LIPIK test
LIPIK test
Radio Daruvar 2
AGROINFO

Poljoprivredni prilog: Prva polovica zime toplija od prosjeka

28.01.2018. 08:43 | 1092 pregleda | Kolumne

I kako to tradicionalno iz godine u godinu biva, poslije prosinca, mjeseca blagdana i vremena najkraćeg dana i najduže noći, nastupa siječanj. Vrijeme je to kad sve više razmišljamo o predstojećim aktivnostima, planiramo i dodatno se educiramo, a radovi na otvorenom zavise od trenutne situacije.

Piše:
Željko Klaić

Relativno tople i suhe vremenske prilike, naročito u prvoj polovici prosinca, omogućile su dovršenje radova u ratarstvu (zimska brazda i drugo) u optimalnim rokovima i kvalitetno. Usjevi posijani u prvim rokovima sjetve čak su djelomično i prihranjeni. Tople vremenske prilike, iznad prosjeka za ovaj dio godine (do kraja siječnja) nastavile su se pa ozimine zapravo i nisu prekinule vegetaciju.

Ratari će, čim to vremenske prilike dopuste, izvršiti prve prihrane. Voćare očekuje rezidba, a zatim zimska zaštita od bolesti i štetnika. Njima, kao i povrtlarima prijete bolesti i štetnici koji ovakve blage zime preživljavaju.

Prije nekoliko dana uočio sam sasvim aktivne stjenice (u Hrvatskoj ih bilježimo inače oko 700 vrsta) kojima dosadašnja zima nije naudila pa se prisjećam 2016. godine kada su nakon, također blage zime, u voćnjacima i povrtnjacima učinile znatne štete.

U već spomenutim vremenskim prilikama lijeska i vrba svakako će ranije početi s cvatnjom, a onda nam stižu i alergije, ali barem će pčele biti zadovoljne. 

Možda prava zima ipak dođe, iako neke dugoročne prognoze to baš i ne najavljuju. Možda, ako se što ne promijeni, nešto snijega i hladnije bude u veljači.

Inače Savjetodavna služba kontinuirano provodi tečajeve Održive uporabe pesticida, Obrazovanja za mlade poljoprivrednike i druge.

Za sve informacije u vezi toga, kao i za pomoć u aktivnostima šumoposjednika, možete se obratiti Savjetodavnoj službi.