Maestro kuhinje otkriva tajne recepte sjeverne Italije i lipičkog kraja
Novo, uzbudljivo kulinarsko putovanje započinje i u najnovijem broju Compasa, gdje glavni kuhar Toplica Lipik, Alen Tutić, otvara vrata svijeta okusa i delicija za naše čitatelje. S ponosom predstavljamo tri recepta koja će razveseliti sva nepca - špageti na milanski način, svinjetina s porilukom i juneći odrezak na lipički način.
Piše:
Matija Kulhavi
Alen Tutić nas vodi na putovanje prema sjeveru Italije s izvanrednim receptom za špagete na milanski način, poznatim kao "Spaghetti alla Milanese." Ovo jelo, prepoznatljivo po jednostavnoj pripremi i bogatstvu okusa, predstavlja pravu poslasticu za sve ljubitelje talijanske kuhinje.
No, priča o gastronomskim čarolijama ne staje samo na špagetima. Sljedeći korak na ovom kulinarskom putovanju donosi nam svinjetinu s porilukom, spoj nježnog mesa i aromatičnog poriluka. Svaki zalogaj ovog jela je pravo otkriće okusa.
Međutim, tu nije kraj ovom ukusnom putovanju. Posebno iznenađenje dolazi u obliku junećeg odreska na lipički način. Ovo nas jelo vraća u zavičaj, obogaćujući tradicionalnim okusima i lokalnom kulinarskom baštinom.
Chef Tutić ne samo da dijeli recepte, već i nesebično prenosi svoju strast prema kulinarstvu i umjetnosti stvaranja jela koja će duboko zadovoljiti svako nepce. Pripremite se za nezaboravno iskustvo okusa i mirisa, jer vas vodimo na putovanje koje će vas povezati s okusima sjeverne Italije i tradicionalnom kulinarskom baštinom Lipika.
SVINJETINA S PORILUKOM
SASTOJCI
0,6 kg svinjetine bez kostiju (odrezak)
4 dag brašna oštrog
1 dcl suncokretovog ulja
10 dag crvenog luka
1 dcl bijelog vina
Prstohvat majčine dušice, kadulje
3 režnja češnjaka
Peršinov list
0,5 kg poriluka
Papar
Sol
Pire od batata
50 dag batata
20 g maslaca
Sol
Papar
1 dcl mlijeka
SVINJETINA S PORILUKOM
PREPREMA:
Oprano i posušeno meso izrežemo na trakice, posolimo pobrašnimo i naglo popržimo na ugrijanoj plitkoj masnoći. Zatim izvadimo meso, a na ostatku masnoće se poprži usitnjeni crveni luk. Kada luk dobije zlatno žutu boju doda se bijelo vino i 6 dcl vode ili temeljca povrtnog. Doda se usitnjena majčina dušica, kadulja, peršin i češnjak usitnjeni. Stavimo ponovo kuhati da se reducira na polovicu umaka. Poriluk izrežemo isto na trakice operemo ga i blanširamo u kipućoj posoljenoj vodi nekih 5 min. Ocijedimo dobro poriluk i sjedinimo s umakom koji se prije toga reducirao te u to dodamo poprženu svinjetinu. Ponovno stavimo na laganu vatru 5 minuta i začinimo sa soli i paprom. Ako meso nije mekano onda ostavimo da se pirja dok ne omekša.
PIRE OD BATATA
PRIPREMA:
Ogulimo batat prije kuhanja, operemo ga i usitnimo na manje komadiće. Kuhamo batat u vodi dok ne omekani, kada je kuhan procijedimo ga, izradimo ga sa štapnim mikserom što bolje da ne ostane grudica. Zatim dodajemo rastopljeni maslac, sol, papar i postepeno ugrijano mlijeko. Izrađujemo ga dok ne dobijemo kompaktnu smjesu. I poslužimo uz glavno jelo.
Broj porcija: 4
Težina pripreme: jednostavno
Vrijeme pripreme: 45 min
JUNEĆI ODREZAK NA LIPIČKI NAČIN
SASTOJCI
0,6 kg junećeg buta
4 dag brašna
2 dcl suncokretovog ulja
10 dag crvenog luka
3 dag slatke crvene paprike
5 dag rajčice koncentrat
1 kg krumpira
3 režnja češnjaka
Peršin u listu
Sol
Papar
1 dcl crnog vina
JUNEĆI ODREZAK NA LIPIČKI NAČIN
PRIPREMA:
Narežemo juneće odreske od buta, potučemo ih i zarežemo žilice da se prilikom prigotovljavanja meso ne skupi. Meso posolimo i pobrašnimo sa soljene strane i naglo prepečemo na vreloj masnoći. Meso izvadimo i na tu masnoću dodajemo usitnjeni crveni luk. Pirjamo ga da dobije zlatno žutu boju, zatim dodajemo mljevenu slatku papriku pa zalijemo s 2 dcl temeljca ili vodom. Kad umak prokuha dodajemo meso u umak i prijamo lagano. Kad je meso omekanilo dodajemo oguljeni krumpir koji smo prethodno oprali i narezali na krupnije kriške. Poklopimo i zajedno pirjamo na laganoj vatri te dodajemo crno vino. Kad nam meso i krumpir budu pri kraju dodajemo koncentrat od rajčice, usitnjeni češnjak, sol, papar i peršinov list. Ostavimo da se sve sjedini 10 min i kada je gotovo poslužimo juneći odrezak i krumpir kao prilog.
Broj porcija: 4
Težina pripreme: srednje zahtjevno
Vrijeme pripreme: 60 min
ŠPAGETI NA MILANSKI
SASTOJCI
50 dag špageta
1 dcl suncokretovog ulja
20 dag crvenog luka
25 dag šampinjona
20 dag šunke u ovitku
10 dag koncentrata od rajčice
4 režnja češnjaka
Bosiljak
Peršinov list
10 dag sir parmezana
Papar
Sol
ŠPAGETI NA MILANSKI
PRIPREMA:
Na ulju se poprži sitno sjeckani crveni luk, kada dobije zlatno žutu boju dodaju se gljive narezane na rezance. Sve se dobro popirja i dodajemo šunku narezanu na rezance. Kada nam se sve popirjalo dodajemo koncentrat od rajčice, podlijevamo s temeljcem ili vodom. U umak stavimo usitnjen bijeli luk, peršin, bosiljak, papar i sol. Umak kuhamo još na laganoj vatri. Zatim u kipuću posoljenu i pouljenu vodu stavljamo kuhane špagete. Kuhamo ih 8 min ili drugačije, ovisno koliko piše na ambalaži špageta. Špagete bi nam trebale biti al dente, kada su špagete kuhane spojimo ih s umakom i poslužimo zajedno. Uz jelo poslužimo sir parmezan.
Broj porcija: 4
Težina pripreme: jednostavno
Vrijeme pripreme: 45 min