Stoka
delfin3
Hotel Pakrac 2 (365)
PRIJE 60 GODINA

Ankica Krejči, prva Lipičanka koja je položila vozački ispit

21.09.2021. 09:15 | 1525 pregleda | Lifestyle

Premda je prvu zabilježenu vožnju automobilom obavila Bertha Benz, supruga Karla Benza, tvorničara i pionira automobilske industrije, svijest o tome da žene smiju i mogu upravljati motornim vozilima razvijala se, kako se to u narodu kaže, „na kapaljku“. Naime, prije punih šezdeset godina Ankica Krejči rođ. Horvat, postala je prva Lipičanka koja je položila vozački ispit.

Piše:
Matija Kulhavi

Kako nam je tijekom razgovora gospođa Krejči kazala, ispit je položila 20. ožujka 1961. godine. Njezina obitelj je imala automobil Olimpiju, a ona je od malena voljela vožnju, a voljela je voziti i po livadama neposredno uz Pakru, u smjeru Lipičkih vinograda gdje su njezini imali zemlju.

Stoga se upisala u autoškolu u Pakracu u jesen 1960. godine. Polaganje je trajalo do proljeća iduće godine, a predavači su subotom navečer dolazili iz Daruvara. Instruktor za vožnju joj je bio Mato Poliganović, kod kojeg  je kasnije redovito dovozila automobil na servis. Danas joj auto servisira Matin sin Željko.

Nekad je automobil možda bio luksuz, no on je u današnje vrijeme svakako potreba bez koje je život gotovo nezamisliv pa nam naša sugovornica ističe kako je među rijetkima unutar svoje generacije dobila produženje vozačke dozvole na 10 godina te joj ona vrijedi do 6. travnja 2026., a mi vjerujemo da će tih produžavanja u budućnosti biti još.

Prva Lipičanka koju je krstio vlč. Tomo Sruk

Ankica Krejči najstarije je od petero djece Stjepana i Margite Horvat čija se obiteljska kuća nalazila u Crkvenoj ulici u Lipiku (op. a. Ulica Alojzija Stepinca), nasuprot današnjeg župnog dvora. S obzirom da u to vrijeme župnici u Lipiku nisu imali svoju kuću, stanovali su upravo u domu obitelji Horvat pa je gospođa Ankica od malena odrastala uz vjeru i crkvu. S njima su živjeli don Ivo Pavlović te dugogodišnji lipički župnik Tomo Sruk koji je Ankicu i krstio odmah nakon početka svoje službe u našem gradu te je ona tako i prva Lipičanka koju je krstio prečasni Sruk.

Do mirovine je kao učiteljica radila u Lipiku

S obzirom na to da joj se otac razbolio, svoje gimnazijsko obrazovanje je nastavila u pakračkoj Učiteljskoj školi koju je završila također 1961. godine. Počela je raditi u Koreničanima, gdje se zadržala tri godine, a u to vrijeme je izvanredno upisala i Pedagošku akademiju u Pakracu (prva generacija). Nakon Koreničana je godinu dana radila kao učiteljica u Bastajima, a potom je 1. rujna 1966. počela raditi u osnovnoj školi u Lipiku da bi početkom Domovinskog rata otišla u mirovinu.

Njezin pokojni suprug bio je poznati pakrački profesor Slavko Krejči, a u braku su dobili dvije kćeri te imaju petero unučadi. Kći Slavica, poznata je pakračka liječnica koja je specijalizirala transfuziologiju, a druga kći Jasna je veterinarka, vlasnica tvrtke Vetco u Daruvaru.

Gospođi Ankici želimo još puno sretnih i sigurnih kilometara te zahvaljujemo na ugodnom razgovoru i ukazanom povjerenju.

Fotografija: 60. godišnjica mature druge generacije maturanata pakračke gimnazije u vrtu obitelji Marić u Lipiku; 11. 6. 2019. (S lijeva na desno: Željko Mladinić, Ankica Krejči rođ. Horvat, Zdenka Marić rođ. Pruginić, Štefica Stamać rođ. Winkler, Nada Petric rođ. Vujanić i Zvonimir Petar Gajšak)