LIPIK test
Delfin 2022
Radio Daruvar 2
Što je bolje?

Sam svoj gazda - obrt ili poduzeće

10.10.2021. 11:31 | 4215 pregleda | Kolumne

Piše:
Sanja Bogdan Pavlović

Slušajući medije stječe se dojam da je dovoljno izaći iz kuće (ili uključiti kompjuter), reći čime se želiš baviti i „papiri“ će se sami stvoriti. Nije baš tako. Ali nije niti više onako komplicirano kao ranije, kad ste morali danima obilaziti razne urede i službe.

Osobno mislim da je najteži od svega onaj prvi korak: odluka da sam/a kreneš u poduzetničke vode. Netko je donese iz nužde (ostane bez posla, mora hraniti porodicu), netko dugim promišljanjem (par godina radi kod nekog i uči zanat, svjestan da mora što više naučiti, jer planira imati svoju firmu); a netko iz inata (e neće meni govoriti nitko hoću li ili neću uspjeti, pokazat ću ja njima…).

Napokon ste skupili hrabrost za taj korak i onda… zapeli na prvoj stepenici. Pitate se što je bolje – obrt ili poduzeće? Što se više isplati? Pitate druge za mišljenje i opet niste sigurni u odgovor. Svi odgovori djeluju ispravno i pogrešno u isto vrijeme. Razlog tome je što nema ispravnog odgovora, već odgovor ovisi o Vašem planu poslovanja.

U nastavku navodim obilježja obrta i poduzeća te njihove troškove kako biste lakše donijeli odluku. Za početak, razmislite koliki prihod očekujete i koji je trošak materijala/robe/usluga potreban da biste ostvarili zamišljeni prihod. Kada ste to odredili, odlučite koji je oblik poslovanja povoljniji za vas.

Tablica 1 prikazuje razlike između obrta i poduzeća

Ako Vas je prethodna tablica usmjerila u pravcu u kojem želite ići, u nastavku pogledajte primjer obračuna za paušalni obrt, obrt i društvo s ograničenom odgovornošću. 

Tablica 2 prikazuje razliku između različitih pravnih oblika za istu razinu prihoda/primitaka i troškova/izdataka od operativnog poslovanja

Iz tablice možete vidjeti kako je paušalni obrt najpovoljniji pravni oblik jer najveći dio primitaka ostaje vama, a manji dio ide državi. Paušalno oporezivanje je moguće za primitke do 300.000 kn godišnje. Nakon prelaska tog praga, postajete redovni obrtnik, morate voditi poslovne knjige i ulazite u sustav PDV-a.

Možda ćete odmah isključiti mogućnost paušalnog obrta jer planirate velika ulaganja i visoke primitke ili ćete se baviti djelatnošću koja se ne može paušalno oporezivati pa ćete birati između obrta i poduzeća.  Iz tablice možete vidjeti kako nema većih razlika u iznosima koji ostaju u te dvije opcije (103.273 kn obrt vs. 105.996 kn poduzeće) pa se vodite karakteristikama navedenim u prvoj tablici. Uzmite u obzir kako ta razlika postaje veća s povećanjem poslovnog rezultata u korist poduzeća.

Iz kojih god razloga da ste donijeli svoju odluku i odlučili postati poduzetnik, uložite u to maksimalan trud, i to na svim područjima, jer ćete odjednom sami morati znati puno toga: odlično poznavati ono čim se bavite, ali znati i pomalo financija, pomalo knjigovodstva, pomalo zakona i prava, pomalo… svega na što možete naići na otvorenom tržištu.

No ako budete vrijedno i marljivo radili, uspjeh neće izostati.

U svojoj dosadašnjoj karijeri poslovne savjetnice, (ako izuzmemo vanjske utjecaje poput rata ili korone), nisam naišla na niti jedan slučaj da je netko doista marljivo radio, oprezno investirao i da je propao. Teško da ćete od dobiti u prvoj godini poslovanja baš kupiti jahtu, ali ako imate jasan poslovni plan, te usput iskoristite i potporu države za samozapošljavanje, a možda i poticaje i potpore vaše lokalne zajednice, zasigurno ćete zaraditi za normalan život svoje porodice.

I stoga, samo hrabro naprijed!


LIRA ispod članka
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/