LIPIK test
LIPIK test
Radio Daruvar 2
12. SAJAM SLAVONSKI BANOVAC

Bogat raznovrsni program i ponuda na sajmu Slavonski banovac

16.10.2021. 14:32 | 4352 pregleda | Lifestyle

Više od  osamdesetak izlagača, od Varaždina i Zagreba, preko Bjelovara, Daruvara, Nove Gradiške i Požege pa sve do Osijeka i Vukovara predstavlja tradicionalne vrijednosti kontinentalne Hrvatske na 12. sajmu Slavonski banovac koji se održava danas u Pakracu. Bogatom ponudom izlagača te svim pratećim sadržajima, promiču se tradicionalne vrijednosti, spajajući potencijale ruralnog razvoja i turizma kao gospodarske grane koja se u ovom dijelu Hrvatske razvija iz godine u godinu, istaknuto je prigodom svečanog otvorenja. Naglašeno je i to da prošle godine zbog pandemije sajam nije održan, stoga je ovo prvi sajam u tzv. postkorona eri organiziran uz propisane epidemiološke mjere.

Piše:
Compas

Na otvorenju su se prigodnim riječima obratile izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević te izaslanica predsjednika hrvatske Vlade i požeško-slavonska županica Antonija Jozić, kao i Davor Lepka, predsjednik Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika te organizator popularnog Grahfesta. Svi oni su tijekom svojeg obraćanja istaknuli kako je Pakrac grad bogate povijesti sajmovanja koja se njeguje i danas.

Uz brojne građane, otvorenju su nazočili izaslanik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU te ravnatelj Uprave za financije i informatičko-telekomunikacijske sustave Davor Huška, kao i zamjenik županice iz redova srpske nacionalne manjine Nikola Ivanović, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana te Marko Dumančić, direktor Županijske gospodarske komore Požega, a program otvorenja su uveličali mališani iz Dječjeg vrtića „Maslačak“, učenici OŠ Braće Radić iz Pakraca i Prekopakre te učenici OGŠ Pakrac, ali i članovi Češke besede Prekopakra.

Po četvrti put u sklopu Sajma održava se i Eno-Gastro prezentacija. Naime, zahvaljujući Udruženju obrtnika Pakraca i Lipika i odličnim odnosim s ostalim kolegama obrtnicima iz cijele Hrvatske, danas su u Pakracu i obrtnici iz Ludbrega, Metkovića, Novog Marofa, Vukovara, Vrbovskog, Crikvenice, Krapinskih Toplica, Siska, Bjelovara kao i branitelji iz Kaštela koji su zajedno s našim lokalnim  braniteljima Pakraca i Lipika obogatili ovogodišnji sajam.

Naravno, sa svojim tradicionalnim jelima predstavljaju se i pripadnici češke, mađarske, srpske i talijanske nacionalne manjine koji žive na ovim prostorima.

85 prijavljenih ekipa na Grahfestu; atraktivan srednjovjekovni program

Na šestom po redu Grahfestu, popularnom natjecanju u kuhanju graha prijavljeno je 85 ekipa, što je svakako respektabilan broj. Uz krčmu „Kod veprove glave“ naših članova Povijesnog društva Pakrac-Lipik i kovanje Slavonskog banovca, na sajmu sudjeluju vitezovi i streličari Slavonskog banovca, ali i gosti iz Orahovice i Koprivnice. Tako je za 18 sati predviđena „Bitka za kovnicu novca“, a u 19 sati slijedi srednjovjekovni vatromet.

Sajam traje tijekom cijelog dana, najava proglašenja pobjednika ovogodišnjeg Grahfesta je oko 20 sati, dok sve završava koncertom Tamburaškog sastava Satir, koji počinje u 21 sat u velikom šatoru.

 

FOTOGALERIJA


LIRA ispod članka