LIRA okomiti
LIRA okomiti
GASTRONOMSKA PUTOVANJA

Chef Tutić nam predstavlja tri slatka zalogaja za svačije nepce

21.10.2023. 08:34 | 1695 pregleda | Lifestyle

Glavni kuhar Toplica Lipik Alen Tutić donosi vam tri neodoljiva recepta za kolače koji će zasigurno zadovoljiti vaše nepce i pružiti pravo gastronomsko zadovoljstvo. Poznato je da ljubitelji fine kuhinje prepoznaju Chefa Tutića kao pravog majstora u kuhinji, a ni ovoga puta nas nije razočarao. S njegovom strastvenom predanošću kuhanju i bogatim iskustvom, Alen je osmislio tri jedinstvena recepta koji će vas očarati svojom jednostavnošću pripreme i nevjerojatnim okusima.

Piše:
Matija Kulhavi

Na vrhu popisa je čuveni Lava cake - desert koji oduzima dah svojom mekoćom i ukusnom tekućom čokoladom unutar kolača. Alen će s vama podijeliti sve tajne pripreme ovog omiljenog desertnog čuda. Nakon toga, tu je Čokoladna fantazija, koja će zadovoljiti sve ljubitelje čokolade. Ovaj desert je prava rapsodija čokolade u različitim oblicima i okusima, a priprema je jednostavna i brza. Na kraju, Alen nas iznenađuje kolačem nesvakidašnjeg naziva - Jaje na oko. Ovo nije obično jaje na oko - ovo je pravo umjetničko djelo na tanjuru.

Uz detaljne upute, korisne savjete i tajne majstora, Chef Tutić će vas inspirirati da se upustite u kuhinjsku avanturu i pripremite ova nevjerojatna jela za svoje najdraže.

Pripremite se za uživanje u fantastičnom okusu i mirisu ovih jela. Dobrodošli u svijet Alenovih kulinarskih čarolija!

 

LAVA CAKE

Opis nije dostupan.

SASTOJCI:

2 jaja

100 g čokolade za kuhanje

100 g šećera

100 g brašna

100 g margarina

1 vanilin šećer

PRIPREMA:

Na pari otopiti čokoladu i margarin. Jaja umutiti sa šećerom i vanil šećerom te dodati otopljenu smjesu od čokolade i margarina. Pripremljenoj smjesi dodati brašno i dobro promiješati da se sve sjedini. Gotovu smjesu staviti u kalup koji je namašćen i pobrašnjen ili u gotove papirnate košarice.

Peć smo prethodno zagrijali na 200 C 10 minuta. Gotovu smjesu stavljamo u posudice malo više od pola da nam ne budu prevelike. Važno je da se peče samo 8 minuta i ni minutu više ni manje kako bi se došlo do željenog rezultata da unutrašnjost bude tekuća. Da kada ga rastvorimo da bude kao efekt lave. Kada je pečeno serviramo na tanjure i poslužimo vruće.

Poslužimo uz neki voćni preljev ili sladoled po želji.

Vrijeme pripreme: 45 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: srednje zahtjevno

 

ČOKOLADNA FANTAZIJA

Opis nije dostupan.

Čokoladna krema

170 g čokolade tamne

80 g mlijeka

1 žumanjak

4 bjelanjka

80 g šećera

50 g mljevenih keksa

1 dcl soka od naranče

20 g maslaca

Krema od vanilije

170 g čokolade bijele

80 g mlijeka

1 žumanjak

4 bjelanjka

80 g šećera

PRIPREMA:

U posudu stavimo mljevene kekse zatim dodamo rastopljeni maslac i postepeno dodajemo sok od naranče i miješamo smjesu. Kada smjesa bude kompaktna stavimo ju u posude ili čaše u kojima ćemo desert servirati. Čokoladu tamnu i mlijeko zajedno rastopite na pari pa ohladite. U ohlađenu smjesu koju smo pravili na pari dodajemo žumanjke.

Posebno izmiksajte bjelanjke, a kad su napola tučeni dodajemo malo po malo šećer. Dobro izmiksajte. Zatim lagano, ali lagano umiješajte u čokoladnu smjesu tako da bude prozračna i pjenasta. Potom smjesu dodajte u posudu ili čašu za serviranje. Samo pazite da prilikom serviranja ne pomiješate mljevene kekse i kremu.

Sada kada smo napravili tamnu čokoladnu smjesu, sve isto ponovimo samo s bijelom čokoladom i isto ju serviramo u posudu ili čašu po želji. Stavimo da se ohladi i uživamo u čokoladnom okusu.

Vrijeme pripreme: 30 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: jednostavno

                       

JAJE NA OKO

Opis nije dostupan. 

Biskvit

4 jaja

12 žlica šećera

12 žlica ulja

12 žlica mlijeka

12 žlica oštrog brašna

1 prašak za pecivo

Krema

600 ml mlijeka

2 pudinga od vanilije

8 žlica šećera

400 g milerama (ili kiselog vrhnja)

1 kompot od marelice

2 preljeva za torte

PRIPREMA:

Jaja pjenasto izmiksati sa šećerom te dodati ulje, mlijeko, brašno i prašak za pecivo i sve sjediniti u glatku smjesu. Uliti u nauljen i pobrašnjen kalup dimenzije 32 x 22 cm. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 C oko 15 minuta. Biskvit dobro ohladiti.

U malo mlijeka razmutiti puding, a ostatak mlijeka sa šećerom staviti na vatru da provrije. Ukuhati puding miješajući pjenjačom i maknuti s vatre kad se zgusne. Ostaviti da se malo ohladi i u mlako umiksati mileram ili kiselo vrhnje.  Ohlađen biskvit poškropiti s 50 ml soka iz kompota i premazati ohlađenom kremom. Na kremu poslagati polovice marelica te preliti preljevom za torte napravljenim prema uputi na pakiranju. Obavezno staviti bezbojni preljev za torte i dobro ohladiti prije posluživanja.

Vrijeme pripreme: 60 min

Broj porcija 10

Težina pripreme: srednje zahtjevno


LIRA ispod članka