Delfin 2022
LIRA okomiti
Medianno
KATOLIČKE ŽUPE NA PODRUČJU LIPIKA

Bogata sakralna baština na području Lipika

21.11.2021. 10:40 | 3783 pregleda | Lifestyle

Vjera je duboko utkana u biti ovdašnjih ljudi. Ona je smisao, utočište, snaga, uporište i nada. Oduvijek je tako bilo svugdje pa stoga ni područje Lipika tu nije nikakva iznimka. Svjedok te povezanosti i dokaz  privrženosti i duhovnosti je bogata sakralna baština na području Grada Lipika koja je tijekom povijesti prošla kroz brojne turbulentnosti. Napose je to bilo vidljivo za vrijeme Domovinskog rata i brojnih razaranja, međutim unatoč svim preprekama i poteškoćama, ona baština koja je nastradala se polako, ali sigurno obnavlja, nadograđuje i dopunjuje novim sadržajima.

Piše:
Compas

Na području Grada Lipika nalaze se četiri župe – Župa svetog Franje Asiškog u Lipiku, Župa svete Katarine u Gaju, Župa Presvetog Srca Isusova u Antunovcu i Župa svetog Jurja Mučenika u Čagliću.

Župna crkva svetog Franje Asiškog nalazi se u samom središtu Lipika i jedina je župa u Požeškoj biskupiji posvećena ovom skromnom svecu. Njegov blagdan svečano se slavi 4. listopada, a ujedno je to i Dan Grada Lipika čiji je nebeski zaštitnik upravo sveti Franjo.

 

Nažalost, crkva je tijekom ratnih razaranja uništena i spaljena do temelja, a nakon rata ispod njezinih ruševina pronađen je neoštećen kip Gospe Fatimske kojeg je u Fatimi nabavio bivši župnik prečasni Tomo Sruk. Upravo je župnik Sruk, koji je ovdje službovao gotovo pola stoljeća, nakon rata pokrenuo izgradnju i obnovu crkve kakva je i danas. Tomo Sruk je preminuo u travnju 1996. godine, a njegovo posljednje počivalište nalazi se u kripti crkve.

U sklopu zvonika župne crkve, na sedam katova može se istražiti povijest Grada Lipika s fokusom na stradavanje tijekom Domovinskog rata te njegovu obnovu. Naime, na svakom se katu prikazuju povijesni sadržaji kroz sedam cjelina: Kupalište Lipik, Perivoj Lipik, Poznate osobe u Lipiku, Posjetitelji lipičkih Toplica, Kursalon i Wandelbahn, Lipik u Domovinskom ratu te Župa sv. Franje Asiškog. Posljednji kat zvonika je ujedno i prekrasan vidikovac s kojeg se pruža pogled na Lipik s četiri strane svijeta.

Kapela Presvetog srca Isusovog u Dobrovcu smještena je uz glavnu cestu. Za vrijeme Domovinskog rata, kapelica je bila sravnjena sa zemljom. U travnju 2019. konačno je završena njezina obnova zahvaljujući pomoći Grada Lipika i brojnim donacijama mještana. Ispred kapelice nalazi se i kip Isusa na križu. U blizini kapelice nalazi se i replika starih vatrogasnih kola.

U Gaju se nalazi prekrasna župna barokna crkva svete Katarine Mučenice. Crkva je izgrađena 1804. godine, a odmah pored crkve, u sklopu župnog kompleksa nalazi se i svojevrsna kurija, odnosno župni dvor.

Crkva svete Katarine Mučenice jedinstvena je barokna crkva na području Lipika i okolice, a njezini vjernici već dvije stotine godina njeguju jednu neobičnu i jedinstvenu tradiciju. U crkvi se nalazi slika sv. Antuna Pustinjaka sa životinjama i svake godine na dan njegove svetkovine, 17. siječnja, nakon mise ispred župne crkve, vjernici daruju svoje domaće životinje koje se potom prodaju na licitaciji. Tradicija kaže da oni prinose ovaj dar kako bi iduća godina bila što plodnija i rodnija.

Drvena kapela sv. Andrije nalazi se na mjesnom groblju u Brezinama, a prvi put se spominje u kanonskim vizitacijama 1757. godine kao nova građevina. Međutim, franjevac Josip Mihić Osječanin zabilježio je u Brezinama drvenu kapelu od dasaka već 1733. godine. Zbog šturih podataka ne može se pouzdano utvrditi da li se u oba izvora radi o istoj građevini.

Jedinstvenost ove kapele se nalazi u tome što je jedna od rijetkih sačuvanih drvenih crkvi u cijeloj Slavoniji. Na čitavom području Slavonije do danas se sačuvalo još nekoliko drvenih zvonara i dvije kapele-brvnare. Jedna se nalazi u Janjoj Lipi i posvećena je sv. Martinu, a druga je upravo naša kapela sv. Andrije u Brezinama. Obje su građevine grobljanske kapele, što je pridonijelo njihovom očuvanju do naših dana jer su kao manje važne ostale izvan primarnog crkvenog i graditeljskog interesa. Ovakve crkve u Slavoniji su građene nakon oslobođenja od Turaka kada se žurno pokušao obnoviti vjerski život.

Tijekom ratnih razaranja u Domovinskom ratu kapela je teško oštećena, a obnovljena je tijekom 1997. i 1998. godine novčanom pomoći Ministarstva kulture i ostalih darovatelja. Kapela sv. Andrije zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske.

U Brekinskoj se nalazi crkva sv. Mihovila o kojoj se brine župa Gaj. Crkvica se smjestila u samom središtu sela, u zelenilu uz glavnu cestu, kako bi svaki prolaznik ovdje mogao zastati u molitvi i barem na trenutak zaboraviti na sve što ga tišti. Na livadi ispred crkve nalazi se kip Majke Božje iznad kojeg se nalazi Isus na križu.

Unutrašnjost crkve zaista je posebna u odnosu na druge crkvice u ovom kraju. Riječ je o slavonskoj seoskoj crkvici u kojoj se ocrtava kulturno nasljeđe ovih krajeva – drveni inventar, oslikani kor, heklani stolnjaci i ukrasi koje su izradile lokalne župljanke.

Stanovnici Poljane i okolnih sela svake godine 26. srpnja svečano obilježavaju dan svete Ane sa svetom misom, prigodnom procesijom oko crkve.

Gospini roditelji, sv. Joakim i sveta Ana, živjeli su pobožno i predano Bogu. Ipak, morali su čekati do duboke starosti dar djeteta. Upravo zato sveta Ana predstavlja simbol materinstva, zaštitnica je trudnica i nerotkinja, majki i udovica, radnica i kućanica, odgojiteljica i vjeroučiteljica. Zaručnici joj se pak mole za sretan brak. S posebnom ljubavlju štovali su je mnogi kršćanski sveci i crkveni naučitelji poput sv. Ivana Damaščanskog, sv. Toma Akvinski, sv. Terezija Avilska.

Kršćanska umjetnost najčešće sv. Anu prikazuje kao stariju ženu (u crvenoj haljini, ogrnutu zelenim plaštem, s pokrivalom na glavi te s knjigom u ruci) koja svoju kćerku Mariju podučava Svetom pismu. Takav kip nalazi se i u poljanskoj crkvi sv. Ane. Majka Ana stoji sa Svetim pismom u ruci, a njena kćerka Marija pored nje pozorno sluša njen nauk.

U Marinom Selu nalazi se crkva Ivana Krstitelja koja je izgrađena davne 1907. godine. Stanovnici Marinog Sela zaslužni su što je odnedavna i njen eksterijer lijepo uređen, kako bi i njima i svakom gostu ovo mjesto bilo ugodno i na radost te kako bi svatko ovdje mogao pronaći svoj mir u molitvi. Sa zelene livade, koja okružuje crkvu, vide se obrisi nadaleko poznatih ribnjaka u kojima se uzgaja slatkovodna riba.

Naselje Antunovac utemeljila je plemićka obitelj Janković. Nalazi se na brdovitim proplancima, a na ovom području su prvotno živjeli stanovnici različitih nacionalnosti i različitih vjera. Danas se u Antunovcu nalazi župna crkva Presvetog Srca Isusova. Podignuta je 1915. godine i od tada se u njoj služe mise.

Kapelicu sv. Antuna u Kukunjevcu podignuli su mještani. Kapela je posvećena sv. Antunu i danas se u njoj održavaju mise dvaput godišnje. Nalazi se na području župe Gaj. Okružena je prekrasnim zelenilom i netaknutom prirodom usred slavonskih proplanaka. Oko kapele nalazi se zelena livada na kojoj se vjernici hodočasnici mogu odmoriti, odmaknuti se od svakodnevnih briga i prepustiti se molitvi i duhovnim razmišljanjima daleko od buke i gradske vreve.

Nova crkva sv. Jurja Mučenika u Donjem Čagliću izgrađena je na mjestu do temelja srušene crkve u Domovinskom ratu. Zahvaljujući Požeškoj biskupiji, Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU, Gradu Lipiku te mještanima, izgradnja, odnosno obnova katoličke crkve u Donjem Čagliću započela je krajem 2017. godine, u vrijeme župnika Joze Zorića.

Tijekom obnove radovi izgradnje ovog sakralnog objekta odvijali su se kroz nekoliko faza; od zemljanih i armirano betonskih pa sve do tesarskih, limarskih, zidarskih i krovopokrivačkih. Ugrađena je stolarija, postavljeno crkveno zvono, a potom i toranj. Naknadno su izvršeni unutarnji radovi u crkvi, počevši od struje i svega drugoga, a sad su na redu vanjski radovi.

Izvor: Pilgrimage Lipik

Foto: Compas.hr, Pilgrimage Lipik


LIRA ispod članka
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/