AS obrt
INTERVJU VINKO KASANA, GRADONAČELNIK LIPIKA

Ponosan sam na sve što smo napravili, istim tempom nastavljamo dalje

04.10.2016. 10:23 | 2566 pregleda | Intervju

Prigoda obilježavanja Dana grada Lipika prilika je da porazgovaramo s gradonačelnikom Lipika Vinkom Kasanom i napravimo godišnji rezime odrađenih projekata. S obzirom na to kako smo gradonačelnika zadnji put intervjuirali prije tri godine, gotovo na samom početku mandata bio je to i prvi intervju kod pokretanja mjesečnika Compas u prosincu 2013, prilika je ovo i porazgovarati o onome što je učinjeno u njegovom mandatu kao i o nekim aktualnim temama.

Piše:
Marko Barčan

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Lipika održat će se 3. listopada, a svake godine našim gostima pokažemo nešto novo. Što ćemo im ove godine pokazati?

Ove godine nećemo ništa posebno obilaziti, no općenito možemo reći kako im možemo pokazati preko 15 otvorenih gradilišta i 112 milijuna kuna investicija koje se realiziraju. Možemo im pokazati ljepši Lipik u svakom pogledu i ono što je najvažnije pozitivnu atmosferu i pozitivan duh kod naših građana.

Na području Lipika imamo neka velika gradilišta, koja su to i u kakvom su stadiju?

U samom središtu grada to je završetak gradnje Doma hrvatskih veterana vrijednosti investicije 25 milijuna kuna koji je prošao tehnički pregled. U krugu 100 metara jedno gradilište zatvaramo, a drugo otvaramo te započinju radovi na obnovi 11 višestambenih zgrada vrijednosti investicije 16,4 milijuna kuna. Praktično možemo reći kako će u dvije godine preko 40 milijuna kuna biti uloženo u sam centar Lipika što će zasigurno dati promjenu gradske vizure na bolje. Veliko gradilište u Lipiku je gradnja pogona u Lipik Glasu vrijednosti 6,8 milijuna eura što očekujemo također kako će rezultirati i otvaranjem novih radnih mjesta. U Gaju imamo gradnju bioplinskog postrojenja, investicija od 8 milijuna eura koja je došla do 80% svoje završenosti. Ovih dana pri kraju je preuzimanje silaže, a krenule su i isplate poljoprivrednicima. Zadnje što možemo vidjeti su postavljene skele na zgradama.

Koliko se na tom projektu radilo i što će to donijeti Lipiku i njegovim stanovnicima?

Na tom projektu se radilo unazad dvije godine, cjelokupan posao su odradili djelatnici LIRE u suradnji s djelatnicima Gradske uprave i Komunalcem. Donijet će u konačnici svakako ugodniji i lagodniji život samim stanarima, a grad dobiva uređenu cjelinu, urbanu površinu koja će biti primjerena samom gradu. Maksimalno smo se angažirali oko europskih fondova i natječaja energetske učinkovitosti i obnove kako višestambenih tako i privatnih kuća i u konačnici ćemo dobiti grad uređenih fasada. Tko pažljivo gleda može vidjeti kako Grad Lipik ide u pravcu razvoja kontinentalnog turizma, slaže se kockica po kockica, a da bi se time bavili ne možemo imati ruševine i oštećene objekte.

Ruševine u središtu grada, koliko ih još imamo i što radimo po pitanju njihovih uklanjanja?

Kontinuirano radimo na uklanjanju ruševina, imamo ih još 27 u samom gradu i zadnjih mjesec dana uklonili smo opet one za koje smo imali suglasnost, s tim da ulažemo i dodatne napore da dođemo do novih suglasnosti jer želimo to riješiti mirnim putem. Sigurno ćemo sljedeće godine krenuti u pravni postupak za preostale ruševine i na proljeće najavljujem kako će se ići u uklanjanje ruševina postojale suglasnosti ili ne. Tad ćemo djelovati po novom Zakonu o građevinskoj inspekciji, bez obzira na sudske procese.

Što se još napravilo u zadnje vrijeme i na kojim se još projektima radi u Gradu Lipiku?

Ono što je još značajno u samom središtu Lipika je gradnja fontane na južnom ulazu u grad, što je investicija oko pola milijuna kuna s tim da je 250 tisuća kuna sufinanciralo Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova. Možemo reći kako nema niti jednog mjesta u sastavu Grada Lipika, uključujući i sam grad Lipik gdje nije investirano i gdje se ne radi. Veselimo se svakoj investiciji jer ona čini život ugodniji našim stanovnicima. U proteklo vrijeme odradili smo brojna asfaltiranja po mjestima; Antunovačka ulica i novi nogostup u Poljani, asfaltiranje prilaza vatrogasnom spremištu u Brezinama, kolnika, parkirališta i nogostupa u Gaju, parkirališta u Antunovcu, radi se nogostup u Filipovcu, odrađena su brojna proširenja, točnije rekonstrukcija putova i čišćenje odvodnih kanala u Šeovici, Japagi, Skenderovcima, Brekinskoj i Dobrovcu, radi se javna rasvjeta kod garaža u Vukovarskoj te na spoju između Tesline i Nazorove ulice u Lipiku. Uz to moram svakako naglasiti kako je Grad Lipik u proteklom periodu uložio znatna sredstva u izradu projektne dokumentacije. Samo za obnovu legalnih domova za koje su riješeni imovinsko pravni odnosi, kojih ima 12 na području Lipika uložili smo 350.000 kuna u projektnu dokumentaciju, a vrijednost investicije obnove je procijenjena na 22 milijuna kuna. Ti projekti su spremni za prijavu na natječaje iz Programa ruralnog razvoja. U drugoj fazi idu ostali društveni i mjesni domovi za koje je postupak legalizacije i rješavanje pravno-imovinskih poslova u tijeku.

Glavno gradilište u Lipiku je prema najavama već trebalo biti ono u središtu parka, gradnja hotela i obnova Kursalona i Wandebahna no projekt nije odobren. Kakva je tu situacija oko realizacije ove investicije?

Javnost je već dobro upoznata, govorio sam to i na sjednicama Gradskoga vijeća, naravno da smo u cijeloj priči aktivna podrška investitoru od prvog dana. I mene je kao gradonačelnika neugodno iznenadila ta činjenica i kad sam bio 100% siguran da taj projekt ne može više ništa zaustaviti, dogodila se greška konzultanta koji nije pripremio aplikaciju tako da ona može proći u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova na natječaju za obnovu kulturne baštine. Bitno je naglasiti da investitor ne odustaje i nastavlja dalje, a imamo najavu kako je u siječnju raspisivanje novog natječaja.

Podsjetimo se, upravo vašim dolaskom nekako se i riješilo pitanje ZRC-a staro dvadesetak godina. Kako danas gledate na to i ima li još neriješenih situacija po tom pitanju?

Mi smo prije svega imali jedan realan pristup i sve one priče koje smo slušali godinama kod nas nisu prošle. Kad sam preuzeo funkciju gradonačelnika odmah sam okupio tim koji je realno sve sagledao i našao rješenje. Rješenje je sigurno bio stečaj, jer bitno je spomenuti da je na 16 zaposlenih bilo 490 milijuna kuna duga. Ne ulazeći u strukturu tog duga, niti jedan investitor to ne bi želio preuzeti na sebe. Mislim da u tom poslu nismo pogriješili niti u jednom koraku, a dobro smo se namučili i kod kupovine parka koji je bio u drugom vlasništvu i oko stečaja te pronalaženja namjene za preostale nekretnine ZRC-a, no uspješno smo riješili taj čvor.

Proteklog tjedna dogodila se prodaja Studenca Radenskoj odnosno češko-slovenskoj grupaciji Kofola. U komentarima na Facebooku našeg portala može se iščitati pomalo negativna stav ljudi u vezi prodaje hrvatske tvrtke strancima, kako vi gledate na novog vlasnika?

Promjena vlasnika ne znači nužno negativnu stvar, mi to gledamo s pozitivne strane zato što dolazi novi kapital, nove ideje i novi ljudi, a i po primjeru Radenske koju su prvo otkupili radi se o tvrtki kojoj je to core business te očekujemo u svakom slučaju pozitivan trend, jačanje brenda, povećavanje proizvodnje i broja zaposlenih. Mislim da je ono što se događalo u zadnje dvije - tri godine bila jedna vrsta stagnacije jer bivši vlasnik Podravka, što bilo je evidentno, nije ulagao niti u marketing niti u proizvodnju. No to je opet bila njihova poslovna odluka kao i pravo da su to htjeli prodati. Moramo se naviknuti da su i tvrtke danas te koje se prodaju i kupuju kao i ostala roba na tržištu. Također napominjem kako smo s kupcima već stupili u kontakt čim su došli u Lipik te očekujemo ubrzo sastanak kao i dobru suradnju.

Često ste u svojim govorima isticali kako Grad Lipik treba sve svoje resurse staviti u funkciju. Što je sve stavljeno u funkciju i što imamo u planu?

Teško mi je u ovom trenutku naći jedan resurs koji nismo stavili u funkciju, krenemo li s istoka našeg grada i kamenoloma u Šeovici gdje se rade istražni radovi i što očekujemo da će u konačnici rezultirati otvaranjem kamenoloma i stvaranje novih radnih mjesta, pa sve do zapada Lipika gdje smo izgradnjom bioplinskog postrojenja razmišljali i o načinu na koji kasnije zbrinuti toplinsku energiju kao nusproizvod proizvodnje električne energije pa su već poduzeti koraci za gradnju plastenika i sušare za voće i povrće.

Može li se Lipik razvijati bez pomoći iz Zagreba? Idete li često u državne institucije i lobirate za projekte iz Lipika?

Razvoj bez pomoći iz Zagreba bi bio težak i spor, jer mi kao gradovi i općine imamo ograničavajuća sredstva. Od svih poslova što idu preko Grada sve teže je nekad funkcionirati, ali još uvijek nalazimo sredstva za izradu projektne dokumentacije, a onda kao ozbiljni partneri idemo pred razne institucije i ministarstva. Pojaviti se s idejom je jako lijepo, ali je samo ideja, ali kad se pojavimo s kompletnom projektnom dokumentacijom i riješenim imovinsko-pravnim odnosima onda je stvar bitno drugačija. Bez Zagreba uvjetno rečeno i aplikacija na europske fondove razvoj onakav kakav priželjkujemo je praktično nemoguć, a da smo u Zagrebu svakodnevno jesmo, i ja i moji suradnici.

Kakve se aktivnosti događaju u Poduzetničkoj zoni II u Lipiku?

Prodali smo u zoni sva zemljišta i sad je pri kraju proces od godinu dana koji smo dali našim poduzetnicima za pripremu projektne dokumentacije. Očekujemo na proljeće i tamo građevinski bum. Prvo očekujemo gradnju praonice tvrtke Malbee, zatim u zoni planiraju graditi Legadema, Arhiz, Olivieri, Vios te Frutarija koja je rezervirala parcelu za proširenje. Planiramo u zoni II kandidirati i Poduzetnički inkubator, a Lipkom koji se razvija gradit će garaže.

Jedna od glavnih institucija koja radi s poduzetnicima je Lira koja je osnovana na vašu inicijativu prije tri godine. Je li Lira opravdala svoje postojanje?

Da, Lira je kod svog osnutka doživjela razne osude i negativne komentare, no mislim da sada praktično nema nikog dobronamjernog tko bi mogao reći da to nije bio dobar potez. Bili smo svjesni kad smo osnivali Liru da se bez takvih institucija ne može. Lira sama za sebe naravno ne može funkcionirati ako nema podršku iz Gradske uprave jer sve kreće iz Grada, prisutna je jedna odlična suradnja i generalno mislim da se bez Lire više ne može.


Među zadnjim ustanovama koje su nastale vašim dolaskom je Lipkom. Što se željelo postići stvaranjem nove komunalne tvrtke u Lipiku i da li se to i ostvarilo? Čime se sve Lipkom bavi?

Bitno je istaknuti da sve ono što radimo, radimo na dobrobit grada Lipika i njegovih građana kako bi im omogućili bolji i ugodniji život, a tako je bilo i s osnivanjem Lipkoma. Lipkom je u vrlo kratkom periodu opravdao svoje postojanje, ostvaruje sve bolje prihode i on je osnovan iz razloga da bi se bolje gospodarilo komunalnim poslovima. To se nekako i samo nametnulo da izgradnjom reciklažnog dvorišta Grad Lipik osnuje jednu takvu tvrtku koja se u ovom trenutku bavi održavanjem groblja, upravljanja reciklažnim dvorištem, kao i održavanjem određenih javnih površina.

Kakva je suradnja s mjesnim odborima?

Suradnja je odlična, uspjeli smo praktično aktivirati sve mjesne odbore. Vodimo računa u dogovoru s mjesnim odborima o ravnomjernom razvoju svih mjesta prema mogućnostima i potrebama. Na terenu se vidi da smo prisutni, financijski pomažemo i radimo ono što je naš posao, a to je poboljšanje uvjeta građana Lipika.

Dolazite iz sektora poljoprivrede, jeste li se založili za poljoprivrednike i na koji način u vašem mandatu?

Dugi niz godina je tako, jer sam se i kao gradski vijećnik s najdužim stažem, svaki put kad je bila prilika borio za poljoprivrednike odnosno za ono o čemu sam kompetentan razgovarati. Sve one mjere koje su uvedene prije petnaestak godina i nedavno; od umjetnog osjemenjivanja, financiranja kamata, obrane od divljači, borba za poboljšanje poljskih puteva i još puno toga ne bi bilo da nije bilo i mog angažmana te svih oni koji su se u vijeću borili za to. U novije vrijeme tu je i bioplinsko postrojenje kao vrlo bitan faktor gdje smo poljoprivrednicima dali mogućnost odabira da li im je isplativije proizvoditi kukuruz u zrnu ili silaži, a imaju siguran otkup i garantiranu cijenu. Također, tu je još jedna uloga Lire koja je pripremila natječaje poljoprivrednicima za male i mlade poljoprivrednike gdje je za 30 projekata osigurala 800 tisuća eura. Ti novci sigurno ne bi došli da nije bilo Lire i nas u Gradskoj upravi koji smo uložili napore i uvjeravali ljude da mogu povući sredstva.

Turizam je jedna od ključnih smjernica razvoja Lipika. Na kojim sve projektima Grad Lipik radi po pitanju turizma?

Turizam je naša osnovna strateška grana i to pokazujemo u svim projektima koje radimo u suradnji s različitim partnerima. Uz Toplice Lipik koje su naša zdrava jezgra koja se uspjela othrvati ratnim stradanjima i pozicionirati se dobro na tržištu, oni su nam jedan od bitnih partnera na projektima kulturne baštine Vila Zinke, Vile Savić te obnove perivoja. Također, jedan od strateški bitnih projekata na kojem intenzivno radimo u zadnje vrijeme je Rekreacijsko područje Raminac gdje je gotov idejni projekt, uložena su znatna sredstva u kupovinu zemljišta te uskoro očekujemo dobivanje lokacijske dozvole nakon čega se treba krenuti u izradu glavnog projekta po fazama, a jedan je i izgradnja nove ergele u partnerstvu s Državnom ergelom Lipik. Također, Sportski centar, koji uz to što je potreban Lipičanima, radimo ga i kao dio turističke infrastrukture. Za naš turistički razvoj također je bitno i rješavanje prometne izoliranosti pa je u suradnji s Gradom Pakracom naručen idejni projekt ceste Lipik – Lipovljani s izlazom na autocestu. Turistički projekti su i osnivanje turističke agencije kao i kupnja turističkog vlakića, ali i sve manifestacije što radimo, organiziramo ih s ciljem privlačenja što većeg broja posjetitelja u naš grad i naše što bolje turističke promocije.

Nalazimo se u središtu programa obilježavanja Dana grada Lipika koji je i ove godine bogat raznim događanjima. Tko je sve za to zaslužan?

Zaslužni smo svi mi, od djelatnika u Gradskoj upravi, Lipkomu, Turističkoj zajednici, Liri, Lira travel agenciji, Dječjem vrtiću Kockica, Osnovnoj školi Lipik, Gradskoj knjižnici, inicijativi Grad Lipik prijatelj djece kao i brojnim udrugama i našim građanima koji su nesebično pomogli. Mogu reći da sam ponosan na sve jer nije jednostavno ovakve manifestacije organizirati iz dana u dan no kod nas je to sve dobro uhodan sustav. Rekao bih da smo i dosta uložili no događa se primjerice to da nam polako naši gosti u Toplicama svoj dolazak planiraju za vrijeme kad su manifestacije.

Pozivam Vas da na kraju čestitate građanima Dan grada Lipika i blagdan zaštitnika sv. Franje Asiškog.

Želio bih se kao i svi djelatnici Gradske uprave zahvaliti svim građanima, jer osjećam i cijenim podršku koju nam daju svakodnevno. Imamo viziju razvoja i sve što radimo nastavit ćemo tako i dalje. Svim građanima Lipika i okolice, svim našim prijateljima i gostima još jednom želim sretan Dan grada Lipika uz blagoslov našeg zaštitnika sv. Franje Asiškog.