LIPIK test
PUKE banner
Radio Daruvar 2
UVODNIK IZ 38. BROJA COMPASA

Sve još otvoreno oko lokalnih izbora

28.04.2017. 10:20 | 2792 pregleda | Kolumne

Iako je desetak dana do službenog početka predizborne kampanje, a kandidacijske liste predaju se s rokom 4. svibnja, do zaključivanja izlaska novog travanjskog broja Compasa koji izlazi danas, u petak 28. travnja nismo došli do točnog broja i imena kandidata za gradonačelnike Lipika i Pakraca kao i broja izbornih lista koje će se moći zaokružiti na lokalnim izborima 21. svibnja. Najavljujemo ujedno ovom prilikom i izlazak svibanjskog predizbornog među broja u srijedu 17. svibnja, gdje će biti objavljene sve izborne liste za gradove i županiju te svima nudimo mogućnost objave promotivnih članaka.

Piše:
Marko Barčan

Prošle lokalne izbore u svibnju 2013. nisam bio prisutan u Hrvatskoj zbog putovanja Južnom Amerikom, no prelistavajući tadašnje stare razmijenjene privatne poruke s prijateljima, za tad, meni posebno interesantno područje Lipika, takmaci koji su se sučelili u drugom krugu bili su poznati još u siječnju 2013. što se danas, na kraju mjeseca travnja ne može reći. Da li bi onaj koji napada iz oporbe kako bi imao izglednije šanse za pobjedu trebao krenuti ranije ili ne u kampanju, procijenite sami no činjenica je da se u kuloarima svašta priča, da se još sastavljaju liste, pregovara i da još ništa nije potpuno izvjesno.

Potvrđeno nam je za sad i službeno najavljeno tri, a moguća su i četiri kandidata za gradonačelnika Lipika; najjasnije je to i službeno objavio HDZ kojem je kandidat aktualni gradonačelnik Vinko Kasana. Roberto Mateš iz Brezina potvrdio nam je kandidaturu za gradonačelnika s nezavisnom domoljubnom braniteljskom listom koja nije opterećena političkim opcijama, rekao je kako je još u prikupljanju potpisa za kandidaturu, a da njegova lista planira imati dobar odnos sa svima, odnosno ne planiraju nikoga napadati već se planiraju izboriti za sebe, odnosno prava svoje ciljane skupine. U razgovoru s predsjednikom SDP-a Igorom Papićem i on je najavio afirmativnu predizbornu kampanju, kako je rekao, u socijaldemokratskom duhu te kako će SDP samostalno izaći sa svojom listom kandidata za Gradsko vijeće, a imaju i kandidata za gradonačelnika/cu Lipika što će se javnosti obznaniti idući tjedan. U razgovoru s Darkom Derenjom i on je još "u rukavicama", odnosno izvjesno je kako će predstavnici srpske manjine imati svoju listu, a da li jednu ili dvije nije bilo jasno iz razgovora, odnosno nije se željelo prejudicirati. Nejasna je i pozicija i opredjeljnje HSS-a u Lipiku, priče u kuloarima su razne, navodno je ovdje u igri i MOST tako da vjerujemo kako će i ovdje biti lista s kandidatom za gradonačelnika, no nitko od upućenijih nije nam to želio potvrditi.

Razgovarali smo i s Ivicom Matešom kao članom HSP-a koji je nedavno osnovan u Pakracu, a u Lipiku funkcionira preko povjerenika, a on nam je rekao kako su u platformi "Nezavisna liste za bolje sutra" za područje županije, nemaju samostalnu listu, no imaju podržavajuću u Lipiku i Pakracu te imaju kandidata u oba grada koje će podržati, a o konkretnim imenima kad sve bude zakonski poznato.

U Pakracu su za sad poznata dva kandidata, te više lista; Prvi je to još 15. prosinca 2016. najavio pakrački HDZ kako je obnašateljica dužnosti gradonačelnika Anamarija Blažević kandidatkinja za gradonačelnicu, dok je početkom travnja pakrački SDP istaknuo kandidaturu dosadašnjeg predsjednika Gradskog vijeća Zorana Krejčija za gradonačelnika, a obje stranke imaju i svoje liste. Listu nam je u razgovoru najavio i Damir Špančić koji je rekao kako idu s listom, no ne i s kandidatom za gradonačelnika. Također, i Srbi će imati u Pakracu svoju listu, čuli smo se s Nikolom Ivanovićem, nejasno je još jednu ili dvije, kao što će biti prisutna i lista talijanske nacionalne manjine.