Valentinovo banner
ZDRAVI ŽIVOT

Hrana - možete li odvojiti trend od činjenica?

11.01.2025. 10:53 | 573 pregleda | Objavio: dr. Ivo Belan | Rubrika: Kolumne
Foto: Canva

Zdrava hrana, organski uzgajana hrana ili pak, suprotno tome, recimo, masivne doze vitamina, imaju i svoje stalne pristaše, kao i one povremene pristaše, sklone trenutnim trendovima. Srećom, danas već puno znamo o tim kontroverznim područjima prehrane. Ako želite vidjeti jeste li u korak s činjenicama takve vrste, pozabavite se sa slijedećim testom. Napišite DA ispred izjave za koju smatrate da je točna, NE ispred one za koju smatrate da je pogrešna. Pravi odgovori, to jest činjenice, nalaze se ispod izjave.

______ Organski uzgajana hrana je hranjivija nego "kemijski uzgojena" hrana.

Ponavljane znanstvene studije su zaključile da se organska hrana – ona prirodno uzgojena – s hranjivog aspekta ne razlikuje od one zagnojene kemijskim spojevima. Sva gnojiva – i ona komercijalno proizvedena, kao i ona dobijena od živućih organizama – moraju biti razgrađena na svoje anorganske komponente, kao što su dušik, kalij i fosfor, prije nego ih biljke upotrijebe. Kada se gnojivo pretvara u hranjivu tvar, biljka ne može identificirati njegovo porijeklo. Prema tome, nije moguće povećati vitaminski sadržaj jedne jabuke mijenjajući način njezinog rasta. Hranjiva kvaliteta je uglavnom genetski određena.

______ Prirodna hrana je sigurnija nego "umjetna" hrana.

"Prirodna" znači da ne sadrži razne aditive. To znači da je proizvod Majke Prirode, bez primjesa. Međutim, pod određenim okolnostima, "prirodan" može također značiti štetan – čak i po život opasan. Prirodna hrana se može brže kvariti nego ona zaštićena aditivima. Međutim, ima znatan broj onih koji se boje veze aditiva i pojave raka. Za takve valja kazati da ne postoji uzročno posljedična veza između aditiva i raka. Aditivi su učinili našu hranu zdravijom i sigurnijom kad bi eliminirali nitrate i nitrite iz procesa obrade mesa, bolest botulizam bi nam zaprijetila. Obogaćenje hrane s vitaminima C i D i jodom eliminiralo je skorbut, rahitis i gušu. Novi znanstveni nalazi ukazuju da određeni konzervansi mogu čak smanjiti učestalost raka.

______ Vitamin E ima posebna preventivna i ljekovita svojstva.

Neke tvrdnje o dobrim svojstvima vitamina E proizašle su iz eksperimenata na životinjama. Međutim, vitamin E je toliko raširen u hrani koju jedemo (biljna ulja, cjelovite žitarice, soja, zeleno lisnato povrće), da je gotovo nemoguće da dođe do njegovog manjka.

______ Dodatne doze vitamina A doprinose snazi i vitalnosti.

Vitamin A igra važnu ulogu u vidu, rastu djeteta i razvoju kostiju, održavanju zdrave kože i sluznice. Ima ga u jajima, mesu, jetricama. Žuto i tamno zeleno povrće sadrži karotene, spstance koje tijelo može pretvoriti u vitamin A. Raznovrsna i dobro uravnotežena prehrana osigurava dovoljne količine vitamina. Velike, dodatne doze mogu biti vrlo opasne. To može odrediti samo liječnik.

______ Velike doze vitamina C mogu biti opasne.

Što se tiče primjena vitamina C u sprečavanju i liječenju prehlada, znanstvenici još nisu rekli svoju zaključnu riječ. Međutim, liječnici su zabrinuti zbog mogućih neugodnih nuspojava kad se čovjek sam odluči uzimati velike doze tog vitamina (proljev, bubrežni kamenci itd.)

______ Neke vrste hrane, kao primjerice, med smeđa riža, imaju "magična" svojstva.

Vjerojatno vodeća "magična hrana" danas je med. Ima onih koji ga preporučuju za prevenciju i liječenje čira na želucu, raka i za mnoge druge stvari. Zagovaratelji smeđe riže kažu da je to savršena hrana. I raznim drugim vrstama hrane pripisuju se neka posebna svojstva. Neki prolazni trendovi u prehrani mogu se pokazati bezopasni. Međutim, neki drugi (koji preporučuju ekskluzivnu upotrebu neke određene namirnice – kao što je slučaj u nekim makrobiotskim dijetama), mogu se pokazati, i već su se pokazali fatalnima.

Očaranost s nekom čudesnom hranom – i s drugim zabludama u vezi s hranom – uvijek će biti prisutna. Najracionalniji koncept zdrave prehrane je onaj koji se temelji na činjenicama o hranjivosti, koje su znanstvenici skupljali i potvrđivali godinama.

 

 

© 2014-2025. COMPAS portal - Sva prava pridržana.