Chef Tutić nam predstavlja tri slatka zalogaja za svačije nepce
Glavni kuhar Toplica Lipik Alen Tutić donosi vam tri neodoljiva recepta za kolače koji će zasigurno zadovoljiti vaše nepce i pružiti pravo gastronomsko zadovoljstvo. Poznato je da ljubitelji fine kuhinje prepoznaju Chefa Tutića kao pravog majstora u kuhinji, a ni ovoga puta nas nije razočarao. S njegovom strastvenom predanošću kuhanju i bogatim iskustvom, Alen je osmislio tri jedinstvena recepta koji će vas očarati svojom jednostavnošću pripreme i nevjerojatnim okusima.
Piše:
Matija Kulhavi
Na vrhu popisa je čuveni Lava cake - desert koji oduzima dah svojom mekoćom i ukusnom tekućom čokoladom unutar kolača. Alen će s vama podijeliti sve tajne pripreme ovog omiljenog desertnog čuda. Nakon toga, tu je Čokoladna fantazija, koja će zadovoljiti sve ljubitelje čokolade. Ovaj desert je prava rapsodija čokolade u različitim oblicima i okusima, a priprema je jednostavna i brza. Na kraju, Alen nas iznenađuje kolačem nesvakidašnjeg naziva - Jaje na oko. Ovo nije obično jaje na oko - ovo je pravo umjetničko djelo na tanjuru.
Uz detaljne upute, korisne savjete i tajne majstora, Chef Tutić će vas inspirirati da se upustite u kuhinjsku avanturu i pripremite ova nevjerojatna jela za svoje najdraže.
Pripremite se za uživanje u fantastičnom okusu i mirisu ovih jela. Dobrodošli u svijet Alenovih kulinarskih čarolija!
LAVA CAKE
SASTOJCI:
2 jaja
100 g čokolade za kuhanje
100 g šećera
100 g brašna
100 g margarina
1 vanilin šećer
PRIPREMA:
Na pari otopiti čokoladu i margarin. Jaja umutiti sa šećerom i vanil šećerom te dodati otopljenu smjesu od čokolade i margarina. Pripremljenoj smjesi dodati brašno i dobro promiješati da se sve sjedini. Gotovu smjesu staviti u kalup koji je namašćen i pobrašnjen ili u gotove papirnate košarice.
Peć smo prethodno zagrijali na 200 C 10 minuta. Gotovu smjesu stavljamo u posudice malo više od pola da nam ne budu prevelike. Važno je da se peče samo 8 minuta i ni minutu više ni manje kako bi se došlo do željenog rezultata da unutrašnjost bude tekuća. Da kada ga rastvorimo da bude kao efekt lave. Kada je pečeno serviramo na tanjure i poslužimo vruće.
Poslužimo uz neki voćni preljev ili sladoled po želji.
Vrijeme pripreme: 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: srednje zahtjevno
ČOKOLADNA FANTAZIJA
Čokoladna krema
170 g čokolade tamne
80 g mlijeka
1 žumanjak
4 bjelanjka
80 g šećera
50 g mljevenih keksa
1 dcl soka od naranče
20 g maslaca
Krema od vanilije
170 g čokolade bijele
80 g mlijeka
1 žumanjak
4 bjelanjka
80 g šećera
PRIPREMA:
U posudu stavimo mljevene kekse zatim dodamo rastopljeni maslac i postepeno dodajemo sok od naranče i miješamo smjesu. Kada smjesa bude kompaktna stavimo ju u posude ili čaše u kojima ćemo desert servirati. Čokoladu tamnu i mlijeko zajedno rastopite na pari pa ohladite. U ohlađenu smjesu koju smo pravili na pari dodajemo žumanjke.
Posebno izmiksajte bjelanjke, a kad su napola tučeni dodajemo malo po malo šećer. Dobro izmiksajte. Zatim lagano, ali lagano umiješajte u čokoladnu smjesu tako da bude prozračna i pjenasta. Potom smjesu dodajte u posudu ili čašu za serviranje. Samo pazite da prilikom serviranja ne pomiješate mljevene kekse i kremu.
Sada kada smo napravili tamnu čokoladnu smjesu, sve isto ponovimo samo s bijelom čokoladom i isto ju serviramo u posudu ili čašu po želji. Stavimo da se ohladi i uživamo u čokoladnom okusu.
Vrijeme pripreme: 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: jednostavno
JAJE NA OKO
Biskvit
4 jaja
12 žlica šećera
12 žlica ulja
12 žlica mlijeka
12 žlica oštrog brašna
1 prašak za pecivo
Krema
600 ml mlijeka
2 pudinga od vanilije
8 žlica šećera
400 g milerama (ili kiselog vrhnja)
1 kompot od marelice
2 preljeva za torte
PRIPREMA:
Jaja pjenasto izmiksati sa šećerom te dodati ulje, mlijeko, brašno i prašak za pecivo i sve sjediniti u glatku smjesu. Uliti u nauljen i pobrašnjen kalup dimenzije 32 x 22 cm. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 C oko 15 minuta. Biskvit dobro ohladiti.
U malo mlijeka razmutiti puding, a ostatak mlijeka sa šećerom staviti na vatru da provrije. Ukuhati puding miješajući pjenjačom i maknuti s vatre kad se zgusne. Ostaviti da se malo ohladi i u mlako umiksati mileram ili kiselo vrhnje. Ohlađen biskvit poškropiti s 50 ml soka iz kompota i premazati ohlađenom kremom. Na kremu poslagati polovice marelica te preliti preljevom za torte napravljenim prema uputi na pakiranju. Obavezno staviti bezbojni preljev za torte i dobro ohladiti prije posluživanja.
Vrijeme pripreme: 60 min
Broj porcija 10
Težina pripreme: srednje zahtjevno