Delfin
LIPIK test
Medianno
SENKA HORVAT, DIREKTORICA PANORA-e, REGIONALNE RAZVOJNE AGENCIJE POŽEŠKO – SLAVONSKE ŽUPANIJE

U provedbi više od 50 projekata vrijednih oko 150 milijuna kuna

02.04.2018. 09:00 | 2249 pregleda | Intervju

PANORA, Regionalna razvojna agencija Požeško – slavonske županije osnovana je krajem 2010. godine, a službeno prvi zaposlenik Agencije bila je Lipičanka Senka Horvat koja je imenovana na mjesto direktorice. Direktorica Horvat je na čelu Agencije i danas i s njom smo porazgovarali o aktualnostima i planovima u PANORA-i.

Piše:
Sezame.pr

- Koji su osnovni zadaci i poslovi kojima se bavi PANORA?

Razvojna agencija je osnovana krajem 2010. godine od kada sam i imenovana direktoricom i postala njen prvi zaposlenik. Dakle, od samog početka sam ovdje što znači da sam, zajedno s kolegama koji su se kasnije zapošljavali, ustrojavala i razvijala Agenciju. U ovim zadacima mi je puno pomoglo prethodno iskustvo koje sam stekla u Gradu Pakracu kroz pisanje i provedbu projekata  koji su već tada financirani iz EU fondova, kao i iskustvo u pokretanju Poduzetničkog centra i Tržnice u Pakracu.

PANORA je županijska razvojna agencija, osnivač joj je Požeško-slavonska županija. Osnovani smo s ciljem unapređenja gospodarskog i društvenog razvoja županije. Također, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU nam je dodijelilo akreditaciju temeljem koje smo nositelj koordinacije i poticanja regionalnog razvoja Požeško-slavonske županije tj. REGIONALNI KOORDINATOR. Pojednostavljeno, razvijamo, prijavljujemo na natječaje te provodimo projekte različitih subjekata s područja županije. Najčešće su to projekti javnih tijela, kako same županije tako i drugih, poput gradova i općina, školskih, zdravstvenih, socijalnih i dr. ustanova. Nekada projekte pripremamo u cijelosti, a nekada samo pružamo informacije, savjetujemo i educiramo korisnike. Pratimo sve natječaje i ažurno ih objavljujemo na našoj web stranici te informiramo korisnike o njima. Važnost našeg djelovanja je i u koordinaciji između subjekata na području županije i povezivanju njihovih ideja u zajedničke projekte. Osim rada s javnim tijelima pružamo usluge i privatnom sektoru. Strateško planiranje je također jedan od osnovnih zadataka PANORA-e, vodili smo proces izrade Županijske razvojne strategije i pratimo njenu provedbu, ali i sudjelujemo u izradi nacionalnih razvojnih strategija.

- Koliko trenutno imate zaposlenih i koje su najveće potrebe u PANORA-i?

U zadnjih godinu dana bilježimo najveće povećanje broja zaposlenih tako da trenutno imamo 13 djelatnika. Rezultat je to većeg broja raspisanih natječaja pa tako i projekata koje smo prijavili i koje provodimo. Isto tako naše resorno ministarstvo, ministarstvo regionalnog razvoja dodjeljuje nam sve veću ulogu u regionalnom razvoju. U tom smislu nositelji smo i dva projekta kroz koje smo kao regionalni koordinatori ostvarili sredstva upravo za edukacije, informiranje te pripremu i provedbu projekata za javno pravna tijela. Po prvi puta smo zajedno s Ministarstvom nositelji provedbe jednog javnog poziva - Program pripreme lokalnih razvojnih projekata - na koji su se javljali gradovi i općine, mi smo ocjenjivali projektne prijedloge, a nakon konačnog odabira projekata ćemo pratiti i nadzirati njihovu provedbu.

Krajem prošle godine kroz izmjene Zakona o regionalnom razvoju svim Regionalnim koordinatorima su dodijeljene javne ovlasti za djelatnosti vezane uz regionalni razvoj, a svi mi koji smo bili osnovani kao trgovačka društva moramo početi poslovati kao javne ustanove. Naša županija je već osnovala javnu ustanovu koja će preuzeti sve poslove Razvojne agencije PSŽ – PANORA. Za nekoliko mjeseci ćete nas moći prepoznavati pod nazivom Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije.

- Koje su aktualnosti u PANORA-i po pitanju projekata, koliko ih je prijavljenih, u provedbi i pripremi?

Posebno ponosni na energetsku obnovu školskih zgrada

PANORA trenutno u provedbi ima 32 projekta financirana iz Europskih fondova vrijednosti preko 140 milijuna kuna te 21 projekt financiran iz nacionalnih sredstava vrijednosti oko 8,7 milijuna. Prijavljenih imamo 19 projekata vrijednosti preko 60 milijuna kuna koji su još na ocjenjivanju. Najviše smo ponosni na ostvarene rezultate na javnim pozivima za energetsku obnovu školskih zgrada jer smo na prvom pozivu koji se sufinancirao iz EU fondova ostvarili najbolji rezultat u Hrvatskoj!  Na njega je bilo prijavljeno 209 projekata, odobreno je bilo samo 33, od čega je 7 naših projekata. Energetska obnova školskih objekata vrlo je važna zbog ušteda u potrošnji energije, ali jasno je da ovi projekti imaju puno veći utjecaj, posebice u područnim školama gdje su neki od objekata bili izrazito neprimjereni za školsku nastavu i prijetilo im je zatvaranje. Naša županija je dodatno osigurala sredstva i za radove koji se nisu mogli financirati iz poziva za energetsku obnovu te smo time  zaokružili obnovu objekata i stvorili jednake uvjete za rad i učenje u tim školama, ali i pomogli široj zajednici koja često koristi prostore škole za svoje potrebe. Zajedno s 3 projekta koje su odradile Lira Lipik i PC Pakrac školama u Požeško-slavonskoj županiji ukupno je do sada odobreno oko 27 mil. kuna za obnovu 19 zgrada škola. Na lipičkom i pakračkom području osim osnovnih škola, obnavljamo i zgradu Učeničkog doma u Pakracu. Novi poziv otvoren početkom ove godine za EO javnih zgrada, također smo dočekali spremni i prijavili 7 projekata ukupne vrijednosti gotovo 51 milijun kuna.

Jedan od najvećih projekata koje smo pripremali, odobren je i sada ga provodimo zajedno s nositeljem Općom županijskom bolnicom Požega je izgradnja i opremanje objekta u kojem će biti smještene dnevna bolnica internističkih, kirurških i pedijatrijskih djelatnosti, jednodnevna kirurgija te laboratorijska dijagnostika. Dnevna bolnica će omogućiti obavljanje većeg broja potrebnih pretraga i zahvata u dnevnim terminima koji se sada mogu tako objedinjeno obaviti samo ukoliko je pacijent hospitaliziran u bolnici. Vrijednost projekta je preko 34 milijuna kuna i u potpunosti je financiran iz EU sredstava. Možemo se pohvaliti da smo uspješno pripremili i sada smo tehnička pomoć u provedbi projekta Dom zdravlja-centar zdravlja kojeg je nositelj Županija, a partner Dom zdravlja koji obuhvaća manje infrastrukturne zahvate na 6 zgrada Doma zdravlja, te nabavku medicinske opreme u vrijednosti 3,7 mil. kuna. Vrijednost projekta je preko 5,8 mil. kuna. Nadalje, sa Županijom provodimo već četvrti projekt u nizu kroz koji se osiguravaju pomoćnici u nastavi za učenike s teškoćama (vrijednost 8,3 mil. kuna), te drugi projekt u nizu koji osigurava besplatnu prehranu za djecu slabijeg imovinskog stanja. Važan nam je projekt obnove Županijske palače, budući da nam je cilj otvoriti palaču za posjetitelje i ispričati im povijesne činjenice vezena uz nju te tako obogatiti turističku ponudu ovog područja. Malo je poznato da je upravo u Požegi, na županijskoj skupštini 1847. g. prvi puta službeno upotrijebljen hrvatski jezik!

Neki od većih projekata na kojima radimo kako bi se mogli prijaviti na buduće natječaje su Centar kompetencija pri Poljoprivredno-prehrambenoj školi, Stari grad Kaptol kojeg je vlasnik i nositelj Požeška Biskupija, Turistička destinacija Sovsko jezero, Svijet Graševine - destinacija vinskog turizma, Odmaralište „Zvečevo“ i drugi.

- Koji su projekt i natječaji najznačajniji za lipički i pakrački kraj?

Od već spomenutih projekata istaknula bih da će se u objektima Doma zdravlja u Lipiku i Pakracu izvesti zahvati na adaptaciji prostora te nabaviti medicinska oprema koja će poboljšati zdravstvenu uslugu. Nadamo se i skoroj budućoj realizaciji energetske obnove zgrade Opće županijske bolnice Pakrac. Veseli me projekt Svijet Graševine u kojem povezujemo sva tri vinogorja naše županije i želimo se brendirati kao destinacija vinskog turizma. Intenzivirali smo pripremu projekta s Gradom Kutjevom u kojem je sjedište „ovog svijeta“, Grad Pleternica radi na Muzeju bećarca u kojem će se također ispreplitati priča vezano uz Svijet Graševine, a u Gradu Pakracu vjerujemo u ponovno pokretanje priče u Spahijskom podrumu. S Toplicama Lipik surađujemo i razrađivali smo projekte, ali zbog određenih zakonskih ograničenja, koja će nadam se uskoro biti uklonjena, bolnica se nije mogla značajnije kandidirati na EU fondove.

Spojna cesta Pakrac – Lipik - autocesta (Lipovljani) je strateški projekt

Ovdje je važno reći da je u novoj Županijskoj razvojnoj strategiji koja je izrađena, prošla je javnu raspravu i uskoro će biti na dnevnom redu sjednice Županijske skupštine, izdvojeno 18 strateških projekata. U prve projekte po važnosti ubraja se Spojna cesta Pakrac-Lipik-autocesta (Lipovljani), zatim projekt koji smo nazvali Terme Lipik – tradicija i zdravlje, a kojim smo obuhvatili sve najznačajnije komponente obnove turističkih lječilišnih kapaciteta Lipika kao što su Kursalon, Wandelbahn, hoteli i termalna rivijera koji su u privatnom vlasništvu, objekti Toplica Lipik te objekti Grada Lipika. Nadalje to su projekti Aglomeracije Lipik-Pakrac, Akumulacija Šumetlica te Svijet Graševine.

Budući da smo župan Tomašević i ja članovi Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u ime naše Županije, u svim prezentacijama i materijalima koje pripremamo za sjednice ističemo važnost upravo strateških projekata, tako da je vrlo važno da su ovi projekti s lipičkog i pakračkog područja prepoznati kao takvi.

- Postoji li podatak koliko ste sredstava do sada izvukli iz EU fondova i uopće koliko ste zadovoljna povlačenjem sredstava iz EU fondova?

U godinu i pol dana iz EU fondova povukli 800 milijuna kuna

Od kada je započeo Projekt Slavonija, Baranja i Srijem imamo dostupne vrlo egzaktne podatke o ugovorenim projektima na području naših pet slavonskih županija. Rekla bih da možemo biti vrlo zadovoljni budući da smo od listopada 2016. g. do danas ukupno u Požeško - slavonsku županiju povukli gotovo 800 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova. Kada na ovaj iznos dodamo i vlastito uložena sredstva, vrijednost ovih projekata iznosi preko 1 milijarde kuna. Značajna su to sredstva koja su uložena u godini i pol dana u gospodarski i društveni život naše Županije. Ističem da je to rezultat rada i PANORE i Županije, ali i svih naših gradova i općina i lokalnih razvojnih agencija odnosno poduzetničkih centara, gospodarstvenika i drugih institucija.  

Koliko je to u usporedbi s drugim županijama i njihovim razvojnim agencijama?

Ako se uspoređujemo s drugim županijama, povukli smo više sredstava i od Brodsko-posavske i Virovitičko-podravske županije, ali ipak manje od većih županija Osječko-baranjske i Vukovarsko srijemske.

Vaša poruka za kraj.

Živimo u prekrasnom zavičaju, imamo puno prirodnih, kulturnih, gospodarskih i drugih potencijala na kojima možemo temeljiti rast i razvoj. Na nama je da se svatko od nas u svom području rada i života ponaša, u najmanju ruku, odgovorno, a znamo da možemo i puno više! Ako uz sve to radimo zajedno i koordinirano, sigurna sam da ćemo podići kvalitetu života svih nas.

Na samom, kraju, iako nije tematski vezano, imam potrebu kao putnik na relaciji Lipik- Požega, zahvaliti se zimskim službama koje održavaju ceste na području Lipika i Pakraca. Najbolje očiste i održavaju ceste u snježnim uvjetima i zato im veliko hvala jer nam omogućavaju sigurnije putovanje!