drugog po želji 

Priprema:

Oprati tikvice, prerezati ih po pola i izdubiti meso tikvice. Izdubljeno meso tikvice usitniti na sitnije kockice. Nasjeckati luk, bijeli luk, rajčicu te sve propržiti na maslinovom ulju, te na to dodat začine. Dinstati oko pola sata uz podlijevanje vodom po potrebi. Kada su svi sastojci gotovi izdubljene tikvice napuniti smjesom te na vrh posipati obilnije ribanim sirom.

Te posložiti na papir za pečenje i s posudom staviti na pečenje u zagrijanu pećnicu na 35 min temperatura neka vam bude180 C. Tikvice su gotove kada se sir zarumeni i tikvica na ubod bude mekana .

Pureće odreske istucite tako da budu jednake debljine po cijeloj površini. Pazite da ih ne biste prestanjili kako vam ne bi nastale rupe jer će vam sadržaj curiti van.

Špinat kratko blanširajte u kipućoj vodi i dobro ga ocijedite pa ga kratko stavite na rastopljeni maslac. Mozzrellu ocijedite i narežite na ploške.

Puretinu posolite i popaprite pa spojite odreske tako da se na jednom dijelu preklapaju i da dobijete ustvari jedan veliki odrezak. Po sredini rasporedite pripremljeni ustinjeni špinat, a po njemu posložite ploške mozzarelle. Zarolajte pažljivo da svi sastojci ostanu u sredini, tako zarolani odrezak posložite na poredanu slaninu i pažljivo ga omotajte slaninom. Na zagrijanu tavu popržite odrezak omotan s slaninom. Popržite ga sa svih strana, kada dobije rumenu boju gotov je pa ga odložite i zamotajte u alu foliju da meso malo odmori i da začini prožmu meso da se okusi istaknu. Ovaj odrezak je kombinacija mediteranske i slavonske kuhinje. Koja se u ovakvim kombinacijama savršeno nadopunjuje .

Vrijeme pripreme: oko 120 min

Broj porcija:4

Težina pripreme : srednje zahtjevna

Kalorija po osobi 860 kcal

 

Germ knedle bez glutena u umaku od vanilije

 

0,5kg brašna bez glutena 

5 žlica šećera

2 jaja

2 vrećice suhog kvasca

60g maslaca

300 ml toplog mlijeka

rum aroma 

pekmez od šljiva za punjenje knedli

Umak od vanilije:

500 ml mlijeka

šećera 1 žlica jušna 

pola vrećice pudinga od vanilije bez glutena 

aroma vanilije (po želji)

Za posip: 

mak 

šećer u prahu

Priprema:

U brašnu razmiješati germu sa malo mlijeka, šečera dodati rastopljen maslac 2 jaja, rum. Sve sastojke dobro promiješati. Kada dobijete lijepo, glatko i mekano tijesto (malo je ljepljivije, no ako je preljepljivo dodajte mrvicu brašna), ostaviti ga u posudi da se diže cca 1 sat ili dok ne udvostruči veličinu.

Kada je tijesto naraslo, podijeliti ga na onoliko komada koliko želite knedli, odnosno kakve veličine ih želite. Tijesto možete kidati i formirati knedle ili formirati valjak, podijeliti ga na željeni broj dijelova, formirati u kuglu pa rastanjiti i u sredinu svakog dijela staviti žličicu pekmez od šljiva. Rubove tijesta čvrsto spojite da se zalijepe i formirajte okruglice.

Knedle složite na brašnom posutu površinu i ostavite ih pokrivene 20ak minuta da se malo dignu.

Kuhajte ih 20 minuta u posudi za kuhanje na pari, obavezno poklopljene. Uz pomoć čačkalice ili štapića za ražnjiće provjerite jesu li okruglice skuhane zabodite drveni štapić u okruglicu, ako je nakon vađenja štapić čist, okruglice su gotove, a ako na štapiću ostane tijesta, okruglice još kuhajte. Obzirom da germ knedle tijekom kuhanja dosta narastu, odjednom kuhajte 3-4 okruglice ili manje ovisno koliko vam je velika posuda za kuhanje na pari. Možete i u vodi kuhati germ knedle, u proključalu vodu stavite germ knedle i kuhajte na laganoj vatri 7 do 10 min. Da bi vidjele jesu kuhane germ knedle možete na isti način provjeriti kao za kuhane na pari .

Umak od vanilije:

Prašak za puding pomiješati sa šećerom i nekoliko žlica mlijeka. Ostatak mlijeka stavite u posudu za zakipi. Kada zakipi dodati puding i miješati dok ne dobijete umak željene konzistencije. Ukoliko je umak pregust, dodati još mlijeka. Po želji možete dodati još aromu vanilije za intenzivniji okus. 

Vruće okruglice prelijte umakom od vanilije i pospite mljevenim makom kojeg ste ranije pomiješali s malo šećera u prahu.

 

Krem juha od mrkve

 

5 srednje velikih mrkvi

1 srednje veliki krumpir

prstohvat lista peršina

sol

voda

Priprema:

Ogulite mrkvu i krumpir te mrkvu i krumpir opetite dobro. Zatim u posudu za kuhanje stavite mrkvu nasjeckanu na veće komade i krumpir nasjeckan na komade iste veličine. Dolijte vode da pokrije mrkvu i krumpir te posolite. Kuhajte poklopljeno dok ne omekša krumpir i mrkva. Kad je mrkva i krumpir kuhana sačuvajte vodu u kojoj se kuhalo.

U blender stavite mrkvu i krumpir , dolijte vode u kojoj se kuhalo povrće do polovice mase i dodajte malo peršina. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte po potrebi još soli.

Posluživanje:

Bitno je da balansirate omjer tekućine, mrkve i krumpira. Kada izblendate mrkvu i krumpir morate dobiti juhu ne pregustu ne prerijetku krem juhu. Krumpir se stavlja u juhu da se dobije gustoća juhe. Da se izbjegnu zaprške i dodavanje brašna jer je juha pravljena po principu bez glutena .

Vrijeme pripreme: oko 30 min

Broj porcija :4

Težina pripreme: jednostavno

Kalorija po osobi : 40 kcal

Dobrobiti mrkve za zdravlje

Mrkva se sve više koristi za smanjivanje bolesti krvožilnog sistema. Dakle, ako se bojite bolesti srca i krvožilnog sistema, jedna mrkva na dan bi vam trebala pomoći da barem malo snizite rizik. Mrkva pomaže za bolji vid, mrkva sadrži jedan od najznačajnijih vitamina za zdravlje očiju. Mrkve također sadrže i lutein, pigment koji štiti oko od degeneracije. Napominjem da je veza mrkve i zdravlja očiju isključivo preventivna. Jednom kada oštetite vid, mrkve ga neće popraviti.

Jedenje mrkve u periodu od 10 tjedana i više pokazalo se djelotvornim u zaštiti kože od opeklina izazvanih pretjeranim izlaganjem suncu. Poznato je da većina povrća gubi nutrijente kuhanjem i da je sirovo najzdravije, ali mrkva je izuzetak tom pravilu

Također treba napomenuti da je beta-karoten iz mrkve pigment koji u velikim količinama može promijeniti boju vaše kože u narančastu nijansu, samo smanjite konzumaciju hrana koje imaju puno beta-karotena i koža će vratiti normalnu boju.

 


LIRA ispod članka