banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Medianno
S KOJIM RAZLOGOM SMO ZANEMARENI

Jacqueline, i mi smo medij, zar ne?

14.10.2016. 19:31 | 7080 pregleda | Kolumne

Danas, 14. listopada u 11 sati i 54 minute od strane naše sugrađanke Jacqueline Ivezić, predsjednice Udruge hrvatsko-francuskog prijateljstva Lipik, ovog puta u ulozi građanke nezadovoljne prijedlogom urbanističkog plana uređenja grada Lipika odaslano je "Otvoreno pismo gradonačelniku Lipika" koje je uz nadležne i zainteresirane strane bilo upućeno "svim" medijima Požeško-slavonske županije. "Svim"; navedeno namjerno pod navodnicima jer su ga dobili svi osim redakcije Compasa što je vidljivo iz print screena poslanog maila u naslovnoj fotografiji članka.

Piše:
Marko Barčan

Ono što me boli kao urednika jest nepoštivanje naše uloge medija, našeg rada i svega onoga što je Compas postigao u Lipiku i Pakracu. No, ono što me boli i kao čovjeka jest nepravda i nepoštivanje s ljudske strane. Tim više jer dolazi od osobe za koju mogu reći da je visoko moralna, koju izuzetno cijenim što zbog poslovne karijere koju je postigla, odnosno zbog volonterskog rada i doprinosa Lipiku koji je ostvarila kroz privlačenje brojnih donacija i aktivnosti kroz Udrugu hrvatskog - francuskog prijateljstva Lipik čiji rad kvalitetno medijski pratimo. Iako jako dobro surađujemo kad treba najaviti i popratiti aktivnosti spomenute Udruge, od mjeseca frankofonije, radionica, hrvatsko-francuske klupe pa sve do predstave slonića Babara, jer šalju se informacije prvo na Compas, postavljam logično pitanje zašto i kojim razlogom smo sad zanemareni?

Da se ne misli, nije ovo prvi put da smo od nekoga nepravedno ili namjerno zanemareni jer redovito nam se to radi. Prisutno je to bilo pogotovo na našem početku kad sam nebrojeno puta zatvorio oči i prešao preko tih pokušaja omalovažavanja - pokaže se kasnije kako sve dođe na svoje.

No, nanesena je šteta ugledu Compasa kojeg ovim istupom moram zaštiti, jer već će se naći neki koji će reći - Evo ih, nisu htjeli o ovome ništa pisati. Kao što su me neki već pitali; a vi o tome ništa?

Zanimljivo je kako sam za navedeno Otvoreno pismo saznao i dobio ga od kolega iz drugih medija što cijene i poštuju ono što smo napravili u našoj sredini te znaju da imamo kompletnu sliku situacije u Lipiku pa su me i zvali s pitanjem; "Dobro što se kod vas to događa, kakvo se to građenje i kokošinjci spominju? Hvala im na tome, posebno kolegi Željku Gašparoviću koji je prvi zvao!

Za neupućene u problematiku donošenja urbanističkog plana uređenja grada Lipika (UPU-1) na njega je kao i na UPU-5 (Ergela) i UPU-6  (Raminac) otvorena javna rasprava do 27. listopada 2016. godine do kad svi mogu dostaviti svoje prijedloge i primjedbe, a sve je dostupno javno putem službenih internet stranica Grada Lipika kao i svakog radnog dana u prostorijama Gradske uprave. Bio sam kratko na javnom izlaganju, u trenutku kad je čovjek dao primjedbu, rekla je gospoda koja je radila plan kako je primjedba na mjestu i nema razloga da se ne uvaži i izmjeni. Članak kojim smo vas pozvali da pogledate planove isto smo objavili. Planove su izradili stručnjaci za urbanizam, ja bih još rekao, ne bilo kakvi, već uistinu stručnjaci s iskustvom iz Urbanističkog zavoda Grada Zagreba koji eto, vjerojatno nemaju toliko osjećaj za lokalno stanovništvo i njihove preferencije, ali se razumiju u urbanizam i kojim smjerom razvoja treba ići grad.

Mi smo tu, imamo osjećaj za lokalno stanovništvo i njegove potrebe, pa iako nekad nepravedno ili namjerno zanemareni, u preostalim fotografijama ovog članka objavili smo vam Otvoreno pismo gradonačelniku, koje je eto, samo još jedan kvalitetan prijedlog potpisan od četrdesetak građana Lipika te će kao takav biti upućen izrađivačima urbanističkog plana. Nema razloga za zabrinutost, ali ni za nepoštivanje.