Radio Daruvar
DINO GALIJAŠ, TK FENIKS

Tenis u Lipiku igra sve više mladih

14.08.2016. 10:26 | 4057 pregleda | Intervju

Dino Galijaš, jedini profesionalno licencirani teniski trener u Lipiku i među najboljim trenerima u okolici, u razgovoru za Compas reći će da je tenis danas kod nas sve popularniji među mlađim uzrastima. Pitali smo ovog uspješnog trenera iz Daruvara koji je usput i vrhunski igrač gdje iz godine u godinu postaje sve poznatije ime, kuju li se u znoju vrijednih dječaka i djevojčica negdje na našim terenima, novi šampionski reketi.

U sklopu Teniskog kluba Feniks u kojem djelujete djeca Lipika i okolice imaju prilike naučiti osnove ovog sporta. Koja je točno Vaša uloga tamo?

TK Feniks je klub u kojemu je osnovna i primarna zadaća osposobljavanje djece vještinama teniske igre. Klub djeluje na području grada Daruvara, a unazad 3 godine i na području grada Lipika. Klub trenutno broji oko 100 članova od čega su 80% djeca. U klubu djelujem kao profesionalni trener tenisa.

S koliko godina ste počeli trenirati tenis te je li od djetinjstva počela ljubav prema ovom sportu?

Kao klinac od 6 godina sam prvi puta zakoračio na teniski teren i ljubav prema tom sportu traje i do danas i trajat će zauvijek.

Koji su najveći izazovi s kojima ste se suočavali ili se suočavate kao instruktor tenisa?

Najveći izazov u teniskom poslu jest taj kada dijete dođe kod nas u klub da ga „natjeramo“ da zavoli ovaj sport. To je najvažnija zadaća da dijete uživa u tenisu i da ostane što duže kod nas u klubu.

Na koje uspjehe svojih polaznika ste najviše ponosni?

U svojoj dosadašnjoj trenerskoj karijeri trenirao sam preko nekoliko stotina djece i bilo ih je nekoliko koji su bili u samome vrhu, točnije među 3 najbolja u državi u svom uzrastu.

Postoji mišljenje da je ovo skup sport. Je li to istina?

Slažem se da prevladava mišljenje da je tenis skup sport, ali također moram spomenuti da to i nije potpuna istina. Mi kao klub osiguravamo na početku za sve polaznike rekete, loptice i ostalu opremu tako da roditelji ne moraju odmah na početku imati početne troškove. Naše mjesečne članarine su u rasponu od 100 do 200 kuna, ali bih napomenuo da su naše grupe u kojima djeca treniraju maksimalno do 4 polaznika što omogućuje da se potpuno posvetimo svakom djetetu.

Nekako se čini da djeca ostvaruju uspjehe u mlađim kategorijama, a onda se kasnije teško probijaju. Je li to baš zbog toga što turniri kasnije iziskuju sve više novca kojeg roditelji ne mogu izdvajati?

Više je razloga zašto se djeca kasnije teško probijaju pa neki čak odustaju od sporta. Prvi razlog jest taj što kasnije treba povećati intenzitet treniranja, dok je jedan od razloga i taj što neki jednostavno nisu spremni svoj život posvetiti tenisu a to ujedno znači biti spreman na neka odricanja.

Rad s djecom traži pedagoška znanja. Što klince motivira na rad, kako se prepozna tko voli sport, a tko je tu samo zato što su ga roditelji doveli?

Naravno da su pedagoška znanja bitna u radu s djecom. Da bi se „natjeralo“ dijete da zavoli bilo koji sport moraš dati cijelog sebe u rad, i to kontinuirano ponavljati. Isto tako mislim da jednostavno moraš imati „žicu“ da bi radio s djecom.

Kako bi usporedili Teniski klub „Feniks“ s drugim klubovima u okolici – Kakvi uvjeti su neophodni da igrači budu još uspješniji; koliko ozbiljno se radi s djecom i od koga to zavisi?

Kao što sam već spomenuo u TK Feniks trenira oko 70 djece tako da smo sigurno među najboljim klubovima u okolic,i a i šire. Moram još navesti da vrlo ozbiljno radimo s djecom što se uostalom i vidi po rezultatima i brojnosti djece.

Što bi savjetovali nekoj mladoj osobi koji razmišlja o tome da počne trenirati tenis?

Svakom djetetu bih savjetovao da isproba igrati tenis jer će sigurno biti oduševljen i sigurno će zavoljeti ovaj lijepi sport.

Organizirate intenzivne tenis treninge za mlade polaznike u Lipiku. Možete li podijeliti malo o tome kako prosječni trening izgleda?

Mi se trudimo da naši treninzi izgledaju raznoliko iako svaki trening mora počinjati sa zagrijavanjem i u svakom treningu se mora odraditi različite zadatke kao što je veliki broj forehand-a, backhand-a i servisa jer su to osnovni i najvažniji udarci u tenisu.

Koji se značajni rezultati teniskog kluba  „Feniks“ ističu ove godine?

Od značajnijih rezultata TK Feniks istaknuo bih uspjehe Matka Varge koji je u konkurenciji do 16 godina bio broj 1 u Hrvatskoj, Paole Martić koja je bila treća na rang listi najboljih igračica Hrvatske u konkurenciji do 14 godina. Tu bih isto tako istaknuo i Igora Ogrizeka koji je zahvaljujući izvrsnim rezultatima u tenisu završio fakultet u Americi, te već spomenuti Matko koji će također njegovim stopama na fakultet u Ameriku. Velik je broj i mlade djece koja su jako talentirana i koja će sigurno pokušati ostvariti rezultate slične ovima.

Ima li u ovom svemu podrške lokalne samouprave?

Pohvalio bih izuzetnu podršku od strane grada Lipika i gradonačelnika Vinka Kasane, koji je pokazao da ima „sluha“ za tenis. Riječi hvale idu i ravnateljici Osnovne škole „Lipik“ Klaudiji Kovač, jer nam redovito izlazi u susret s dvoranom koju polaznici koriste preko zime. Moram istaknuti i gospođu Maricu Melić koja nam pomaže da na turnirima koje organiziramo djeca ne budu gladna i žedna.