banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Medianno
AGROINFO

Poljoprivredni prilog: I prosinac nam prođe

29.12.2016. 10:19 | 4229 pregleda | Kolumne

Mjesec odmora u poljoprivredi, sravnamo račune, želimo biti koliko – toliko bar na „pozitivnoj nuli“no nažalost u sadašnjem trenutku u poslovanju u poljoprivredi teško je očekivati nešto više.

Piše:
Željko Klaić

Vrijeme je mirovanja vegetacije, jedino ozimine u ratarstvu kao da su očekivale ovako povoljne vremenske prilike pa da se i kasne sjetve i pogreške u tehnologiji prikriju.  

Sve u svemu, na terenu je stanje vrlo dobro i osobno za sada sam optimist. 

Vrijeme je bilo izuzetno povoljno za sadnju voćaka, naime „zimska“ odnosno kasno-jesenska sadnja voćnih sadnica ima veliku prednost ispred „proljetne“ sadnje jer biljke posađene u jesen tijekom zime razvija korijen i u proljeće kreće sa značajnom prednosti i tako gotovo da dobivamo jednu vegetaciju prednosti. 

Dakle jesensko – zimska sadnja voćaka višestruko je bolja je od proljetne, čak ćemo i suše u proljetnom razdoblju izbjeći. 

A kada smo već kod toga, definitivno klima se mijenja. Možda i nismo toga dovoljno svjesni, držimo se kalendara i rokova naših starih, ali promjene su neizbježne.

Nema više (sve češće) bijelih Božića osim u pjesmama toliko nam dragih. Prilagoditi se moramo, to je dakle jasno.   

Proteklih dana imao sam priliku proputovati gotovo cijelu, kako ju zovemo Sjeverno - zapadnu Lijepu našu i po koji put isto – iako povoljne klimatske prilike su omogućivale , u većini zimska brazda nije napravljena. Znamo da je to preduvjet uspješne proljetne sjetve, pa ipak apeliram, učinite to što prije, nije kasno, prave zime nije niti bilo. 

Možda prava zima ipak dođe, iako dugoročne prognoze to baš i ne najavljuju. Možda, ako se što ne promijeni, pravi snijeg i hladnoće tek u veljači.   

U našim krajevima izostanak niskih temperatura zimi znači prezimljavanje štetnika i uzročnika biljnih bolesti protiv kojih se dakle teško boriti u predstojećoj vegetacijskoj sezoni.  

Naročito kada se sve više pažnja prebacuje na Ekološku poljoprivredu gdje je izbor i upotreba pesticida ograničena Zakonskim propisima. 

Prije neki dan u poznatom nam Trgovačkom centru u Požegi gledam svinjetinu, a na deklaraciji piše doslovno “Proizvedeno u Nizozemskoj, zaklano u Njemačkoj“ jednostavno rečeno, strašno za nas, to kupujemo jer domaćega nema. 

Blagdani su tu, neka ste mi zdravo i veselo, želim Vam, jer mi ionako bez obzira na sve nedaće i ne znamo drugačije.