LIRA okomiti
delfin3
Mimi - 13. siječnja 2025. - 13. siječnja 2026.
TAJNA KUHARICA GLAVNOG KUHARA TOPLICA LIPIK

Od jednostavnih obroka do raskošnih specijaliteta

07.03.2024. 06:38 | 1573 pregleda | Lifestyle

Piše:
Matija Kulhavi

U novom izdanju mjesečnika Compas, pripremili smo za vas još jednu gastro poslasticu! Glavni kuhar Toplica Lipik, Alen Tutić, otkriva svoje najnovije kreacije koje će zadovoljiti i one najzahtjevnije gurmane. U ovom izdanju, istražit ćemo tri fantastična recepta koji su pažljivo osmišljeni da probude sva vaša osjetila i donesu blagodat izravno na vaš stol. Pripremite se za užitak rolane pizze koja će vas oduševiti svojom originalnošću, zatim zaronite u svijet okusa Lipičke rapsodije, te se prepustite neodoljivoj kombinaciji piletine u umaku od gljiva i slanine. Sa svakim receptom, otkrijte nove dimenzije koje su inspirirane bogatom kulinarskom tradicijom Toplica Lipik. Započnite svoje kulinarsko putovanje s nama i otkrijte čaroliju okusa koje vam donosi Alen Tutić, kuhar s vizijom i strašću za gastronomijom.

 

ROLANA PIZZA

SASTOJCI

500 g tankih kora za pitu

3 jaja

2 dl jogurta

250 g šunke u ovitku ili neke druge (po želji)

250 g tvrdog sira

100 g kečapa

100 g ukiseljenih šampinjona

origano i sol (po želji)

PRIPREMA

Prvo morate izraditi u kompaktnu smjesu jaja i jogurt. Zatim podijelite kore u dva dijela. Potom pripremite posudu u kojoj ćete ispeči rolanu pizzu. Da si olakšate rolanje nemojte baciti papir u kojem su bile kore. Na taj papir prvo stavite dvije kore i namažite sa smjesom od jaja i jogurta, a zatim na njih stavite dvije kore i dobro utrljajte kečapom te posipajte origanom, složite salamu, naribani sir i narezane šampinjone. I tim redoslijedom ponavljajte postupak dok imate kora. Nakon što ste završili, sve kore zarolajte pažljivo da vam ne pukne. I onda pažljivo položite u posudu za pečenje. Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva i stavite da se peče 20 min ili dok ne dobije zlatno žutu boju.

Ako želite možete i sami napraviti svoj umak za pizzu, ako ne želite kupovni kečap. Uzmete pasirane rajčice, sol, papar, šećer, origano i sve dobro zamiješate i imate svoj umak za pizzu. Kada je pizza pečena režite ju na 2 cm debljine.

Vrijeme pripreme – 40 min

Složenost pripreme - jednostavna

Broj porcija - 4

 

LIPIČKA RAPSODIJA

SASTOJCI

Glavno jelo

600 g purećih prsa

100 g slanine

4 velika lista blitve

50 g kuhane šunke

50 g sira tvrdoga

0,5 dcl ulja jestivog

sol

papar

Prilog

400 g cvjetače

2 jaja

100 g oštrog brašna

2 dcl jestivog ulja

200 g brokule

2 mrkve

sol

papar

20 g maslaca

PRIPREMA

Operite i posušite pureći file, zatim narežite 4 odreska koja ćete potucati da se stanji i još malo raširi da bude lakše za rolati. Pureće odreske posolite i poparite, ostavite da meso malo upije začine. List blitve operite, posušite i izrežite korijen da ne bude tvrd u mesu kada se ispeče. Na pureći odrezak složite list blitve, narezani tvrdi sir, salamu te sve dobro zarolajte da se ne odmotava. Zatim tanko narežite slaninu za omotati pureću roladu, ali kožu sa slanine skinite. Narezanu slaninu složite na rolanu puretinu i zarolajte tako da puretina bude kompletno umotana u slaninu. Na pouljenu i zagrijanu tavicu stavite rolanu puretinu da se peče. Prilikom okretanja budite pažljivi da ne potrgate slaninu ili vam rolada pukne. Kada je rolada pečena stavite ju na ubrus da pokupi višak masnoće.

Od jajeta, brašna, soli i vode napravite gustu smjesu, te stavite grijati ulje u kojemu ćete pržiti cvjetaču. Cvjetaču pobrašnite i utopite u kompaktnu smjesu od jaja, brašna, soli. Cvjetaču dobro uvaljate u smijesi da dobro poprimi smjesu i stavite da se prži na laganoj vatri. Ponekada malo zavrtite cvjetaču u ulju da se ne zalijepi za stijenku posude i izgori. Kada je cvjetača gotova izvadimo je i stavimo na ubrus da upije višak masnoće.

U kipuću posoljenu vodu stavimo brokulu da se kuha, kada se brokula skuhala stavimo je u posudu dodamo maslac, malo soli i papra te sve izblendamo u finu kompaktnu masu bez grudica. Ako je pregusta dodamo malo vode u kojoj se kuhala brokula.

Na tanjur naribamo mrku i na nju poslužimo cvjetaču stavimo pire od brokule i na kraju rolani pureći odrezak i uživamo u okusima.

Vrijeme pripreme- 90min

Složenost pripreme - srednje

Broj porcija - 4

 

PILETINA U UMAKU S GLJIVAMA I SLANINOM 

SASTOJCI

Glavno jelo

300 g pilećih prsa

200 g gljiva

100 g slanine

1 glavica luka

1 dcl vrhnja za kuhanje

20 g maslaca

0,5 dcl vina bijelog

sol

papar

Prilog (kuhani njoki)

1 kg oguljenih krumpira

0,5 kg brašna

2 jaja

30 g maslaca

sol

PRIPREMA

Ogulimo, operemo i sitno nasjeckamo crveni luk. Na rastopljeni maslac stavimo luk da se pirja. Pileća prsa operemo i narežemo na jednake kockice. Kad je luk dobio zlatno žutu boju dodamo piletinu na kockice. Gljive operemo i narežemo na listiće i dodamo piletini da se sve zajedno pirja.

Dodamo začine i vino da ishlapi i ostane samo aroma. Ako vino ne ishlapi može ostati kiselost. Slaninu narežemo na sitnije kockice i dodamo u jelo da se pirja. Samo moramo biti pažljivi zato što se piletina mora kraće prigotovljavati od drugog mesa. Kad je piletina postala mekana dodajemo gljive i vrhnje za kuhanje i kuhamo još 5 min,  sve po potrebi začinimo i sklonimo s vatre.

Oguljene krumpire razrežite na komade i kuhajte u posoljenoj vodi.

Kuhani krumpir ocijedite i pasirajte ili dobro izmiksajte kao za pire, umiješajte jaja i maslac. Većinom se kod izrade njoka koristi ulje, no upravo je maslac ono što njoke moje none čini tako posebnima.

Dodajte polovicu količine brašna i brzo zamijesite tijesto. Imajte na umu da se krumpirovo tijesto prilično lijepi za podlogu pa ju treba stalno posipavati brašnom. No što dulje mijesite, tijesto će upiti više brašna, a njoki bi mogli biti žilavi, što opet nije dobro. Stoga čim od zamiješanog tijesta možete oblikovati kuglu, prestanite mijesiti.

Kuglu razdijelite na manje dijelove od kojih na pobrašnjenoj dasci izvaljajte dugačke valjke debljine palca te valjke zatim nožem izrežite na komadiće. Gotove njoke složite na brašnom posutu površinu da se ne zalijepe.

Zakuhajte veću zdjelu vode u koju ubacite malo soli i žlicu-dvije ulja. Kad voda zakipi, spuštajte unutra njoke i kuhajte dok se ne dignu na površinu. Odmah ih vadite iz vode šupljom žlicom da se voda iscijedi i stavljajte u namašćenu zdjelu. Držite na toplom do posluživanja.

Vrijeme pripreme - 45 min

Složenost pripreme - jednostavno

Broj porcija - 4


Toplice Lipik_640x200_tekst