ALEKSANDAR MIKI ŠUBERT, VLASNIK OBRTA ZA UGOSTITELJSTVO I TURIZAM „VRATA SLAVONIJE“

Imati svoj restoran u Lipiku je moj dječački san

02.05.2018. 10:07 | 6996 pregleda | Objavio: Sezame.pr | Rubrika: Intervju

Restoran „Vrata Slavonije“ otvoren je u sklopu Doma hrvatskih veterana u veljači prošle 2017. godine, a njegov vlasnik Aleksandar Šubert vrlo je zadovoljan dosadašnjim radom što potvrđuje i skorim proširenjem djelatnosti.

Aleksandar Miki Šubert

Ovaj 36-godišnji majstor kuhar godinama je radio u brojnim eminentnim i internacionalnim restoranima na raznim lokacijama u Hrvatskoj, a kako sam kaže, stalno je u njemu bujala želja da pokrene vlastiti posao.

- Oduvijek je moja najveća, dječačka želja bila imati restoran u Lipiku. Nekako se sve poklopilo, izašao je natječaj i ja sam znao da sam u ovom poslu spreman prihvatiti taj izazov samostalne djelatnosti. Imam 20 godina iskustva u ugostiteljstvu, volim to i radim to s guštom i nije bilo previše nedoumica. Kao i sa svakim poslom u početku je bilo „porođajnih muka“, uhodavanja i problema, ali sve smo to prebrodili i sada je to jedna dobra priča, zadovoljni smo s funkcioniranjem, s količinom posla kojega ima jako puno, kaže ovaj Dobrovčanin koji je u nešto više od godinu dana poslovanja broj zaposlenih s početnih tri povećao na devet, imamo jednu kolegicu na stručnom usavršavanju te 6 praktikanata.

 

Konstantna edukacija i školovanje

Jedna od Šubertovih odlika je konstantna edukacija pa lista specijaliziranih, završenih škola i tečajeva zvuči impresivno. – Ulaganje u nova znanja i vještine je jako bitno za ovaj posao jer uvijek moraš biti u korak s vremenom i trendovima, a uz stjecanje novih znanja, uspješno školovanje je odlično i za samopouzdanje. Stalno sam se educirao i školovao, završio sam za majstora hladne kuhinje, u rangu hotela s 4 i 5 zvjezdica, specijalizirao sam i usavršio cattering i švedski stol, nedavno sam završio za nutricionista, nešto ranije za konobara. U Savskoj sam završio i za predavača pa mogu predavati u ugostiteljskim školama i već je bilo nekih inicijativa da predajem u Daruvaru, ali za to ima vremena. Položio sam i Majstorski ispit pri Obrtničkoj komori za licence za praksu i stručno usavršavanje. Uglavnom, jedino je još ostao fakultet gastronomije, to mi je želja i to ću sigurno završiti samo je pitanje kad ću uspjeti pronaći malo više vremena.

Slično je i s našim radnicima gdje također inzistiram da se kontaktno educiraju i stručno usavršavaju, kaže Aleksandar ili Miki, kako ga zna i zove većina Lipičana i Pakračana.

Ovih je dana preokupiran novim poslovnim izazovima i tu u cilju širenja poslovanja što će za posljedicu imati i nova zapošljavanja  radna mjesta.

 

Renoviranje restorana „Ergela“

– Nedavno smo s „Poljoprivredom Lipik“ d.d. ugovorili 5-godišnji najam restorana „Ergela“. Uskoro planiramo značajna ulaganja u moderno uređenje tog restorana koji će biti maksimalnog kapaciteta 400 mjesta i koji će se uglavnom koristiti za svadbe, ali će imati i opciju pregrađivanja pa će se moći koristiti za manje svečanosti, domjenke, krstitke, zabave, karmine i slično. Već sada je odlučeno i da će svečano otvorenje biti 7. rujna i to tradicionalnim Šokačkim sijelom kojim ćemo pokušati dodatno probuditi neke naše stare, slavonske običaje koji nažalost izumiru. U početku će restoran na ergeli raditi po potrebi i vikendima, ali imam još ideja i planova o kojima je sad malo prerano govoriti, ali vjerujem da ću ih uspjeti realizirati i da ću time potpuno oživjeti taj prostor, najavljuje Šubert.

 

Suradnja s OPG-ima primarni cilj

 „Vrata Slavonije“ su specifična i po tome što sve više u svoje poslovanje uključuju lokalne OPG-e i proizvođače hrane od kojih otkupljuju domaće, prirodno uzgojene proizvode. – Stalno stvaramo i otvaramo nove suradnje i sa zadovoljstvom mogu reći da više od 70 posto namirnica koje koristimo u našem poslovanju, su otkupljeni upravo i direktno od lokalnih proizvođača. Posljednji primjer takve suradnje je s OPG-om Lončarević, mlinarom iz Brezina s kojima smo dogovorili otkup svih vrsta brašna za naše potrebe. Cilj je da taj postotak bude još veći i ovom prigodom još jednom pozivam lokalne proizvođače hrane, OPG-e da nam se jave ako su zainteresirani za potencijalnu suradnju. Za njih je važna informacija da mi ne otkupljujemo s rokom plaćanja od 60 ili 90 dana nego plaćamo odmah, na otkupne blokove.

 

Veliki porezi koče ulaganja u razvoj

Kao najveći problem u poslovanju ističe velika porezna davanja, prevelik PDV što, prema njegovim riječima, onemogućuju ugostitelja da eventualnu dobit dalje ulaže u razvoj i širenje svog posla. – Osim toga moram se osvrnuti i na situaciju s Agrokorom jer mi je jasno zašto prije nije bilo moguće otkupljivane proizvoda od malih lokalnih proizvođača. Sada Agrokorom upravlja država i nije mi jasno zašto ne otkupljuje od lokalnih OPG-a i poljoprivrednih proizvođača i tvrdim da se uvede takva politika poslovanja, da bi za dvije godine  podigli Slavoniju na noge, jer problem svih proizvođača, velikih i malih je tržište, nemaju kome prodati. Bilo bi idealno kada bi poznati slogan „Kupujmo Hrvatsko“ zaživio iz vrha. Jer ako mogu ja kao obrtnik otkupljivati od OPG-a, ne vidim razlog zašto to ne bi mogla i država, tvrdi Šubert i dodaje: - Kod nas je uvijek bilo kvalitetnih, mladih ljudi koji žele raditi i moja je želja da im za to dam priliku, a ne da moraju po sezonama raditi na moru ili negdje vani u tko zna kakvim uvjetima. Posebno sam ponosan i na to što su kod nas radnici dobro plaćeni jer dobro znam koliko je važno imati motiviranog radnika u poslu. Mi smo do sada već dva puta povećavali plaće našim radnicima, a kako se bude povećavao obim posla, siguran sam da će rasti i plaće. Osim što su i više nego realne za naše prilike, plaće su redovne i bez kašnjenja. To sam se zarekao da mora biti tako jer sam i sam imao nekih loših iskustava na mjestima gdje sam radio. Također, kod nas se radi „po šihterici“ i radnom vremenu i baš zbog toga imamo možda više zaposlenih kako bi mogli ispoštovati te uvjete, tvrdi Miki.

 

Zakup izletišta u Branešcima

Osim za ugostiteljstvo, „Vrata Slavonije“ su obrt registriran za turizam, a i na tom polju Šubert najavljuje novine. – Širimo poslovanje i u smjeru izletničkog turizma i to na zakupljenom prostoru izletišta u Branešcima s pripadajućim ribnjacima i pratećim objektima. Imamo ideje za širenje i osmišljavamo nove sadržaje s ciljem privlačenja što većeg broja posjetitelja i izletnika te da im ponudimo zabavu i uživanje, ali i gastronomsku ponudu, sve na jednom mjestu. Planiramo suradnju s turističkim agencijama koje bi organizirale posjete djece  i odraslih za što prostor pruža niz mogućnosti, zabavnih i rekreativnih aktivnosti koje bi oplemenili našim novim programima.

Neizostavna tema je i u razgovor sa Šubertom bila pitanje odlaska mladih u druge krajeve u Hrvatskoj ili inozemstvu. Šubert ne krije da je imamo primamljivu i konkretnu ponudu, ali ne razmišlja o odlasku. – Nije jednostavno zato što imamo mali broj ljudi i mala je platežna moć ljudi. Zato sam prihvatio ono što sam kroz dosadašnji posao naučio i shvatio, a to je da ti u Lipiku ne možeš puno zaraditi, ali možeš puno raditi za malo. I mi radimo jako puno i drugačije je kada radiš za nekoga ili kada vodiš vlastiti posao. To vidim najprije po tome što sam od otvaranja imao možda dva slobodna dana.

Pitati privatnika o njegovom slobodnom vremenu često je deplasirano. I Šubert je među onima koji slobodno vrijeme praktički ni nemaju jer uz ovaj posao, paralelno imaju OPG i uzgajaju jabuke, a u zadruzi „Voćko“ je 12 godina u kojoj proizvode sok od jabuke. Kaže da mu sve olakšava činjenica što je obitelj zajedno s njim u poslu, prije svih supruga Adrijana, a „pomagači“ su i sinovi Karlo (9 godina) i Lovro (2). Miki je i strastveni lovac pa kad odradi i obavi sve što je pred sebe zacrtao, kaže da ga najviše opustiti može upravo odlazak u lov.

 

Lipik ima perspektivu

- Smatram da Lipik ide na bolje, da ima dobru perspektivu i da u ovom gradu imamo puno mladih i sposobnih ljudi koji mogu napraviti puno. Zato se i moramo još više dodatno povezivati u poslovanju, a drago mi je i da je Grad Lipik prepoznao moju inicijativu. Imamo dobru suradnju i vjerujem da će se ta suradnja i nastaviti.

Zahvaljujem Ministarstvu hrvatskih branitelja što smo dobili priliku za ovaj posao te osim pružene usluge u kvaliteti naših obroka, potaknuli mnoge braniteljske OPG-e na suradnju i povećanje proizvodnje i time ostvarili cilj Ministarstva hrvatskih branitelja, a to je primarno njihovo uključivanje u rad Doma.  Od samog početka je inicijativa da surađujemo s braniteljskim OPG-ima što nam se svidjelo jer uz to što imamo svježu hranu, pomažemo proizvođačima s našeg područja i šire, zaključio je Šubert.

© 2014-2025. COMPAS portal - Sva prava pridržana.