delfin3
LIPIK test
Vera Pečanić
dr. Tina Gadžić Husko, spec. obiteljske medicine

Plan cijepljenja u Republici Hrvatskoj slijedi i Grad Lipik

22.02.2021. 11:16 | 1733 pregleda | Intervju

Krajem prošle godine donesen je Plan cijepljenja u Republici Hrvatskoj kojim je planirano prvo procijepiti korisnike i djelatnike domova za starije i nemoćne osobe te zdravstvene djelatnike. Ta, takozvana prva faza, završena je na većini teritorija naše zemlje, a izvršena  je i na području Grada Lipika.

Piše:
Matija Kulhavi

Početkom godine procijepljena su sva tri doma za starije osobe na području grada, i to zajedničkim snagama Zavoda za javno zdravstvo i liječnika obiteljske medicine, doznali smo u razgovoru s dr. Tinom Gadžić Husko, spec. obiteljske medicine

Nakon uspješno provedene prve faze, u nas je ovaj mjesec započeta druga faza, odnosno procjepljivanje osoba starijih od 65 godina i svih osoba s kroničnim bolestima. Kada se obuhvate spomenute rizične skupine, slijedi cijepljenje cjelokupnog stanovništva, tzv. treća faza, ističe dr. Gadžić Husko.

Kako protječe druga faza cijepljenja na području našega Grada

Druga faza cijepljenja zamišljena je da se odvija putem službe obiteljske medicine, u ordinacijama. Županijski zavod za javno zdravstvo svakoj ordinaciji distribuira određeni broj doza, te liječnik samostalno bira i poziva osiguranike na cijepljenje, s naznakom da su redoslijedom prve prioritetne skupine – stariji od 65 godina i osobe s kroničnim bolestima, tj. one koje imaju povećan rizik od komplikacija bolesti. Pacijenti se već nekoliko mjeseci prijavljuju, mi ih uvrštavamo na popis te prema izrečenim kriterijima pozivamo onoliko ljudi koliko doza cjepiva dobijemo. Konkretno, ja na popisu u svojoj ordinaciji imam gotovo 300 ljudi, a obzirom da je druga faza počela  nedavno, za sada ih je procijepljeno samo nekoliko desetaka. Ova faza "biranja" prepuštena je obiteljskoj medicini, jer liječnici najbolje poznaju svoje pacijente te na temelju toga najbolje mogu prosuditi kome je zaštita najpotrebnija.

Iz medija je vidljivo da se u većim gradovima, već sada u drugoj fazi,  pokazalo nužnim formirati  takozvane  punktove, odnosno mjesta gdje se provodi masovno cijepljenje. Kod nas, za sada nema potrebe za otvaranjem punktova, jer se pristigle doze cjepiva još uvijek mogu utrošiti u ordinacijama. U situaciji kada bude dostupno većih količina cjepiva i kada cijepljenje u tome opsegu bude ometalo redovan rad ordinacija, bit će potrebno isto započeti i u nas. Po najnovijim informacijama, punktovi su u našoj županiji već određeni, te se čeka veći dotok cjepiva kako bi se isti i aktivirali.  Najavljeno je da će se u našem gradu punkt formirati u športskoj dvorani. Tamo će raditi liječnici obiteljske medicine sa svojim timovima, a izvan redovnog radnog vremena u ordinacijama.

Kako se osobe mogu prijaviti za cijepljenje?

Kako do sada, tako i nadalje, potrebno je zvati u ordinacije svoga obiteljskog liječnika. Mi radimo evidenciju, i kako je već rečeno, prema propisanim kriterijima zovemo svoje pacijente na cijepljenje. Ovdje bih apelirala na pozvane osobe, da se svakako odazovu na dogovoreni termin cijepljenja, ili da ga na vrijeme otkažu, kako ne bi njihova doza ostala neiskorištena, odnosno kako se ne bi bacila, obzirom da ionako cjepiva ima premalo.

U najavi je kreiranje aplikacije za prijavu pacijenata, svojevrsna digitalna platforma koja bi građanima trebala omogućiti predbilježbe, a putem nje  bi trebali biti obaviješteni o terminu i mjestu cijepljenja. Javno će biti objavljen početak rada platforme. Dakle, za sada, jedina mogućnost prijave za cijepljenje je javljanje svom obiteljskom liječniku. 

Kada se očekuje početak treće faze?

Obzirom da je raspoloživost cjepiva za prioritetne skupine još uvijek nedovoljna, nije poznato kada će se druga faza dovršiti. Sve ovisi o dostupnosti cjepiva. Procjene su da bi se šira populacija trebala procijepiti svakako do jeseni.

Poruke građanima...

Interes građana za cijepljenje za sada je zadovoljavajući. No, potrebno je postići adekvatnu procijepljenost, kolektivni imunitet kako bi zajednica bila zaštićena od širenja bolesti. Potrebno je što više građana cijepiti. Za sada, nije prijavljena niti jedna teža nuspojava na našem području, što ukazuje da je cjepivo sigurno i da nema razloga za strah.

Pri tomu, nužno je napomenuti  tko se ne smije cijepiti. Dakle, cijepiti se ne bi smjele osobe koje su do sada imale teške alergijske reakcije na lijekove, i osobe koje su akutno, trenutno bolesne i imaju povišenu tjelesnu temperaturu. Ukoliko ste u jednoj od ove dvije skupine, trebate to reći svome liječniku i on će vam reći da se ne bi trebali cijepiti. Sve ostalo nisu kontraindikacije.

Nadalje, susrećemo se i s pitanjima pacijenata koji imaju upite o učinkovitosti i sigurnosti između 3 postojeće vrste cjepiva; Pfizer, Moderna ili AstraZeneca? Odgovor je taj da je EMA (Europska agencija za lijekove) odobrila upotrebu svih vrsta cjepiva u svim dobnim skupinama (osim u mlađih od 16 godina), a među tim zemljama je i Hrvatska. Neke europske zemlje nisu dale odobrenje da se AstraZeneca koristi u starijih iznad 65 godina što je dalo dojam da je to cjepivo lošije ili nesigurnije od drugih. No, za sva cjepiva dokazano je da sprječavaju razvoj teškog oblika bolesti i smanjuju smrtnost te je preporuka  cijepiti se cjepivom koje je dostupno u trenu kada ste pozvani na cijepljenje.

I za kraj, do trenutka kada će procijepljenost biti dovoljna da nas kolektivno zaštiti, molimo vas budite odgovorni i pridržavajte se epidemioloških mjera za sprječavanje širenja COVID infekcije.