Ostanidoma2
LIPIK test
Radio Daruvar 2
VOX POPULI - što narod misli

Pitali smo Lipičane što misle o uklanjanju stabla vrbe u središtu Lipika

22.01.2019. 13:55 | 2074 pregleda | Vijesti

Upitali smo sugrađanke i sugrađane što misle o rušenju stabla vrbe koja se desetljećima nalazila u središtu Lipika te na svojevrstan način svojim impresivnim oblikom krasila naš grad, a u ljetnim mjesecima pravila debelu hladovinu. Upitali smo ih i općenito što misle o uklanjanju stabala za koje „struka“ procijeni da su dotrajala.

Piše:
Matija Kulhavi

Inače sam ljubitelj prirode, ali ako se radi o dotrajalosti stabla i o potencijalnoj opasnosti za građane i imovinu, onda opravdavam njihovo preventivno orezivanje.“, odgovorio je umirovljeni prim. mr. sc. Stjepan Šarac. S njim se slaže i Vladimir Paurić, poznati lipički slikar naivne umjetnosti. „Smatram da ona stabla koja predstavljaju opasnost treba ukloniti, ali inače sam veliki zaljubljenik u parkove i šume, u zelenilo sveukupno. Imam u lipičkim vinogradima vikendicu u čijoj se blizini nalazi krasna šumica na brežuljku i radujem se svakom mladom stablu koje se razvija.“, rekao je gospodin Paurić.

Građanima Lipika uvijek je žao kad se opraštaju od drveća koja su oštećena tijekom ratnih događanja ili koja su jednostavno dotrajala od starosti. Voljela bih i nadam se da će sva uklonjena stabla biti zamijenjena novim sadnicama kako bi se održala biološka ravnoteža.“, kazala nam je Martina Pleše Bestić.

Martina Pleše Bestić


Žao mi je vrbe jer smatram da je bila prekrasna i da je predstavljala jedan lijepi simbol Lipika.“, izjavila je Vlatka Jureša Kiš s kojom se složila i lipička gradska vijećnica Mihaela Zili. „Mislim da je to žalosno za građane jer vrba je ipak bila simbol Lipika koji je prepoznatljiv po zelenilu.“, smatra vijećnica Zili. Njezin kolega, također gradski vijećnik, Milan Vlajković misli da je uklanjanje stabla vrbe opravdano te da je posao obavljen profesionalno.

Mihaela Zili