delfin3
Narodne kupke vanjski
Toplice Lipik 960x150_nsl
FRANCIŠKOVO U LIPIKU

Likovna radionica ujedinila dvije zemlje - "Kistom od Ukrajine do Hrvatske"

19.09.2023. 10:02 | 835 pregleda | Lifestyle

U sklopu obilježavanja Dana Grada Lipika – Franciškova, dvorište Ankinog dvora jučer je bilo poprište jedinstvene likovne radionice pod nazivom "Kistom od Ukrajine do Hrvatske", koja je organizirana pod okriljem Udruge ukrajinsko-hrvatskoga prijateljstva. Ova umjetnička manifestacija, koja je okupila male i velike ljubitelje umjetnosti, istovremeno je pridonijela jačanju međunarodnog prijateljstva i kulturne razmjene.

Piše:
Matija Kulhavi

Voditeljica ove likovne radionice bila je medicinska sestra Dunjica Karniš, koja nije samo stručnjakinja u medicinskom području već i voditeljica sestrinske sekcije za oboljele od multiple skleroze u Toplicama Lipik. Gospođa Karniš je također ekspresivni art terapeut, a njena strast prema umjetnosti i briga za druge činili su je idealnim vodičem kroz jučerašnju umjetničku avanturu.

Desetero djece iz Ukrajine, koja su pronašla utočište u Lipiku, aktivno je sudjelovalo u radionici. Ova posebna prilika omogućila im je da izraze svoju kreativnost i izmijene iskustva s domaćim vršnjacima. Likovna radionica nije bila samo obična umjetnička manifestacija; ona je predstavljala spoj dviju kultura i izražavanje kroz umjetnost.

Irina Matijević, predsjednica Udruge ukrajinsko-hrvatskoga prijateljstva, istaknula je da je ova radionica donijela svježe ideje i kreativnost te dodatno ojačala međunarodno prijateljstvo. Sudionici su imali priliku prenijeti duh Ukrajine na hrvatsko tlo kroz svoje umjetničke kreacije, koristeći boje i poteze kista kao sredstvo izražavanja.

Kako su boje i kreativnost spojile Ukrajinu i Hrvatsku, tako je i ova likovna radionica spojila ljude različitih kultura i tradicija, dokazujući da umjetnost ima moć stvaranja mostova među ljudima.

FOTOGALERIJA


LIRA ispod članka