Upit2
Upit2
AS obrt
Predstavljamo - psihologinja Iva Sergo

Hrabrost i snaga za otići na čašicu razgovora sa psihologom

03.03.2017. 09:39 | 2374 pregleda | Kolumne

U sklopu 10. tjedna psihologije u logopedsko-psihološkom kabinetu ProAnima u Lipiku održana je aktivnost „Čašica razgovora sa psihologom“. Zainteresirani su imali priliku u jednosatnom individualnom savjetovanju sa psihologom izraziti svoje brige, želje, strahove, potrebe, pojadati se, osjetiti da ih netko zbilja čuje s razumijevanjem, ohrabrenjem i podrškom te dobiti preporuku što i kako dalje.

Svakodnevni stres stavlja pritisak na nas, još smo uvijek spremniji otići liječniku ako nas boli fizičko srce, ali ako nas boli psihičko srce ustručavamo se i najčešće ne odlazimo. Kasniji odlazak ili neodlazak odgađa na vrijeme dijagnosticiranje smetnje čime one postaju kronične i mnogo teže za tretirati u odnosu na situaciju da smo pomoć ranije potražili.

Različiti su razlozi zbog kojih ne potražimo psihičku pomoć, a najčešći su: nesvijest o postojanju problema, sram, strah od osude okoline, nepovjerenje u stručnjake, neznanje o tome što uopće možemo od psihologa dobiti, kako susret uopće izgleda, stav da je traženje psihičke pomoći znak slabosti… Istraživanja potvrđuju poznatu izreku: „Potražiti pomoć je znak hrabrosti, zrelosti i snage“, odnosno osobe koje potraže pomoć su u prosjeku psihički zrelije, svjesnije svojih poteškoća, većeg povjerenja prema drugim osobama i općenito ulažu u svoj rast i razvoj.

Psihologu mogu otići djeca i odrasli zbog želje rada na svom osobnom rastu i razvoju, ali i zbog ozbiljnijih psihičkih tegoba. Neke od psihičkih tegoba kod kojih psiholog može pomoći su: strahovi, brige, panični napadaji, kronični umor, depresija, opsesivno-kompulzivni poremećaj, poremećaji prehrane, seksualni problemi, problemi u komunikaciji, kronična bol, loše navike, kontrola ljutnje, zlouporaba alkohola i droga, shizofrenije, teškoće u učenju, bipolarni poremećaj, PTSP, poteškoće spavanja. Psihologu možemo otići i ako želimo raditi na svom osobnom psihičkom rastu i razvoju. Možda želimo poboljšati komunikaciju s partnerom, naučiti se zauzeti za sebe bez da povrijedimo druge osobe, razumjeti svoje osjećaje, pronaći svoj životni put, naučiti se opustiti i odmaknuti od svakodnevnog stresa, razumjeti svoje dijete.

Budimo dobri prema sebi, mazimo i pazimo svoje psihičko srce. Poželite li njegovati sami sebe i na taj način ili imate teškoće koje prelaze vaše trenutne kapacitete i želite da vam netko pomogne nositi breme svakodnevnog života, javite nam se...

napisala: Iva Sergo, mag. psihologije

ProAnima, logopedsko-psihološki kabinet

Vukovarska avenija 3, Lipik

Kontakt: Iva Sergo, mag. psihologije - 091 251 5310