delfin3
delfin3
Toplice Lipik 960x150_nsl
Savršen Sklad Okusa

Otkrijte tajne ukrajinske kulinarske tradicije

22.09.2023. 17:16 | 1094 pregleda | Lifestyle

U sklopu Tjedna ukrajinske kulture u Lipiku, koji se provodi povodom blagdana Franciškova, u restoranu Toplica Lipik danas poslijepodne je održana zanimljiva kulinarska radionica posvećena ukrajinskim specijalitetima. Među mnogim ukusnim jelima koja su predstavljena na ovoj manifestaciji, posebno su se istaknule varenike, autentični ukrajinski punjeni knedli.

Piše:
Matija Kulhavi

Varenike su, kako nam je pojasnila Irina Matijević, predsjednica Udruge ukrajinsko-hrvatskoga prijateljstva, okruglice od beskvasnog tijesta koje dolaze u različitim oblicima poput kvadrata ili polumjeseca. Ono što čini varenike posebnima jest raznolikost njihovih punjenja. Mogu biti ispunjene pire krumpirom, kiselim kupusom, sirom, kupusom, mesom, tvrdo kuhanim jajima ili čak kombinacijom navedenih sastojaka. Nisu izostavljene ni voćne verzije ovih delicija, koje su također popularne u Ukrajini.

Može biti slika sljedećeg: hrana

Ova kulinarska radionica pružila je posjetiteljima priliku da bolje upoznaju bogatu ukrajinsku kulinarsku tradiciju te da uživaju u okusima i aromama varenika. Uz to, ova manifestacija je bila odlična prilika za promicanje kulturne raznolikosti i međukulturalnog dijaloga, što je jedan od ciljeva Tjedna ukrajinske kulture.

Za sve sugrađane koji su se zaljubili u ove ukrajinske delikatese ili žele isprobati nešto novo, dobra vijest je da će varenike biti dostupne na nadolazećem Danu kulture nacionalnih manjina. Ovaj događaj održat će se 24. rujna s početkom u 16 sati u lipičkom parku, gdje će svi zainteresirani imati priliku kušati ove ukusne knedle i uživati u raznolikosti ukrajinske, ali i mađarske, srpske i talijanske kulture koje će se tad predstaviti.

FOTOGALERIJA

(Compas.hr)


LIRA ispod članka