LIRA okomiti
LIRA okomiti
Radio Daruvar 2
VERA PEČANIĆ, VLASNICA OBRTA „PUKE“ LIPIK

Na tržištu uvijek vrijedi „Ili ćeš raditi, ili te nema“

30.01.2019. 11:41 | 2608 pregleda | Intervju

Vera Pečanić vlasnica je obrta „Puke“ Lipik u kojem je pretežita djelatnost  knjigovodstvo, a uz to još rade i prodaju računala i računalnih komponenti te instaliranje i održavanje računalnih programa, iako u manjem obimu nego ranije. Obrt je osnovan 1997. i u početku je glasio na Verinog supruga Vinka. 

Piše:
Sezame.pr

Knjigovodstvo umjesto modnih revija

Vera je po struci inženjer odjevne tehnologije, u struci je radila 10 godina i to u đurđevačkom „Trendu“, garešničkoj „Modei“, ali i pakračkoj „Moderni“ i to kao posljednja generacija radnika ovog nekada velikog odjevnog poduzeća.

Meni, koja sam tamo radila svega oko 3 godine, ostao je jako mučan osjećaj zbog gašenja tog poduzeća, a onda mogu samo zamisliti kako je teško bilo ljudima koji su tamo proveli cijeli ili većinu svog radnog vijeka“, prisjeća se Vera koja je dala otkaz 1999. godine i posvetila se obitelji i djeci te povremeno pomagala suprugu u vođenju obrta. Tako je ušla u knjigovodstveni posao za koji i danas tvrdi da ga ne voli.

Nikad me nisu privlačili ti poslovi na kojima se puno sjedi, k tome još u kancelarijama. Nisu me privlačile brojke, papirologija, ali to je ipak bio moj odabir i na neki način žrtva za obitelj. Zahvaljujući ovom poslu radila sam kod kuće pa sam uz posao mogla djecu otpremati u školu, dočekivati kada bi dolazila, mogla sam bez stresa i neovisno o nekom šefu, bez opravdavanja nekome, otići po potrebi u školu ili obaviti nešto privatno. Raditi taj posao koji me nikada nije privlačio je u stvari bila cijena koju sam platila kako bi djeca imala taj komfor i sigurnost“, tvrdi Vera koja u obrtu „Puke“ radi od 2000. godine, a od 2003. je nositelj obrta.

I dok je mogućnost posvećivanja obitelji jedna od prednosti ovog posla, on ima i svoje loše strane.

Hvatanje koraka sa zakonima i propisima

"Što je stariji čovjek bi trebao sve više znati, a kod nas je baš suprotno. Jako je zahtjevno pratiti izmjene propisa, zakona, podzakona, te izmjene su praktički svakodnevne i onda se čovjeku sve to pomiješa i nije lako. Zbog toga je sve teže biti posrednik između te birokracije i klijenata koji očekuju da vi znate sve ono što njima treba, a mi imamo slučajeve da različite porezne uprave isti problem različito tumače jer imamo klijenata i iz Slavonskog Broda, Osijeka, Požege, Bjelovara, Zagreba… Teško je jer nema pravila.

Jako je puno i nelogičnosti koje su ponekad smiješne. Primjerice, ja sam obveznik plaćanja turističke članarine. Kakve ja veze imam s turizmom? Dok netko tko ima veze s turizmom, nema obavezu plaćanja te članarine. Ima dosta takvih primjera, poneki su na granici mogućega. Takve vas stvari lako mogu izbaciti iz takta i zato ovo može biti stresan posao, ali to opet ovisi o čovjeku, odnosno kako si sam složiš.

Smijehom protiv stresa

Ja zatvorim u 15 sati i više ne radim, a eventualni stres rješavamo s puno smijanja na radnom mjestu. Dođu nam klijenti pa se čude kako smo mi to nasmijane, a oni na ovakvom poslu očekuju namrgođene i ozbiljne osobe“, ističe Vera uz koju u obrtu rade još dvije radnice.

Vera je tipičan primjer cjeloživotnog učenja i obrazovanja, ali i prilagodbe potrebama tržišta. Kaže kako ju je uvijek u knjigovodstvenom poslu mučilo što nije te struke, to je u njoj uvijek izazivalo strah i nesigurnosti pa se, kako kaže „zbog svog mira“, odlučila dodatno obrazovati. I godine 2015. je na Veleučilištu u Požegi, tada kao 47-godišnjakinja, diplomirala i postala stručna prvostupnica ekonomije.

Vera je iz Samarice kod Ivanjske gdje je završila osnovnu školu nakon koje je dvije godine srednje škole završila u Čazmi, a potom preostale dvije godine tekstilne školu u Zagrebu gdje je 1990. završila tekstilni fakultet. Sa suprugom je 1996. godine iz Đurđevca preselila u Lipik.

Uredski posao kompenzira šetnjom, hodanjem, sportskim aktivnostima i radom u vrtu, ali na prvom mjestu joj je obitelji. Majka je troje djece, sinova Matka i Filipa i kćerke Ivane, a odnedavno je obitelj Pečanić obogatila i prva unučica, Matkova kćerka Lorena.

„Puke“ danas ima oko 50 klijenata što je optimalna brojka u odnosu na kapacitete, ali, kako Vera ističe i optimum koliko ona može kvalitetno odrađivati i držati pod nadzorom. Radi za poduzeća, obrte, neprofitne udruge, za poljoprivrednike i ostale, a radi i knjigovodstva stečajeva. Dodaje da se od ovog posla ne može obogatiti, ali tvrdi da se da dobro zaraditi i isto tako dobro živjeti te dodaje da su isplate svih obaveza kao i isplate plaća redovne i na vrijeme.

Kada se osvrne na posljednjih 20 i nešto poslovnih godina, Vera kaže kako ne bi ništa mijenjala.

Obitelj nema cijenu

Sve je to bila Božja volja i iz nekog razloga se odvilo tako premda to nisu bili moji ciljevi. Ali sada vidim da je bilo dobro. Imala sam ponuda da odem raditi u svoju primarnu, odjevnu struku, ali bez obzira na to što taj život koji je pun putovanja, modnih revija, dizajniranja i koji izgleda privlačno, to je karijera i život bez radnog vremena i obitelji. A obitelj za mene nema cijenu“.

Na kraju kaže da se u bogatoj knjigovodstvenoj praksi susretala s raznim vrstama ljudi, poslodavaca, vlasnika i poduzetnika, ali tvrdi na tržištu uvijek vrijedi nepisani zakon u kojem nema milosti – ili ćeš raditi, ili te nema!

Nije to nimalo lako, to znaju oni koji godinama rade i bore se, ali ima i onih koji otvaraju privatni posao jer žele povući nekakve novce, s biroa i slično. Oni kojima je to jedini cilj uglavnom zatvore nakon što potroše te novce. Ali smatram da mi u ovom kraju imamo zdravu jezgru poduzeća i obrta. Sa svoje strane nastojim koliko mogu pomoći onima koji tek ulaze u posao jer mi je u cilju da takvi stanu na noge jer je to na kraju i moja budućnost“, zaključuje Vera koja je aktivna i u Udruženju obrtnika Pakraca i Lipika u kojem je drugi mandat tajnica volonterka, a kroz Nadzorni i Upravni odbor je u Udruženju aktivna posljednjih 10 godina. Drugi mandat je i članica nadzornog odbora Turističke zajednice Grada Lipika i članica župnog pastoralnog vijeća župe sv. Franje Asiškog Lipik.


LIRA ispod članka