LIPIK test
Delfin
Radio Daruvar 2

AGROINFO: Sušan ožujak

27.03.2020. 09:22 | 897 pregleda | Kolumne

Piše:
Željko Klaić

Neuobičajeno tople vremenske prilike iz veljače nastavile su se i u ožujku. Omogućilo je to poljoprivrednicima obavljanje radova u optimalnim rokovima.

Međutim, ovakve prilike uzrokovale su i bujanje i nekontrolirani porast ozimina posijanih u optimalnim rokovima sjetve u jesen, što može dovesti do negativnih posljedica u slučaju nastupa niskih temperatura, no to se ipak za sada nije dogodilo, ali nije isključeno. Većina ovih usjeva nalazi se sada u fazi punog busanja, a pred početak vlatanja.

Nadalje, posljedica tople i sušne zime je usporeno i slabo nicanje kasno posijanih ozimina, a i jarih žitarica koje su sijane u optimalnim rokovima, ali u isušeno tlo.

Tijekom čitavog zimskog razdoblja gotovo i nije bilo potrebne akumulacije vlage u tlu. Snježne oborine ključne za to potpuno su izostale. Realno je stoga očekivati ponovno sušno razdoblje tijekom vegetacije u razdoblju proljeće - ljeto.

Količina snijega (20 - 25 cm) koji je na našem području pao krajem ožujka svakako nije dovoljna da nadoknadi nedostatak vlage u dubljim slojevima tla.

Prve prihrane dakle izvršene su kao i zaštita od korova.

Posebno su zabrinuti voćari poučeni iskustvom iz nekih prošlih godina. Raniji je početak cvatnje, a opasnost od proljetnih mrazeva i niskih noćnih temperatura prijeti.

Naravno, sve je ovisno o lokaciji i mikro – klimi. Na manjim površinama i okućnicama vrlo je efikasna mjera zadimljavanja voćnih nasada pri prognozi niskih temperatura.

Željko Klaić, dipl. ing. agr.