LIPIK test
Stoka
Radio Daruvar 2
OTVORIMO VRATA ZDRAVLJA

Briga o sebi u vrijeme pandemije

14.12.2020. 10:10 | 853 pregleda | Kolumne

Jedan od partnera u sklopu projekta „Otvorimo vrata zdravlja“ jest i Grad Lipik. Radi se o projektu koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. i putem kojeg se, između ostalog, želi osvijestiti iznimne potrebe građana za rješavanjem problema tjeskobe i straha vezanih uz aktualnu epidemiološku situaciju koja se odražava na sve aspekte života građana, od onog materijalne i egzistencijalne do onog psihološke prirode. Tako Vam donosimo zanimljiv tekst pod naslovom "Briga o sebi u vrijeme pandemije", koji je objavljen i na službenoj gradskoj stranici, a koji se odnosi na nadasve aktualnu tematiku.

Piše:
Compas

U aktualnoj situaciji pandemije, s mnogo neizvjesnosti i nesigurnosti, mnogi ljudi osjećaju pojačani strah, razočaranje, izoliranost… U situacijama poput ove sve je to potpuno očekivano i normalno. Riječ je o prirodnoj i zdravoj reakciji koja se javlja kad smo suočeni s nekom prijetnjom/ugrozom. Pomaže nam da pripremimo za odgovor na tu prijetnju i da mobiliziramo sve svoje snage za suočavanje s njom.

Mask, Coronavirus, Quarantine, Virus

U ovom slučaju zabrinutost nam pomaže u donošenju i provođenju promišljenih odluka koje će umanjiti prijetnju našem zdravlju i zdravlju naših bližnjih. To prvenstveno znači; držati se preporuka o nošenju zaštitnih maski, držanju distance, pranju ruku, prozračivanju prostora, ali i voditi brigu o svom mentalnom zdravlju i zdravim izborima.

U nastavku ćemo nabrojati neke jednostavne strategije koje mogu pomoći da ovo kroz ovo izazovno vrijeme prođemo što bezbolnije.

 

Aktivnosti koje nas vesele i opuštaju

Kad smo suočeni s problemom važno je da napravimo razliku između onih koje možemo riješiti i onih na koje ne možemo utjecati. Nakon toga važno je da se usmjerimo na rješavanje onih koje su u našoj domeni – učenje, rješavanje zadataka/zadaća, čitanje, vježbanje, organiziranje slobodnog vremena na način koji nas opušta i veseli, pomaganje svojim najbližima i zajednici.

Iznimno je važno planiranje  i organiziranje slobodnog vremena jer se lako dogodi da vrijeme prođe, a mi ne napravimo ništa korisno, za sebe, niti za druge. To rezultira lošim, neproduktivnim osjećajima koji produciraju druge loše i neproduktivne osjećaje i povlače nas u začarani krug nezadovoljstva.

Kindle, Ereader, Tablet, E-Reader, Ebook

Komunikacija

Društvene mreže i mogućnost video poziva danas su svrhovitiji nego ikada do sada. Budući da druženja “uživo“ trenutno nisu najbolja opcija valja iskoristiti suvremenu tehnologiju kako bismo ostali povezani s dragim ljudima. I tu treba odrediti mjeru jer stalan boravak pred ekranom (mobitela, računala ili dr.) može negativno utjecati na razne načine: možemo se osjećati umornije i bezvoljnije, možemo lošije spavati, teže se koncentrirati na rad i učenje, izgubiti pojam o vremenu i potratiti ga, izgubiti osjećaj za druge, izgubiti osjećaj za sebe i druge potrebe (za kretanjem, za zdravom i uravnoteženom prehranom, za tekućinom…).

 

Nova znanja/vještine

duže vrijeme razmišljaš o tome da naučiš svirati gitaru? Pročitaš neke knjige? Završiš neki tečaj? Poboljšaš svoje znanje stranog jezika? Ovo je vrijeme za realizaciju takvih želja i izvrsno je za mentalno zdravlje i stabilnost. Usmjerava tijek misli prema  nečem konstruktivnom, unaprjeđuje naše znanje o nečemu i povećava osjećaj zadovoljstva zbog tog postignuća.

 

Povezanost sa sobom i svojim osjećajima

Normalno je ponekad se osjećati loše: tjeskobno, bezvoljno, zabrinuto, tužno, umorno… Važno je biti toga svjestan i dopustiti si taj osjećaj, prihvatiti ga. Netko svoje osjećaje proradi sam sa sobom, netko se povjeri prijatelju, roditeljima, bratu ili sestri, netko ih izrazi kroz umjetnost, netko razgovorom sa stručnom ili osobom od povjerenja. Važno je znati kako se osjećamo jer nam ta svjesnost omogućava da primjereno reagiramo.

 

Pomaganje/uključivanje

Bez obzira na smanjene mogućnosti vezano uz epidemiološku situaciju, uvijek postoje načini na koje se možemo uključiti u zajednicu, u pomaganje, aktivnosti kojima se pridonosi olakšavanju trenutne situacije i aktualnih problema. Kad djelujemo za nečiju dobrobit ujedno djelujemo i za vlastitu jer pomaganje u nama budi osjećaje koji podižu samopouzdanje i osjećaj vlastite vrijednosti. Osjećaj da smo korisni, da nekome pomažemo da bude sretniji multiplicira se nizom pozitivnih osjećaja.

 

Realni optimizam

Optimizam pomaže pogotovo kad je realan, što podrazumijeva svjesnost o postojanju problema kao i mogućih pozitivnih ishoda. Realni optimist sagledat će problem iz različitih perspektiva, biti proaktivan, ustrajan i odlučan dionik rješenja.