Medianno
ZDRAVKO MIKOLIĆ

U građevinskoj sezoni 2016. očekujemo da kreće projekt obnove Kursalona i Wandelbahna te gradnja hotela

09.07.2015. 14:59 | 5164 pregleda | Intervju

„Pred završetkom smo faze razvoja projekta, kompletiramo dokumentaciju i aplicirat ćemo za nepovratna sredstva EU iz odgovarajućih fondova kod nadležnih Ministarstva poduzetništva i obrta za gradnju hotela, a kod nadležnog Ministarstva regionalnog razvoja za sufinanciranje Kursalona i Wandelbahna koja su zaštićena kulturna baština.“, rekao nam je Zdravko Mikolić, direktor tvrtke Itema-Iprom investitora u projekt obnove Kursalona, Wandelbahna, gradnje hotela i obnove kompleksa bazena u Lipiku.

Piše:
Marko Barčan

Zdravko Mikolić u Lipiku je čest gost, ali i u nadležnim regionalnim te nacionalnim institucijama s kojima u dogovoru pažljivo priprema svu potrebnu dokumentaciju i dozvole. Njegov posjet Lipiku 9. srpnja bio je prigoda da porazgovaramo i pitamo ga u kojoj je fazi projekt obnove srca i duše Lipika i kad započinje gradnja.

„Natječaj je trebao biti otvoren krajem šestog mjeseca, međutim čuli smo da će se to pomaknuti na deveti mjesec, a mi ćemo do tad imati svu dokumentaciju spremnu.“, ističe Mikolić te objašnjava kako se u prvoj fazi gradi hotel, obnavlja Wandelbahn i Kursalon te dio perivoja koji je u obuhvatu projekta koji su kupili od Grada Lipika, dok obnova kompleksa bazena i gradnja drugog hotela treba ići u drugoj fazi.

„Za sve navedeno u prvoj fazi postoji važeća građevinska dozvola i projektna dokumentacija. Objedinili smo sve čestice koje su bile ovrhama raskomadane, nekad vlasništvo ZRC-a Lipik i sve je imovinski pravno riješeno. Uknjiženi smo 1/1 bez ikakvih tereta što je uvjet isto tako za apliciranje i sad čekamo završetak još jedne feasibility studije koja je pred krajem i za koju nedostaje par podataka od stranog konzultanta, specijalista za medicinski Wellness i Spa.“, objašnjava Mikolić.

„Ako predamo dokumentaciju u devetom mjesecu i kad predamo aplikaciju otprilike postoji pet stupnjeva evaluacije aplikacije i svaka traje otprilike mjesec dana. Ako smo prošli na natječaju tad potpisujemo ugovor s nadležnim institucijama o sufinanciranju i zatim dva do tri mjeseca traje javna nabava koja je striktno propisana i poslije toga može početi gradnja.“, govori i dodaje kako vrijeme u kojem objekti trebaju biti izgrađeni i pušteni u funkciju je od potpisivanja Ugovora o sufinanciranju EU, u roku od 24 mjeseca.

„Vjerujemo da se u građevinskoj sezoni 2016. počinje s radovima, a prema novim troškovnicima uz glavni projekt prva faza koštat će između 175 i 180 milijuna kuna.“, rekao je Mikolić i dodaje „Moram i želim istaknuti te pohvaliti spremnost gradonačelnika Vinka Kasane i svih njegovih najbližih suradnika na maksimalnoj pomoći i podršci koju su pružili u svim aktivnostima koje smo do sad radili. Za mene osobno, ali i čitavu obitelj ovo je veliki izazov.“