LIRA okomiti
LIRA okomiti
Toplice Lipik 960x150_nsl
PRIČE I HUMORESKE S OBALE PAKRE „STRAHIJADE“

Radničko odmaralište na Krku

20.06.2022. 10:04 | 12464 pregleda | Kolumne

Piše:
Siniša Njegovan Starek

Nije to bilo nimalo  čudno što se Straho pojavio na otoku Krku u radničkom odmaralištu DIK-a Papuk Pakrac, a našao se tamo, usred toplog ljeta, sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Straho nije bio zaposlenik u DIK „Papuk“ Pakrac, a niti je baš imao puno poslovnih kontakata s tom firmom, ali ipak se našao tamo među radnicima toga poduzeća. No, nije se baš slučajno tamo našao. Straho je tih dana imao gažu sa svojim sastavom u hotelu „Krk“ u gradu Krku, pa zašto ne bi došao pozdraviti poznanike iz Pakraca. Ionako će im uskoro svirati na terasi  njihovog odmarališta.  Naime, Straho je  imao podosta poklonika među radnicima tog drvnog kombinata. Radnici su voljeli njegovu glazbu, ali još više njegov vedar i veseo duh, smisao za šalu i neutaživu želju za pričanje viceva i pošalica. DIK „Papuk“ Pakrac imao je tada odmaralište za radnike na otoku Krku, za radnike svog drvnog kombinata.

Nekada je taj drvni kombinat zapošljavao oko dvije tisuće radnika, doduše nešto manje, ali to sada nije tako važno, već važno je da je tada zapošljavao toliko puno radnika, a sada… nema ni DIK-a  „Papuka“ Pakrac, ali nažalost nema ni radnika. Dakako nema ni odmarališta za radničku klasu, kako su nekada „tepali“ uposlenim radnim ljudima. Onim ljudima koji su nekada pošteno radili svoj posao, odnosno svoje radne vještine.

 

Fotografija: Nekadašnje radničko odmaralište DIK –a „Papuk“ Pakrac. Sada je to hostel „Krk“ u gradu Krku. Fotografiju snimio Damir Palatinuš iz Daruvara 1. 1. 2022. godine.

Kao i prijašnjih ljeta, radnici su autobusima prevezeni iz Pakraca na otok Krk, odnosno u grad Krk, gdje je u starom dijelu grada bilo odmaralište. Naime, u tom lijepom dijelu grada Krka bilo je to radničko odmaralište. Nije to bilo neko ekskluzivno odmaralište, ali radnici su voljeli tamo ljetovati, posebno jer je to ljetovanje bilo vrlo jeftino.

Straho nije došao zajedno s radnicima DIK-a „Papuk“, već se on dovezao automobilom, tada popularnim „fićom“, odnosno Zastavom 750.  Bio je to prvi automobil koji je Straho kupio, a njega je i posebno volio, pa mu je čak i nadjenuo ime „Đuro“. Zašto baš Đuro, nije poznato, ali tako mu je Straho od milja tepao.

Fotografija: Strahimir Bosnić Straho i mlada ekipa glazbenika u hotelu „Krk“ u gradu Krku. Slijeva: Vlado Kurić, Kornelije Plažanin, Straho i Slavko (nije mi poznato prezime). Za bubnjevima je Obrad Petković Keli. Fotografiju ustupio Kornelije Plažanin Kornel.

I tako Straho zajedno s Đurom dođoše na otok Krk, mjesto Krk, pravo u pristanište. U velikoj prometnoj gužvi u samom mjestu, Straho pronađe nešto parkirnog prostora u samom pristaništu krčke luke. Uredno parkira Đuru uz more, ali nije još ni izašao iz auta, kada nekoliko radnika pakračke pilane, koji su bili u pristaništu jer su na rampi spuštali jednu brodicu u more,  prepozna ga, i krenuše ga pozdraviti. Obradovali se radnici što vidješe Strahu, obradovao se i Straho poznatim licima, ali nije se obradovao Đuro. Kako je Straho izašao van da pozdravi radnike pilane, Đuro  nije smogao snage ostati na maloj nizbrdici  uz samo jedva malo povučenu ručnu kočnicu, i počne se pomalo kretati niz rampu  put mora!

 Straho vidjevši kako Đuro klizi put mora svojim humorističkim  tonom glasno izreče:

- Đuro, Đuro,  ti misliš, ako imaš četiri šlaufa, da znaš plivati!

 

Fotografija: Stroj (vitlo) za spuštanje (klizanjem) brodica u more. Ovaj stroj se kao povijesni izložak danas nalazi u Voloskom, ali sličan stroj i rampa za klizanje brodica u more  nalazila i na otoku Krku, po kojoj je „Đuro“ klizio u more. Snimio u Voloskom S. Nj. Stárek 25. 5. 2022. godine.  

Radnici pakračke pilane prasnuše u glasan smijeh, na te Strahine riječi, ali se brzo i snađu i sporo-klizećeg Đuru zaustaviše s prednjim kotačima u plitkom moru  rampe za spuštanje brodica.

Te noći u radničkom odmaralištu DIK-a Papuk Pakrac dugo se orila pjesma radnika pakračke pilane, dakako uz glazbu Strahine harmonike, a Đuro je spokojno cijelu noć drijemao pod starom krčkom murvom …

Strahine riječi „ Đuro, Đuro, ti misliš, ako imaš četiri šlaufa, da znaš plivati!“ radnici su prepričavali do ranih jutarnjih sati, ali i godinama poslije tog veselog događaja.

 

 Daruvar, 9. kolovoz 2021. – 11. veljača 2022.          

                                                               Siniša Njegovan Stárek

                                                             

ARHIVA:

Dirigent

Radničko odmaralište na Krku

Straho i direktor "Budućnosti" Pakrac

"Strahijade": Straho i Yamaha

Filipovačka ciglana i ciglari iz Ploštine (II. dio)

Filipovačka ciglana i ciglari iz Ploštine (I. dio)

Kavaliri s crvenom ružom

Urar Štefo iz glavne ulice

Osmoškolci iz Prekopakre/Pakrac - Beirut via Ljubljana

Pakrački dekret

Trenk, Laudon i panduri (4.)

Barun Franjo Trenk i panduri (3.)

Barun Franjo Trenk i Pakrac (2.)

Barun Franjo Trenk u Pakracu i Požegi (1.)

Sokolska društva: Previranje i raskol

Sokoli i politika

Pakračka sokolska društva: "Hrvat tko je - Sokol da je!"

Pakračka sokolska društva: Sokoli i Aquae Balissae

Oslobađanje Lipika - svjedočenje vojnika

Pravda je ponekad kao paučina – propušta ptice, a zadržava komarce

MOJI POSLJEDNJI DANI U PAKRAČKOJ BOLNICI: Sjećanja mr. ing. Đurđice Vicković

Pakrački vatrogasci (III. dio)

Pakrački vatrogasci (II. dio)

Pakrački vatrogasci (I. dio)

Doseljavanje Čeha na područje bivše Općine Pakrac (II. dio)

Doseljavanje Čeha na područje bivše Općine Pakrac (I. dio)

Gradnja željezničke pruge Barč - Daruvar - Pakrac (II. dio)

Gradnja željezničke pruge Barč - Daruvar - Pakrac (I. dio)

Pripovijesti iz pakračke i lipičke povijesti: Stradanje i spašavanje knjižnice u Pakracu (2.)

Pripovijesti iz pakračke i lipičke povijesti: Stradanje i spašavanje knjižnice u Pakracu (1.)

Pripovijesti iz pakračke i lipičke povijesti: Rimski nadgrobni spomenici iz Kusonja i Brusnika

Dva romana, Martin Kukučin - Peter Štrelinger

Pripovijesti iz pakračke i lipičke povijesti: Ogranak Matice hrvatske, Pakrac

Pripovijesti iz pakračke i lipičke povijesti

 


LIRA ispod članka