banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
AS obrt
OD BROJA DO BROJA

Lipik dolazi k vama!

28.05.2016. 14:00 | 2331 pregleda | Kolumne

Iz uvodnika 28. broja Compasa koji od 27. svibnja možete kupiti na više od dvadeset prodajnih mjesta u Lipiku i Pakracu.

Ovog vikenda, točnije u nedjelju 29. svibnja Lipik se svojom promotivnom turističkom kampanjom “Lipik vas čeka” predstavlja na središnjem korzu u Rijeci, 5. lipnja smo u Slavonskom Brodu, najavljeno je i predstavljanje u Zagrebu i kampanja Lipik vas čeka mogla bi se zvati i Lipik dolazi k vama. Sve to ne bi imalo nekog smisla da se ne razmišlja dugoročno; da ne organiziramo u Lipiku manifestacije na vrlo visokoj razini koje su odlično posjećene, da unatoč tome što smo još kratki sa smještajnim kapacitetima vjerujemo kako će se vrlo brzo nešto realizirati i po tom pitanju, da se nadamo dodatnoj obnovi grada i uređenjima, a naša nadanja opravdano potvrđuju novo povučena sredstva za obnovu zgrada i uređenje trga na južnom ulazu u grad i konačno, da čvrsto vjerujemo u obnovu Kursalona, Wandelbahna i gradnju hotela te realizaciju najavljenih nekoliko privatnih investicija.

Često uvodnik krenem pisati kao pomalo kritički osvrt, a onda (mi) se dogodi toliko dobrih stvari, da odlučim bolje to podijeliti s vama. Ono što me možda na prvu i zasmeta vrlo brzo okopni. Onda zbog tog pristupa često mislim da se ta riječ niti ne čita toliko, a onda opet vidim kako mi neki već drugi put izvlače rečenicu iz mog prvog uvodnika od prije tri godine kad sam napisao “Danas s ponosom možemo reći da Lipik ponovo ima svoje novine, časopis koji se bavi isključivo lipičkim temama.” I što reći..., osim da mi baš nije trebala ta riječ “isključivo”...

Boravio sam u svibnju dva tjedna u SAD-u, u New York Cityju u kojem nisam bio zadnje tri godine. Rekao bih, u “Velikoj jabuci” ništa posebno novo. Moj općeniti dojam i ono što me uvijek iznova iznenadi je američka rastrošnost, neobazrivost, galantnost, glomaznost ili kako već to sve nazvati... Gotovo da se na cesti ne može vidjeti manjeg automobila pa se pitam, dobro jel je baš svima potrebna ogromna limuzina ili terenac!? Često ćete vidjeti da rasvjeta gori danju po parkovima, da klime rade unatoč što nije vruće, bitno da smo mi ovdje svi uštimani prema EU normama iako nas je višestruko manje. Birokracija nam je često nemilosrdna tako da se zatvaraju lokali radi gluposti dok primjerice tamo po pričanju stanovnika baš takve krupne kazne nećete doživjeti. Puštaju ljude da rade i neka se bore tako da često možete zaći u lokal bez wc-a, odnosno on kao da uopće nije obavezan i rjeđe ćete ga u nekom primjerice restoranu brze hrane , kavani ili baru i naći ili ćete čekati na njega pola sata. Pa iako nam je kupovna moć usporedno s njima slaba, primjerice za kavu ćete izdvojiti oko 30kn, za vožnju po New Yorku sedam dana podzemnom preko 200kn, u nekim stvarima eto imamo i mi viši standard - premda to bile samo higijenske navike. Opraštam se ovog puta s fotografijom zastave lipičkog streetballa koju drže američke djevojke ispred Kipa slobode na čijem podnožju je isklesan poznati stih slavne američke pjesnikinje Emme Lazarus; “Daj mi svoje umorne, svoje siromašne, svoje šćućurene mase koje žude da slobodno dišu”.