Upit2
Upit2
Upit1
UVODNIK 39. BROJA COMPASA

Među osam gradonačelnika s preko 70%

26.05.2017. 12:20 | 2911 pregleda | Kolumne

Lokalni izbori su iza nas, protekli su možemo reći rezultatski očekivano i bez posebne napetosti i uzbuđenja. Zanimljivo je i kako je portal gradonačelnik.hr koji donosi uvijek zanimljive statistike o gradonačelnicima, gradovima, proračunima te zadnjim lokalnim izborima izvijestio kako je osam gradonačelnika dobilo preko 70% glasova na izborima što im je na određeni način potvrda da se mogu smatrati “gradonačelnicima svih građana” i da su odradili dobar posao.

Piše:
Marko Barčan

Među njima je i naš gradonačelnik Vinko Kasana sa 75,55% što je četvrti najbolji rezultat, a ispred njega od onih koji su imali protukandidate samo je mladi gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir koji je dobio 77,85%. Oba gradonačelnika dobili su svoje protekle lokalne izbore tijesno, ili što se kaže za dlaku. Budimir je na izvanrednim izborima 2014. imao 24 glasa prednosti, a Kasana 61 glas u drugom krugu lokalnih izbora 2013. tako u drugoj analizi portal gradonačelnik.hr donosi top 10 gradonačelnika koji su ostvarili najveći rast od prošlih izbora te se Kasana tu nalazi na šestom mjestu s rastom potpore od 26%. Kasanina protukandidatkinja za gradonačelnicu Daliborka Jandroković dobila je potporu 19,97% glasača, kako je napisala na Facebooku GO SDP-a Lipik to je izvanredan rezultat na koji je jako ponosna, iako statistički gledano to je drugi najlošiji rezultat u Hrvatskoj ako gledamo gradove u kojima su postojala dva kandidata.

Prateći kampanju na više zadnjih lokalnih izbora primjetno je kako se više nije spominjala tema ZRC-a koja se vadila kao glavni adut i “teška artiljerija” pred svake lokalne izbore. Iako je ovo pitanje riješeno, još uvijek čekamo početak gradnje hotela, obnovu Kursalona i Wandelbahna, a poznavajući procedure EU natječaja još ćemo određeno vrijeme čekati na ovu realizaciju.

Ipak, kako se vidi i iz novog broja Compasa koji izlazi danas 26. svibnja, razvijaju se novi projekti, potpisuju novi ugovori i gradi se na drugim dijelovima Lipika. Zato nam je “srce” časopisa gospodarske teme i radovi kojih hvala Bogu ne nedostaje.