Turnir Donji Čaglić
Turnir Donji Čaglić
Radio Daruvar
TOMISLAV KUŽILEK, TRENER NK LIPIK 1925

U ovom trenutku mogu biti ponosan što sam trener NK Lipik 1925

03.12.2017. 13:06 | 1933 pregleda | Intervju

Tomislav Kužilek  trener je Nogometnog kluba Lipik 1925. S njim smo razgovarali o aktualnostima u županijskom prvoligašu iz Lipika, kao i o njegovom nogometnom angažmanu

Piše:
Matija Kulhavi

Prošlo je nešto više od godinu dana od kada ste na klupi zamijenili Dinka Bešlića. Kakav je vaš dojam nakon ovog  vremena koliko ste trener u klubu? Je li vas nešto iznenadilo, bilo pozitivno ili negativno?

Kada vidim da je prošla već godina dana od kada sam zamijenio na klupi Dinka Bešlića, mogu reći da je vrijeme zaista brzo prošlo, ali to je samo dokaz da gdje god jesi i ako dobro radiš i dobro se osjećaš, vrijeme stvarno brzo prođe. Kad sam preuzimao klupu NK Lipik 1925 uprava mi je ponudila i pred mene postavila jako težak i zahtjevan posao jer se momčad nalazila u zaista nezgodnoj situaciji u kojoj smo zauzimali posljednje mjesto na tablici. Prilikom prvog razgovora s predsjednikom Dejanom Iličićem sam rekao kako ću ostati samo ta 3 kola, ali da za ubuduće nisam siguran. Odradit ću te tri utakmice i to je to, nadam se da ću uspjeti zbog svih vas, ne zbog sebe, jer oni će morati napraviti i odigrati najveću ulogu u svemu tome. Kako se  počela odvijati sva ta radnja, u međuvremenu mi je Dalibor Viboh rekao jednu rečenicu koja mi se urezala u mislima.. "Pričekaj, odradi s dečkima ovo pa možda i ostaneš duže. Neka vrijeme odradi svoje...Ti trebaš dečkima isto koliko oni trebaju tebi.“. Na kraju je to ispala jedna velika istina i počela je priča kojoj se nisam toliko nadao, ali sam potajno vjerovao u nju i svemu onome sto je sada trenutna slika kluba. Ovim putem se zahvaljujem Daliboru Vibohu jer je utjecao na mene. Dobivao sam mnogo čestitki na preuzimanju klupe, više negativnih nego pozitivnih. Govorili su da sam u krivo vrijeme preuzeo mjesto trenera i da će biti teško, ali ja sam sve vrijeme vjerovao u momčad i do dan danas tako vjerujem. To se kasnije i pokazalo istinom jer se trenutno borimo za vrh tablice. U ovom trenutku mogu biti ponosan što sam trener NK Lipik 1925 i ovim divnim dečkima mogu reći da ih volim i cijenim kao igrače, prijatelje i osobe na koje se mogu osloniti jer toliko puta su me slijedili u svemu, slušali sve sto sam rekao i koje god odluke donosio, bile one dobre ili loše, oni su to istinski napravili bez imalo ljutnje, trunke otresitosti i doze nepoštovanja i zbog toga su moji dojmovi jednostavno fantastični što se tiče kluba, igrača, uprave i navijača.

 

Ekipu smo pojačali s kvalitetnim igračima 

Jeste li zadovoljni proteklom polusezonom i ima li igrača koje bi posebno željeli istaknuti, bilo starijih ili mlađih?

Naravno da sam zadovoljan ovom polusezonom. Bio bi neiskren kad bih rekao drugačije. Nakon dugih i teških priprema koje smo odradili napravili smo i odličan posao, to jest uprava kluba zajedno sa mnom jer smo bitno pojačali ekipu s kvalitetnim igračima, poput Šimunovića, Oršića, Zanettija, Jozipovića, Popovića, Josipovića te uz ostanak ostalih igrača. To me jako veseli jer su prepoznali rad i viziju budućnosti NK Lipik 1925. Mi smo druga najmlađa ekipa lige i to nam je još jedan dokaz da smo, iako mladi, spremni na velike stvari. Pred ovu ekipu tek dolazi pravo vrijeme i najbolje godine gdje će pokazati svoje pravo lice i napraviti odlične rezultate. Na njima preostaje samo puno rada, odricanja i ljubavi prema nogometu jer bez toga nema ništa. Ne želim nikoga posebno isticati iz ekipe jer je nogomet kolektivna igra i ona je jaka onoliko koliko je jaka njezina najslabija karika. Stoga se želim zahvaliti svim igračima na odličnom pristupu i radu koji su vrhunski odradili ovu polusezonu te vjerujem u njihovu kvalitetu i želju za uspjehom, kao i to da njihovo srce kuca za ponos kluba i grada.

 

Prije ste vodili mlađe kategorije, kako je bilo prebaciti se na seniorski nogomet i jeste li imali problema s prilagodbom?

Kao sto sam već i ranije rekao u razgovoru, nisam se baš vidio u vođenju seniorske ekipe i to priznajem jer se nisam osjećao spremnim, ali zbog cijele takve situacije, gdje nije bilo puno vremena za razmišljanje, upao sam u sve to i dogodio se jednostavno taj klik s igračima i evo me ovdje gdje jesam. Nije mi žao takve odluke koja me ubrzala da dođem do toga. Prilagodio sam se vrlo brzo jer sam radio s izvrsnim dečkima koji su mi olakšali posao vjerujući u mene.

 

Kako ocjenjujete uvjete u kojima se radi i hoće li zimske pripreme predstavljati problem? Kada očekujete početak priprema?

Uvjeti su dobri, naravno da mogu biti još bolji ali za dobre rezultate, rad i treninge nisu ni presudni. Puno je lakše kada imaš odlične uvjete za rad, ali moramo se prilagoditi onome sto imamo i na tome biti zahvalni. Zimske pripreme jesu puno teže nego ljetne, samim time i teže za odraditi zbog vremenskih prilika pa se nadamo da će nas poslužiti dobro vrijeme jer volju i želju imamo, a početak priprema planiram za polovicu siječnja.

 

Ponekad je potrebno imati malo više sreće 

Bili ste kapetan juniora Zagreba, malo je nedostajalo da postanete profesionalni nogometaš? Kako danas gledate na tu situaciju?

To je bilo jedno prelijepo razdoblje za mene jer sam iskusio, doživio a i prošao jednu tako dobru školu nogometa NK Zagreba koja me je i odredila u daljnjoj nogometnoj budućnosti. Bio sam kapetan svih uzrasta, od pionira do seniora, što je bila i čast za jednog mladog dečka iz mjesta kao sto je Garešnički Brestovac. Na kraju je sve to rezultiralo mojim igranjem za reprezentaciju Hrvatske u tim kategorijama i to je bilo nešto posebno u mojem srcu i životu. Na činjenicu da mi je malo falilo da postanem  profesionalni nogometaš gledam na način kako uopće nije bitno jesi li bolji ili lošiji nego jesi li bio na pravom mjestu u pravo vrijeme. Bilo je puno boljih igrača od mene koji nisu isto uspjeli, ali bilo je i puno lošijih od mene koji jesu uspjeli, stoga nije sve u kvaliteti jer bi ja po tome danas možda igrao u nekom velikom klubu, ali eto nažalost nisam. Zbog toga nije bitna toliko kvaliteta koliko je bitna sreća.

 

I za kraj, recite nam nešto o svojim planovima s NK Lipikom 1925, što bi poručili navijačima kluba vezano za nadolazeće razdoblje?

Moji planovi su da podignemo klub na još jednu stepenicu više, kako igrački tako i infrastrukturno te dosegnemo njegove najbolje dana kad smo igrali i pobjeđivali u 3 HNL Istok. Želim pomoći ovoj mladoj ekipi, koja ima toliko talenata, koliko god mogu i naučiti ih sve što je meni pomoglo da postanem dobar nogometaš te ih usmjeriti ina pravi put kao ljude. Plan nam je da se pojačamo s još 2 do 3 kvalitetna igrača i uđemo u ligu više te nastavimo kvalitetno raditi i nogometno učiti da budemo sto bolji.

Poruka za navijače je ta da budu uz nas jer oni su naša snaga i bez njih nismo isti. Pozivam ih da nas bodre i navijaju, ne samo kad pobjeđujemo, nego i kad gubimo, jer je lako kad je sve lijepo i dobro, ali kad je loše onda trebaš najveću podršku, a u njima to svakako imamo.

Za kraj bih se posebno zahvalio svojoj divnoj supruzi, koja me toliko bodri i vjeruje u mene i zbog koje ovog svega ne bi bilo. Ona je moj oslonac u svemu u životu pa tako i u ovome, stoga joj beskrajno zahvaljujem i volim.