LIRA okomiti
Narodne kupke vanjski
GASTRONOMSKA PUTOVANJA

Maestro kuhinje otkriva tajne recepte sjeverne Italije i lipičkog kraja

11.11.2023. 13:00 | 1635 pregleda | Lifestyle

Novo, uzbudljivo kulinarsko putovanje započinje i u najnovijem broju Compasa, gdje glavni kuhar Toplica Lipik, Alen Tutić, otvara vrata svijeta okusa i delicija za naše čitatelje. S ponosom predstavljamo tri recepta koja će razveseliti sva nepca - špageti na milanski način, svinjetina s porilukom i juneći odrezak na lipički način.

Piše:
Matija Kulhavi

Alen Tutić nas vodi na putovanje prema sjeveru Italije s izvanrednim receptom za špagete na milanski način, poznatim kao "Spaghetti alla Milanese." Ovo jelo, prepoznatljivo po jednostavnoj pripremi i bogatstvu okusa, predstavlja pravu poslasticu za sve ljubitelje talijanske kuhinje.

No, priča o gastronomskim čarolijama ne staje samo na špagetima. Sljedeći korak na ovom kulinarskom putovanju donosi nam svinjetinu s porilukom, spoj nježnog mesa i aromatičnog poriluka. Svaki zalogaj ovog jela je pravo otkriće okusa.

Međutim, tu nije kraj ovom ukusnom putovanju. Posebno iznenađenje dolazi u obliku junećeg odreska na lipički način. Ovo nas jelo vraća u zavičaj, obogaćujući tradicionalnim okusima i lokalnom kulinarskom baštinom.

Chef Tutić ne samo da dijeli recepte, već i nesebično prenosi svoju strast prema kulinarstvu i umjetnosti stvaranja jela koja će duboko zadovoljiti svako nepce. Pripremite se za nezaboravno iskustvo okusa i mirisa, jer vas vodimo na putovanje koje će vas povezati s okusima sjeverne Italije i tradicionalnom kulinarskom baštinom Lipika.

 

SVINJETINA S PORILUKOM

Opis nije dostupan.

SASTOJCI

0,6 kg svinjetine bez kostiju (odrezak)

4 dag brašna oštrog

1 dcl suncokretovog ulja

10 dag crvenog luka

1 dcl bijelog vina

Prstohvat majčine dušice, kadulje

3 režnja češnjaka

Peršinov list

0,5 kg poriluka

Papar

Sol

Pire od batata

50 dag batata

20 g maslaca

Sol

Papar

1 dcl mlijeka

SVINJETINA S PORILUKOM

PREPREMA:

Oprano i posušeno meso izrežemo na trakice, posolimo pobrašnimo i naglo popržimo na ugrijanoj plitkoj masnoći. Zatim izvadimo meso, a na ostatku masnoće se poprži usitnjeni crveni luk. Kada luk dobije zlatno žutu boju doda se bijelo vino i 6 dcl vode ili temeljca povrtnog. Doda se usitnjena majčina dušica, kadulja, peršin i češnjak usitnjeni. Stavimo ponovo kuhati da se reducira na polovicu umaka. Poriluk izrežemo isto na trakice operemo ga i blanširamo u kipućoj posoljenoj vodi nekih 5 min. Ocijedimo dobro poriluk i sjedinimo s umakom koji se prije toga reducirao te u to dodamo poprženu svinjetinu. Ponovno stavimo na laganu vatru 5 minuta i začinimo sa soli i paprom. Ako meso nije mekano onda ostavimo da se pirja dok ne omekša.

PIRE OD BATATA

PRIPREMA:

Ogulimo batat prije kuhanja, operemo ga i usitnimo na manje komadiće. Kuhamo batat u vodi dok ne omekani, kada je kuhan procijedimo ga, izradimo ga sa štapnim mikserom što bolje da ne ostane grudica. Zatim dodajemo rastopljeni maslac, sol, papar i postepeno ugrijano mlijeko. Izrađujemo ga dok ne dobijemo kompaktnu smjesu. I poslužimo uz glavno jelo.

Broj porcija: 4

Težina pripreme: jednostavno

Vrijeme pripreme: 45 min

 

JUNEĆI ODREZAK NA LIPIČKI NAČIN

Opis nije dostupan.

SASTOJCI

0,6 kg junećeg buta

4 dag brašna

2 dcl suncokretovog ulja

10 dag crvenog luka

3 dag slatke crvene paprike

5 dag rajčice koncentrat

1 kg krumpira

3 režnja češnjaka

Peršin u listu

Sol

Papar

1 dcl crnog vina

JUNEĆI ODREZAK NA LIPIČKI NAČIN

PRIPREMA:

Narežemo juneće odreske od buta, potučemo ih i zarežemo žilice da se prilikom prigotovljavanja meso ne skupi. Meso posolimo i pobrašnimo sa soljene strane i naglo prepečemo na vreloj masnoći. Meso izvadimo i na tu masnoću dodajemo usitnjeni crveni luk. Pirjamo ga da dobije zlatno žutu boju, zatim dodajemo mljevenu slatku papriku pa zalijemo s 2 dcl temeljca ili vodom. Kad umak prokuha dodajemo meso u umak i prijamo lagano. Kad je meso omekanilo dodajemo oguljeni krumpir koji smo prethodno oprali i narezali na krupnije kriške. Poklopimo i zajedno pirjamo na laganoj vatri te dodajemo crno vino. Kad nam meso i krumpir budu pri kraju dodajemo koncentrat od rajčice, usitnjeni češnjak, sol, papar i peršinov list. Ostavimo da se sve sjedini 10 min i kada je gotovo poslužimo juneći odrezak i krumpir kao prilog.

Broj porcija: 4

Težina pripreme: srednje zahtjevno

Vrijeme pripreme: 60 min

 

ŠPAGETI NA MILANSKI

Opis nije dostupan.

SASTOJCI

50 dag špageta

1 dcl suncokretovog ulja

20 dag crvenog luka

25 dag šampinjona

20 dag šunke u ovitku

10 dag koncentrata od rajčice

4 režnja češnjaka

Bosiljak

Peršinov list

10 dag sir parmezana

Papar

Sol

ŠPAGETI NA MILANSKI

PRIPREMA:

Na ulju se poprži sitno sjeckani crveni luk, kada dobije zlatno žutu boju dodaju se gljive narezane na rezance. Sve se dobro popirja i dodajemo šunku narezanu na rezance. Kada nam se sve popirjalo dodajemo koncentrat od rajčice, podlijevamo s temeljcem ili vodom. U umak stavimo usitnjen bijeli luk, peršin, bosiljak, papar i sol. Umak kuhamo još na laganoj vatri. Zatim u kipuću posoljenu i pouljenu vodu stavljamo kuhane špagete. Kuhamo ih 8 min ili drugačije, ovisno koliko piše na ambalaži špageta. Špagete bi nam trebale biti al dente, kada su špagete kuhane spojimo ih s umakom i poslužimo zajedno. Uz jelo poslužimo sir parmezan.

Broj porcija: 4

Težina pripreme: jednostavno

Vrijeme pripreme: 45 min


Toplice Lipik_640x200_tekst