Delfin
Delfin
Medianno
Vlč. Roko Ivanović

Neka je svima sretan i blagoslovljen Uskrs!

12.04.2020. 07:00 | 1368 pregleda | Kolumne

Piše:
Vlč. Roko Ivanović

 

 

,,Stoga je Spasiteljevo trpljenje spas čovjekovu životu. On je zato htio za nas umrijeti da bismo mi vjerujući u njega živjeli zauvijek. Htio je neko vrijeme biti što smo mi, da bismo postigli obećanu njegovu vječnost i živjeli s njime zauvijek.

(Iz Homilije na Uskrs drevnog pisca)

Zagledani u Uskrsloga Gospodina našega Isusa Krista posvjestimo si kako ni jedna muka; tjeskoba; bolest ni poteškoća nemaju zadnju riječ u našim životima nego nam se smisao svega života otkriva u Uskrsnuću!

Uskrsnuće je zadnji kamenčić čovjekova životnog mozaika u kojem, prepoznavši Smisao-Logos-Gospodina Isusa Krista, postajemo oživljeni novim Životom koji nema kraja niti ikakva nedostatka.

Pravo govoreći, ni mi danas ne razumijemo posve što znači uskrsnuti. Puno više vjerujemo nego što razumijemo: da je Isus pod Poncijem Pilatom mučen, umro i pokopan; da je treći dan uskrsnuo; da se četrdeset dana ukazivao komu je htio; da je uzašao na nebo; da mu je dana sva vlast na nebu i na zemlji; da je zajedno s Ocem poslao Duha Svetoga na svijet da ga prosvjetljuje i vodi; da je Isus po svojoj Riječi i Euharistiji s nama u sve dane do svršetka svijeta; da će o Sudnjem danu doći u slavi veličanstva; da će na njegov zov svi mrtvi ustati, oživjeti, uskrsnuti i biti suđeni – pravednici na život vječni, nepravednici na osudu vječnu! To je naša vjera. To je vjera Crkve. Mi se radujemo zbog Isusova uskrsnuća te se nadamo svomu budućem uskrsnuću na život vječni. Stoga pozvani smo ovdje se sada pripremati za tada! Nema uskrsnuća bez vlastita nošenja križa i podnošenja, izrugivanja i razapinjanja. I smrti. Isus nam je svojim uskrsnućem zajamčio i naše uskrsnuće. Ako smo s njime suukopani u smrt, s njime ćemo suuskrsnuti na život vječni! Pitanje glasi, vjeruješ li ovo?

Slaveći i ispovijedajući ovu najveću istinu naše vjere neka je svima sretan i blagoslovljen Uskrs!