LIPIK test
LIRA okomiti
IPC - Delfin
Javnost voli psihosocijalnu tematiku

Bruno Šimleša lipičkoj publici predstavio novu knjigu “(P)ostati zdrav”

06.05.2022. 08:36 | 604 pregleda | Lifestyle

Nakon uspješne prošlotjedne Noći knjige, u lipičkoj se Gradskoj knjižnici i čitaonici jučer ponovno tražila stolica više. Naime, središnja dvorana Multikulturalnog centra, u kojoj je knjižnica smještena, u potpunosti je bila ispunjena radoznalom publikom koja je stigla iz Lipika, Pakraca i Daruvara kako bi nazočila predstavljanju knjige (P)ostati zdrav, poznatog autora i sociologa Brune Šimleše.

Piše:
Matija Kulhavi

Na samom početku, prisutne je pozdravila ravnateljica lipičke knjižnice Jasna Molnar Kukić poželjevši im dobrodošlicu, a potom se obratio i Bruno Šimleša, istaknuvši kako mu je ovo drugi put da gostuje u Lipiku.

Za razliku od prethodnih knjiga u kojima je pisao o ljubavnim odnosima te osobnom razvoju, u svojoj desetoj knjizi (P)ostati zdrav, Šimleša se posvetio temi holističkog zdravlja. Uz preispitivanje dotadašnjeg shvaćanja koncepta zdravog života autor je dijelio i savjete o tome kako se nositi s bolešću, vlastitom, ali i tuđom, potkrepljujući sve to i vlastitim iskustvom.

„O zdravlju je dobro razmišljati dok smo zdravi.“

Jasna Molnar Kukić i Bruno Šimleša / Compas.hr

„O zdravlju je dobro razmišljati dok smo zdravi.“, naglasio je Bruno Šimleša u čijoj je knjizi naglašena važnost misli, emocija i odnosa na naše fizičko stanje, ali i preispitivanje uobičajenog shvaćanja koncepta zdravog života. Tako se preispituje i to može li osjećaj ravnodušnosti ili toksični odnosi s partnerom više naštetiti od nedovoljnog kretanja ili gaziranog pića. Posebno su naglašena četiri faktora koja negativno utječu na zdravlje: neizražavanje emocija, kompromitiranje u odnosima, neosjećanje ljubavi prema sebi i stres.

Šimleša smatra da treba povezati službenu medicinu i holistički pristup. - „Dao bi medicini da napravi sve jer je napredovala, ali ne bi isključio pacijenta kao faktor vlastitog iscjeljenja, da sam vidi kako može osnažiti svoje tijelo."

Knjiga (P)ostati zdrav namijenjena je i zdravima i onima koje već muče boljke da shvate kako svojim odnosom prema sebi i životu mogu poboljšati zdravlje.


LIRA ispod članka