Delfin
Ostanidoma2
Medianno
GRADSKO KOMUNALNO PODUZEĆE LIPKOM

Sječa dotrajalih stabala u centru Lipika

21.01.2019. 15:07 | 1323 pregleda | Vijesti

Danas prijepodne kod semafora u centru Lipika radnici Lipikom-a počeli su s rušenjem stabla vrbe koja je po navodima starijih stanovnika Lipika zasađena još 50-ih godina prošlog stoljeća. Dugovječna vrba bujne i specifične prometom oblikovane „odrezane“ krošnje tako prelazi u sjećanja Lipičana, kao i svih onih kojima je „zapela za oko“ dok su bili u prolazu kroz naš grad. Ovisno o tome jeste li romantičar ili realist mogli biste se svrstati uz one koji žale za sječom ove dugovječne „sugrađanke“ ili uz one koji smatraju da je zbog dotrajalosti stabla to već trebalo učiniti, a o razlozima sječe upitali smo direktora tvrtke Lipkom Marijana Strganca.

Piše:
Tomislav Ević

„Na prijedlog mjesnog odbora Lipik koji je zatražio uklanjanje stabla vrbe u centru Lipika kod semafora, Lipkom je kao izvođač radova prikupio sve suglasnosti od Hrvatskih cesta koje su nadležne za cestu i policijske postaje Pakrac radi regulacije prometa. Inicijativa za spomenute radove potekla je od strane MO Lipik, koji je to učinio radi opetovanih zamolbi građana Lipika koji su procijenili da propadajuće stablo ugrožava sigurnost pješaka, a i sudionika u prometu koje je vrba krošnjom nadvisivala.

Radovi su započeti danas prijepodne, u njihovom izvođenju radi lakšeg orezivanja granja poslužio je kamion s košarom Elektroinstalacija Martinović, a u uklanjanju ostataka debla pripomoći će im Šumarija Lipik koja za to ima adekvatnu mehanizaciju.

Uklanjanje ovog, a i drugih dotrajalih i trulih stabala, dio je redovnih radova na održavanju drvoreda koje Lipkom provodi svake godine (orezivanje suhih grana i oblikovanje krošnje), a nakon radova u ulici Ante Starčevića u kojoj je bila i srušena vrba, kroz nekoliko dana nastavit će se s orezivanjem grana i stabala u Slavonskoj ulici, ulici Matije Gupca i ulici Marije Terezije, prvenstveno kako bi se omogućilo nesmetano odvijanje kamionskog prometa.“ izjavio je gosp. Strganac.