delfin3
LIRA okomiti
Toplice Lipik 960x150_nsl
U KORAK SA ZDRAVIM ŽIVOTOM

Chef Tutić održao radionicu zdrave prehrane stvarajući potencijal dobrog zdravlja

03.02.2023. 21:51 | 1130 pregleda | Lifestyle

U sklopu projekta "U korak sa zdravim životom" u petak je održana i kreativna radionica zdrave prehrane. Radi se o promicanju zdravih navika kroz povećanje svijesti lokalnog stanovništva, zaposlenika i korisnika Toplica Lipik o mogućnostima prevencije bolesti stvarajući potencijal dobrog zdravlja ili poboljšanje oštećenog s posebnim fokusom na najzastupljenije bolesti koje se liječe u Toplicama Lipik.

Ova radionica zdrave prehrane upravo je jedna od takvih aktivnosti, a vodio ju je Alen Tutić, glavni kuhar Toplica Lipik. U nastavku teksta donosimo vam recepte koje je samo za Vas, naše čitatelje pripremio Chef Tutić.

Piše:
Compas

 

 

Okruglice od banane sa sušenim voćem i zobenim pahuljicama

Banane

Sušene marelice

Sušene brusnice

Suho grožđe

Zobene pahuljice

Orasi

Integralni keksi

Mlijeko

Priprema:

Zobene pahuljice nakvasiti s mlijekom i ostaviti pola sata da pahuljice omekšaju. Zatim uzmemo tri zrelije banane i dobro usitnimo ih s vilicom. Bitno je da banane budu zrele da se lakše usitne. Sušene marelice usitnimo na sitnije komade. Integralne kekse sameljemo, isto tako i orahe te ih odložimo za kasnije. U posudu u kojoj smo usitnili bananu dodajemo sušene marelice, sušene brusnice, suho grožđe i zobene pahuljice . Te sve to promiješamo da se sve sjedini. Potom dodajemo postupno mljevene kekse i sve lagano miješamo. Bitno je postupno dodavati kekse da ne dobijemo pretvrdu smjesu. Od dobivene smjese napravimo male kuglice te ih lagano uvaljamo u mljevene orahe . Okruglice nakon što su gotove stavimo u hladnjak na dva do tri sata da se sve dobro sjedini i stvrdne.

 

Smoothie sa šumskim voćem

Šumsko voće

Mlijeko bez laktoze

Stevia

Priprema:

U blender uliti oko 2dcl mlijeka bez laktoze dodati 1 malu žlicu stevie. Stevia je prirodni zaslađivač i zamjena za rafinirani šećer. Stevia se dobiva iz lišća biljke rebaudiana, te sadrži puno manje kalorija nego šećer. U mlijeko i steviu dodati oko 10 dag šumskog voća i sve dobro zblendati da dobijemo kompaktnu tekućinu. Ako nemamo svježeg bobičastog voća možemo koristiti i smrznuto. Preporuka je da smrznuto voće odmrznemo prije pripremanja.

 

Smoothie s bananom

Banane

Sojino mlijeko

Med

Priprema:

U blender uliti oko 2 dcl sojino mlijeka zatim dodati usitnjene zrele banane. Dodamo 1 malu žlicu meda i sve dobro izblendamo. Blendamo dok ne postane kompaktna tekućina da nema komadića banana.

 

Puding od  zobenih pahuljicama i malina

Maline

Zobene pahuljice

Smeđi šećer

Rižino mlijeko

Grčki jogurt

Priprema:

U blender uliti oko 2dcl rižinog mlijeka dodati 10dag malina, 0,5 dcl grčkog jogurta malu žlicu smeđeg šećera i jednu žlicu zobenih pahuljica. Sve dobro izblendamo u kompaktnu gustu smjesu te poslužimo ohlađeno. Ako nemamo svježe maline možemo zamrznute, ako niste ljubitelj grčkog jogurta možete staviti obični jogurt.

 

Smoothie s borovnicom

Borovnica

Zobeno mlijeko

Šećer

Priprema:

U blender uliti oko 2 dcl zobenog mlijeka zatim dodamo borovnice. Dodamo 1 malu žlicu šećera i sve dobro izblendamo. Blendamo dok ne postane kompaktna tekućina možemo koristiti svježe ili smrznute borovnice.

 

Smoothie s jabukom i zobenim pahuljicama

Jabuka

Zobene pahuljice

Mlijeko

Stevia

Priprema:

U blender prvo stavimo jednu jušnu žlicu pahuljica i malo usitnimo. Zatim ogulimo jabuku i usitnimo na manje komade. Operemo jabuke i stavimo u blender te ju usitnimo, kada smo ju usitnuli dodajemo 2 dcl mlijeka i stevije. Zatim sve zajedno usitnimo u blenderu u kompaktnu tekućinu.

 

Puding od chia sjemenki sa sušenim voćem

3dcl kokosovog mlijeka

3 žlice chia sjemenki

2 žlice meda

Sušeno voće po izboru

Priprema:

Pomiješajte mlijeko, chia sjemenke i med. Stavite u hladnjak na par sati, a najbolje preko noći. Prije serviranja izvadite iz hladnjaka i ostavite kratko na sobnoj temperaturi. Potom kada servirate u zdjelice po vrhu malo posipate sušenim voćem. Ili ako više volite pomiješate suho voće s chia sjemenkama.

 

Voćna salata

1 jabuka

1 naranča

1 kivi

1 ananas

1 avokado

1 kruška

1 banana

Grožđe

Borovnice

Priprema:

Ovu voćnu salatu raditi ćemo bez dodatka ikakve vrste sladila, uživati ćemo u okusu voća i sladora što voće sadrži. Sve navedeno voće osim ananasa ogulimo i operemo .Ananasu uklonimo koru nožem i operemo ga. Sve voće izrežemo na kockice ili neki drugi oblik po želi. Pažljivo promiješamo da ne skašimo voće ako je malo više zrelije. Našu voćnu salatu stavimo u hladnjak na 2 sata i poslužimo u zdjelice i uživamo u savršenom okusu voća.

 

Termomineralna voda s agrumima

Termomineralna voda

Jabuke

Limun

Naranča

Priprema:

Termomineralnu vodu ohladimo, navedeno voće operemo i narežemo na manje komada. Te voće dodamo u termomineralnu vodu i ostavimo najmanje 5 sati da odstoji i poslužiti.

 

Prednosti konzumiranja chia sjemenki:

Chia sjemenke su odličan izvor omega-3 masnih kiselina i odličan izvor antioksidansa, vitamina i minerala. Po svojem sastavu, chia sjemenke sadrže 30% masti, među kojima je i alfa-linolenska kiselina. Među mastima koje nalazimo u chia sjemenkama su omega-3 masne kiseline, omega-6 masne kiseline, omega-9 masne kiseline i zasićene masne kiseline. Po svojem sastavu makronutrijenata chia sjemenke imaju 40% ugljikohidrata, 30% masti i 15% proteina. Osim toga, chia sjemenke su bogate vitaminima A, B, E i D te kalcijem, kalijem, bakrom, željezom, manganom i cinkom.

Prednosti konzumiranja bobičastog voća:

Osim što je bobičasto voće ukusno, sadrži polifenol – kemijski spoj kojim obiluju tamna čokolada i vino. Istraživanja pokazuju kako ovaj spoj igra važnu ulogu u metabolizmu, održavanju zdrave tjelesne težine i olakšavanju kroničnih i kardiovaskularnih bolesti, neurodegenerativnih poremećaja, pa čak i raka. Osim toga, proširuje krvne žile čime ubrzava protok krvi u mozak. Iako su, tehnički, poslastice poput vina i čokolade izvor polifenola, liječnici preporučuju zdraviju opciju koja se nalazi upravo u bobičastom voću. Neke su bobice bolji izvor polifenola od drugih. Jedna od najboljih stvari kod bobičastog voća jest da se mogu samostalno konzumirati, ali ako ih želite dodavati jelima, preporučujemo da ih umiješate u smoothie ili u puding s chia sjemenkama.

Prednost konzumiranja suhog voća:

Suho voće je sigurna i zdrava hrana u kojoj su hranjivi sastojci višestruko koncentrirani, a energetska vrijednost za 6 puta veća u odnosu na svježe voće stoga ga treba konzumirati u manjim količinama. Suho voće je odličan  izvor mikronutrijenata, vlakna i antioksidansa

Suho voće je iznimno hranjivo. Jedan komadić suhog voća sadrži jednaku količinu nutritivnih sastojaka kao svježe voće. Sušeno voće sadrži trostruko više vlakna i minerala u odnosu na svježe, stoga mala porcija sušenog voća sadrži dnevnu preporučenu dozu vitamina, minerala i folne kiseline.

Osim toga odličan je izvor antioksidansa, posebno polifenola što dovodi do.

Poboljšanja krvnog tlaka, boljeg probavnog sustava zbog količine vlakana,smanjenja rizika od moždanog udara.

Prednosti konzumiranja Smoothia:

U današnje vrijeme kada svi živimo užurbanim načinom života popularni smoothie napici i prirodni sokovi prava su poslastica za naše tijelo. Osim što nas tjeraju da svakodnevno konzumiramo svježe voće i povrće našem organizmu daju sve potrebne sastojke koji su vrlo važni za njegov normalan rad. Osnovne prednosti kašastih sokova smoothie su brza i laka izrada, hranjivost i ono najvažnije, veliki broj mogućih kombinacija koje možete kreirati prema zdravstvenom stanju.

Smoothie su pravi hranjivi obroci u čaši

Smoothie sadrži mnogo bjelančevina, vitamina, minerala, enzima i kalorija tako predstavlja idealnu zamjena za međuobrok jer vas drži sitima i tijelu daje energiju, a možete ga obogatiti jogurtom i raznim koštunjičavim voćem. Konzumacija ovog fantastičnog napitka će ubrzati vaš metabolizam i povećavati energiju, poboljšati probavu, pomoći očistiti jetru i omogućiti detoksikaciju tijela koja će zauzvrat ubrzati proces gubitka masnih naslaga.

Smoothie će vas ispuniti prirodnom energijom

Budući da se svi sastojci za smoothie dobro izmiješaju u blenderu, lakše se probavljaju, što omogućava bolju apsorpciju. To omogućava tijelu da lako probavi hranu bez trošenja puno energije .

Povrće i voće je bogato aminokiselinama izvori bjelančevina, vitaminima, mineralima, vlaknima, ugljikohidratima, i prirodnim šećerima i mastima. Ako ste na strogoj dijeti i mjerite kalorijski unos hranjivih tvari, smoothie i prirodni sokovi vam upravo olakšavaju taj proces. Jednostavno se prave.

Iako neki od vas nisu mnogo vješti u kuhinji, svi vi možete uzeti omiljeno voće, staviti ga u blender i napraviti ukusan, zdrav i hranjiv obrok. Svatko od vas može sa svojim omiljenim voćem, bez praćenja nekih posebnih recepata, napraviti odličan i ukusan obrok. Smoothie se doslovno spremaju jednu minutu. Ako ste spori ili ako ste tek počeli da pravite i konzumirate smoothie, možda će vam trebati maksimalno 15 minuta da ga napravite i očistite pribor.

Smoothie je idealan obrok za sve one koji vode užurban način života i preskaču doručak ili nemaju dovoljno vremena pojesti dovoljnu količinu voća i povrća dnevno. Idealna je zamjena tom obroku budući da se radi o energetskom napitku koji će vas održavati produktivnim i svježim.

Smoothie pomažu u detoksikaciji organizma.

Čak iako smoothie konzumirate svako jutro, neće vam dosaditi da ga pravite, jer postoji veliki broj kombinacija koje možete kreirati svako jutro na različite načine. Svaki dan možete iskoristiti i probati neki novi sastojak i napraviti novu kombinaciju i veliki broj recepata i novih ukusa. Smoothie nam služi kao prevencija od bolesti i pomoć u liječenju.

                                                                                                                                           


LIRA ispod članka