Grad Lipik_drugi banner
LIRA okomiti
Toplice Lipik 960x150_nsl
Sveta Katarina u Gaju

KATARINSKI SUSRETI: Čuvanje tradicije kroz pjesmu, ples i drevne instrumente

26.11.2023. 09:39 | 1059 pregleda | Lifestyle

Tradicionalna svetkovina blagdana Svete Katarine, nebeske zaštitnice Gaja, proslavljena je sinoć u Društvenom domu u Gaju, uz njegovanje narodnog folklora, običaja, pjesme i plesa. "Sveta Kata snijeg na vrata", tradicionalna izreka koja se povezuje s blagdanom Sv. Katarine, ove se godine zaista i na kratko obistinila.

Piše:
Matija Kulhavi

Na samom početku, uvodno se riječima dobrodošlice prisutnoj publici u Društvenom domu u Gaju obratio tajnik KUD-a "Zeleni Gaj" Vinko Strganac istaknuvši kako njihovo društvo čuva običaje i tradiciju koju su počeli baštiniti i prenositi na nove generacije od 1976. godine.

Mještanima i gostima potom se obratio i predsjednik KUD-a "Zeleni Gaj" Ivan Strganac, pozdravivši prijatelje kulture i kulturne baštine koji su svojim prisustvom odlučili uveličati ovu večer tradicije i folklora u Gaju, koje, unatoč tome što je malo selo, te ima pomanjkanje članstva, ipak nastoji njegovati svoju tradiciju.

Kulturno umjetnički program započeli su domaćini, članovi KUD-a "Zeleni Gaj", izvodeći tradicijske pjesme i plesove koji su duboko ukorijenjeni u lokalnu kulturu. Gosti iz KUD-a "Košutarica" također su doprinijeli raznolikosti programa svojim iznimnim izvedbama.

Posebnu pažnju privukao je trenutak kada je Vinko Strganac predstavio tradicijske instrumente, dvojnicu i dude, koje čuvaju u svojoj etno prostoriji. Ovi instrumenti nisu samo glazbeni alati već i svjedoci bogate povijesti i tradicije ovog kraja.

Nakon kulturnog programa uslijedio je nastavak druženja s gostima, publikom i članovima KUD-ova uz pjesmu, ples i svirku za koji su se pobrinuli članovi Tamburaškog sastava "Lipa".

FOTOGALERIJA


LIRA ispod članka