AS obrt
Igor Matek

LAG Zeleni trokut među najboljima u Hrvatskoj po povučenim sredstvima iz programa IPARD

28.10.2014. 14:23 | 2640 pregleda | Intervju

Prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju od 24. listopada 2014. godine LAG „Zeleni trokut“ nalazi se u vrhu po povučenim sredstvima putem Mjere 202 IPARD programa Europske Unije od 40 akreditiranih lokalnih akcijskih grupa u Hrvatskoj. Razgovarali smo s upraviteljem Igorom Matekom, dipl. ing. agronomije, o aktivnostima LAG-a „Zeleni trokut“ te planovima o kojima smo vam nedavno pisali u članku „Potrebno proširenje na više jedinica lokalne samouprave“.

Piše:
Antun Ciglenečki

Objasnite za širu javnost što je Mjera 202 IPARD-a i što obuhvaća?

"Mjera 202 namijenjena je za, prema njezinom nazivu, Pripremu i provedbu lokalnih razvojnih strategija. Korisnici te mjere su LAG-ovi, trenutno njih 40 u Hrvatskoj provodi tu mjeru. Ona služi za pripremu stanovništva za korištenje sredstava iz Fonda programa ruralnog razvoja. Mjera 202 je namijenjena za informiranje stanovništva s područja LAG-a o fondovima EU, pogotovo o Fondu za ruralni razvoj, odnosno o cjelokupnom LEADER pristupu, za educiranje stanovništva, zaposlenika i volontera kako bi mogli povući što više sredstava iz fondova EU. Cijela priča je nastala kroz LEADER pristup koji se provodi od 1991. godine u zemljama EU-a, a ono što karakterizira taj pristup je da se pokušava lokalne čimbenike na nekom području potaknuti na samostalno odlučivanje o svome razvoju, odnosno o razvoju svoga područja. Oni to rade kroz lokalnu razvojnu strategiju koju sami donose te onda iz EU povlače novce za provedbu projekata iz te strategije. To je tzv. bottom-up pristup gdje se iz baze, od strane stanovništva i svih onih koje zanima ruralni razvoj samostalno kreira politika ruralnog razvoja na području LAG-a, a EU im onda daje sredstva njezino provođenje"

Tijekom kojeg razdoblja je povučeno 271.943,10 kuna?

"Potpisali smo ugovor 8. srpnja 2013. godine koji završava 8. srpnja 2015. godine. Sredstva su povučena tijekom prve godine provedbe do 8. srpnja 2014. Za svaku godinu nam je odobreno 450.000,00 kuna, od čega smo u prvoj godini ostvarili 271.943,10 kuna što je negdje oko 61% od odobrenih sredstava. Ali, kao što se vidi i s tim postotkom mi smo među najboljima u Hrvatskoj, izuzev LAG-a „LAURA“ kojeg je Ministarstvo poljoprivrede osnovalo 2008. godine koji imaju puno jaču ekipu i sredstva. Oni su nastali kao pilot-projekt, a mi smo osnovani prije dvije godine"

Kakve aktivnosti provodite kroz mjeru?

"Informiramo članove LAG-a i stanovnike LAG-a o programu ruralnog razvoja i motiviramo ih na uključivanje u članstvo kako bi sudjelovali u izradi lokalne strategije te tako pomogli da se ovo područje što više razvije. To je, znači, informiranje na cijelom nizu informativnih skupova, promidžbenih događaja, putem medija itd. Nastojimo što više informirati stanovništvo o cijeloj priči.
Zatim, provodimo edukacije. Dana nam je mogućnost da članove, zaposlenike i volontere u LAG-u educiramo o zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU-a, LEADER pristupu programu ruralnog razvoju, o načinu apliciranja za Fond iz programa ruralnog razvoja, za pisanje poslovnog plana i pripremu dokumentacije"

Konkretno, kakve edukacije provodite?

"Trenutno, naša zaposlenica, stručna suradnica Ivona Martinović, mag. oec., pohađa edukaciju „Stručnjak za EU fondove“ od 80 sati koju provodi COGNITA d.o.o. iz Zagreba. Nakon završenog tečaja dobiva se certifikat koji se priznaje na području cijele EU i može se unijeti u Europass. Do kraja godine organizirat ćemo na području LAG-a takve edukacije za više članova, na kojima će biti po 10 polaznika u jednom turnusu, samo za članove, zaposlenike i volontere LAG-a. Ako je OPG član LAG-a onda njihov predstavnik može pristupiti, ali edukacija je prvenstveno namijenjena onima koji se inače bave pisanjem projekata"

Koliko LAG „Zeleni trokut“ ima članova?

"Imamo 56 članova. Najveći broj su obiteljska poljoprivredna gospodarstva, tri grada, institucije tih gradova, nekoliko zadruga, trgovačka društva, udruge mladih, turističke zajednice i pojedinci"

Tijekom mjeseca studenog za predstavnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva organizirat će se edukacija "Kako pripremiti projekt za financiranje" radi investicija na poljoprivrednom gospodarstvu iz EU fondova.

Kakve aktivnosti provodite za članove iz OPG-a?

"Za OPG-ove ćemo imati drugi set edukacijskih radionica jer edukacija „Stručnjak za EU fondove“ nije prvenstveno namijenjena za njih. Za njih ćemo organizirati edukacije „Kako pripremiti projekt za financiranje“ za njihove investicije na poljoprivrednom gospodarstvu kako mogu povući novce iz fondova EU. Radionice za članove OPG-ova planiramo u studenom ove godine.
Dosadašnje provedene aktivnosti za OPG-ove bile su uglavnom promidžbenog karaktera. Vodili smo ih na studijska putovanja i na sajmove gdje su mogli prezentirati svoje proizvode. Bili smo na LAG Summer festivalu u Biogradu tri dana tijekom prošlog ljeta, lani smo bili u Mađarskoj gdje su se mogli upoznati s projektima koji su tamo provedeni preko njihovog LAG-a. Nedavno smo se vratili iz Francuske gdje su se pčelari mogli upoznati više sa stanjem pčelarstva u Provansi i južnom dijelu Francuske. Mogli su vidjeti kako je tamo realiziran projekt zaštite izvornosti provansalskog meda i koje koristi su proizvođači meda dobili na temelju te zaštite. Također, smo provodili razne promotivne i informativne radionice gdje smo im prezentirali program ruralnog razvoja i mogućnosti koje oni mogu iskoristiti iz tog fonda za svoje investicije u poljoprivredi, odnosno što će moći učiniti kad program ruralnog razvoja profunkcionira početkom sljedeće godine"

Imate li drugih izvora financiranja uz Mjeru 202?

"Jedino od članarina. Najvećim dijelom tu participiraju tri grada, Lipik, Pakrac i Novska, svaki s 50 000 kuna godišnje. Oni nam služe kao izvor predfinanciranja jer moramo prvo sve račune platiti pa tražiti refundaciju sredstava iz IPARD-a. Ostali članovi plaćaju članarinu 500 kuna godišnje. Dosad smo koristili mogućnost jedne beskamatne pozajmice od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. To je državna zaklada koja rješava probleme predfinanciranja u više EU fondova jer svi fondovi dosad su imali filozofiju, pogotovo predpristupni, da se prvo mora sve platiti pa onda tražiti refundaciju troškova. Iskoristili smo tu mogućnost i dobili smo od njih 250.000,00 kuna beskamatnih sredstava na rok od godinu dana za naše troškove što nam je znatno pomoglo"

Planira se spajanje sa susjednim LAG-om kako bi se u razdoblju do 2020. godine moglo iskoristiti što više od planiranih 5 000 000,00 eura za financiranje projekata iz lokalne razvojne strategije.  

Kakvi su vam planovi u budućem razdoblju?

"Imamo puno zadaća koje moramo u narednom razdoblju izvršiti. Prvo, moramo ispuniti kriterije za sljedeće mjere koje dolaze. Tu je nužno da LAG ide u proširenje, najvjerojatnije spajanjem s nekim od susjednih LAG-ova, o čemu će se pregovarati sljedećih dana. Drugo, tu su planovi da se IPARD program uspješno završi do sredine sljedeće godine kada smo ga dužni provesti čime Mjera 202 završava. Konačno, trebamo ispuniti kriterije i dobiti sredstva iz dvije mjere koje nam dolaze. Prva mjera za izradu nove lokalne razvojne strategije i druga mjera za financiranje projekata iz te razvojne strategije. To će biti najvažniji i najveći posao LAG-a, budući da su planirana sredstva 5.000.000,00 eura po LAG-u kroz razdoblje od 2014. do 2020. godine i moći će se financirati puno prihvatljivih stvari i investicija. Od gospodarskih investicija na OPG-ovima, poboljšanja ruralne infrastrukture (ceste, vodovod, kanalizacija) do poboljšanja društvene infrastrukture (društveni domovi, dječji vrtići, domovi zdravlja, zgrade crvenog križa, vatrogasni domovi…). To će se sve moći financirati iz tih sredstava, a moći će se financirati i uređenje zelenih površina, javnih površina, kupališta, dječjih igrališta te brojne druge mogućnosti za poljoprivrednike. OPG-i će moći refundirati sredstva za svoje investicije od 50% do 90%, s tim kako će u LAG-u uvijek dobiti 10% viši povrat nego ako idu direktno putem Agencije.
Ne znači da će nam biti odobreno svih 5.000.000,00 eura nego će se iznos utvrđivati prema stupnju razvijenosti LAG-a, broju jedinica lokalne samouprave, broju naselja itd. Vjerojatno ćemo dobiti manji iznos, ali što imamo više naselja, što smo nerazvijeniji dobit ćemo više novaca. Naše područje je negdje na 60% razvijenosti, svaki grad ima svoj koeficijent razvijenosti. Što smo manje razvijeniji, to ćemo dobiti više novaca i upravo zato sada pregovaramo s jednim susjednim LAG-om koji pokriva nerazvijenije područje od nas kako bi se s njim spojili"