LIRA okomiti
Grad Lipik_drugi banner
Toplice Lipik 960x150_nsl
10. SMOTRA FOLKLORA U PREKOPAKRI

Okupili se ljubitelji izvornih pjesama i plesova te narodnih običaja

27.06.2022. 10:38 | 1411 pregleda | Lifestyle

Prekopakra je protekle nedjelje ponovno bila u ruhu narodnih pjesama, plesova i običaja.

Piše:
Matija Kulhavi

Na središnjem mjesnom trgu, ispred područne škole u organizaciji Kulturno umjetničkog društva „Seljačka sloga“ iz Prekopakre, 26. lipnja održana je tradicionalna i jubilarna, deseta po redu „Smotra folklora“. Uz domaćina, na ovoj su se smotri svojim tradicijskim pjesmama i plesovima predstavili još i kulturno-umjetnička društva „Kolo“ Stari Grabovac, KUD „Leopold“ iz Osijeka, KUD „Banova Jaruga“, KUD „Šokadija“ Batrina i KUD „Košutarica“. Manifestaciju su uveličali i predstavnici lokalnih OPG-ova, ali i udruga s područja Pakraca i Lipika.

Predsjednica KUD-a „Seljačka slogaDubravka Arland ovom je prigodom izrazila veselje što se ponovno možemo okupljati u ovako lijepom  broju. Ona je izrazila žaljenje što na smotri ne nastupa najmlađa dječja sekcija koju nisu mogli okupiti, što je pak posljedica brojnih mjera i pandemijskih ograničenja. Stoga će u prekopakranskom KUDU-u najveći prioritet biti okupljanje najmlađe dječje sekcije, jer kako je rekla i sama predsjednica: „Gdje nema djece, nema ni budućnosti“.

 

Uz žaljenje što nema najmlađih, predsjednica Arland je ipak izrazila sreću jer posljednjih mjeseci u KUD-u i u narodnim nošnjama ima dosta novih mladih lica koja su donijela novu snagu i energiju zahvaljujući kojima su u posljednjem periodu imali nekoliko zapaženih nastupa i uspjeha.

Posebno se to odnosi na Županijski kulturni mozaik koji je održan u Brestovcu ove godine i gdje su odlukom stručnog povjerenstva izabrani kao predstavnici izvornog folklora Požeško-slavonske županije na Đakovačkim vezovima.“, istaknula je Dubravka Arland.

Okupljene je pozdravila i pakračka gradonačelnica te saborska zastupnica Anamarija Blažević, koja je i sama članica KUD-a „Seljačka sloga“ iz Prekopakre.

Smota folklora u Prekopakri je organizirana u sklopu „Pakračkog ljeta“, a pod pokroviteljstvom Požeško - slavonske županije, Grada Pakraca i Turističke zajednice Pakraca.

 


LIRA ispod članka
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/