LIPIK test
LIPIK test
Medianno
PRVA NEDJELJA DOŠAŠĆA

Došašće ili Advent - vrijeme priprave za Božić

28.11.2021. 11:13 | 1603 pregleda | Vijesti

Danas je prva nedjelja Došašća ili Adventa. Vrijeme je to u crkvenoj godini kada se kršćani intenzivnije pripremaju za svetkovinu Božića. Prvom nedjeljom Došašća započinje i nova liturgijska godina. Kroz Došašće svećenici nose ljubičaste misnice čime se naglašava tema pokore, a jedno od važnijih obilježja Došašća jesu i rana misna slavlja, među vjernicima prozvana zornicama. Za vrijeme Došašća proširio se i običaj izrade adventskog vijenca koji ima četiri svijeće koje se pale usporedno s nedjeljama Došašća.

Piše:
Compas

Prva nedjelja Adventa tradicionalno donosi i prvo svjetlo koje se pali na adventskom vijencu. Tako je sinoć u Lipiku upaljena prva adventska svijeća, a do Božića će se svake subote tradicionalno paliti po jedna svijeća na adventskom vijencu. Osim odbrojavanja tjedana do Božića, svjetlost svijeća simbolizira i svjetlost Božju koja na svijet stiže rođenjem Isusa Krista. Svijeće imaju i svoja pojedinačna značenja vezana uz kršćanske pojmove pa se smatra da u prvom tjednu palimo svijeću koja simbolizira nadu, u drugom tjednu mir, u trećem radost, a svijeća koju palimo četvrtu nedjelju Došašća simbolizira ljubav.

Za ovogodišnje blagdansko ukrašavanje Lipika zaslužni su djelatnici Grada Lipika, Lipkoma i Turističke agencije LIRA Travel, a za uređenje naselja lipičkog kraja pobrinuli su se vrijedni članovi lokalnih udruga.

Tijekom jučerašnje vožnje po lipičkim naseljima uočili smo neke adventske vijence čije fotografije donosimo u prilogu.

Klisa

Donji Čaglić

Dobrovac

Marino Selo

Lipik


LIRA ispod članka
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/