LIPIK test
LIRA okomiti
IPC - Delfin
BUDI PROMJENA KOJU ŽELIŠ VIDJETI U SVIJETU!

Akcija Misli zeleno, zaštiti okoliš protekla je i više nego izvrsno!

08.04.2022. 14:15 | 427 pregleda | Lifestyle

Ekološka akcija „Misli zeleno“ na inicijativu Brendana Rochea, volontera koji boravi u Lipiku kroz projekt „Smile - Solidarity Movement In a Learning Environment“ udruge Ocean znanja., održana je u utorak, 5. travnja, a na zadovoljstvo svih sudionika, akcija je protekla više nego izvrsno – doznali smo od Ivane Pleše, voditeljice Turističke agencije Lira Travel.

Piše:
Compas

Sudionici ove pohvalne akcije okupili su se tijekom poslijepodnevnih sati na košarkaškom igralištu Dječjeg doma gdje ih je pozdravio volonter Brendan iz Irske koji je i pokrenuo ovu inicijativu u sklopu svog volontiranja u Lipiku kroz projekt „Smile - Solidarity Movement In a Learning Environment“ putem udruge Ocean Znanja.

Oslobodili okoliš od nepotrebnog zagađenja

Potom su krenuli zelenim stopama do jezera Raminac pri čemu su uklonili razni otpad koji im se našao na putu (plastika, čepovi, papirići, vrećice, staklo...), zaista se tu svega pronašlo.

Po dolasku na jezero sudionici su pokupili otpatke iz koševa za smeće, postavili zvončiće za vjetar, kućice i hranilice za ptice od recikliranih materijala koje su s volonterom izradili naši mladi sugrađani i djeca u Centru za pružanje usluga u Zajednici Lipik uz pomoć odgajateljice Ane Vuković, ali i starije osobe iz Dnevnog Boravka Lipik uz pomoć voditeljice Kristine Kovar.

Ovom prilikom posadili su pet sadnica lipe uz stručnu pomoć djelatnika gradske tvrtke Lipkom koji su sve pripremili za sadnju. Drvo lipe simbolizira prijateljstvo, s time na umu, budite prijatelji prirodi te provodite više vremena s društvom na otvorenom!

Nakon radne akcije zasluženo su odmorili i osvježili se Studenom s pogledom na proljetno bogatstvo prirode koja nas okružuje.

Za potrebe ove akcije Brendan Roche je osmislio i pdf vodič „Misli zeleno, zaštiti okoliš“ putem kojeg svi na zanimljiv način mogu naučiti kako se brinuti o prirodi. Za organizaciju događaja i tehničku provedbu pobrinula se voditeljica Turističke agencije LIRA Ivana Pleše.

Ciljevi aktivnosti:

  • Podići svijest o zaštiti okoliša i očuvanju unutar zajednice Lipik
  • Stvaranje i održavanje zelenih površina u kojima može uživati cijela zajednica
  • Razvijati i organizirati jednostavne aktivnosti i projekte koji mogu doprinijeti prirodnim ljepotama grada i okolice. I pokazati kako se svi ljudi unutar zajednice mogu pridružiti i sudjelovati
  • Pružanje informacija i smjernica o tome kako razmišljati zeleno, kao što je recikliranje, očuvanje… i što je još važnije, poticanje razmišljanja i pristupa prirodi koji koristi i pojedincu, zajednici i planetu
  • Podignuti svijest o važnosti boravka u prirodi i aktivnostima na otvorenom
  • Pobrinimo se o okolišu za buduće generacije

Foto: Valnea Kafka


LIRA ispod članka