PUKE banner
PUKE banner
Medianno

Održana završna konferencija projekta Energetske obnove zgrade Osnovne škole Grigora Viteza u Poljani

26.02.2021. 15:28 | 505 pregleda | PROMO

Piše:
Matija Kulhavi

U prostoru Osnovne škole Grigora Viteza Poljana u petak, 26. veljače 2021. godine održana je završna konferencija projekta "Energetska obnova zgrade Osnovne škole Grigora Viteza na adresi Antunovačka 29, Poljana", u sklopu Poziva "Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora" referentne oznake 4c1.4.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 16. listopada 2018. godine, a stručnu pomoć u administrativnom dijelu pripreme, kao i u provedbi projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije.

Na samom početku prisutne, među kojima su bili lipički gradonačelnik Vinko Kasana, pročelnica odjela za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije Sandra Sekulić Pojer te ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije PANORA Senka Horvat, kao i predstavnik izvođača radova Zlatko Visković, pozdravio je Tibor Nagy, ravnatelj osnovne škole u Poljani.

Fotografija: Tibor Nagy, ravnatelj škole u Poljani

Naša škola je počela s radom 1971. godine, a tad su ju pohađali učenici iz devet naselja. Sad ju pohađa 113 učenika iz sedam naselja. Premda je naša škola mala, brojni su njezini učenici koji su ostvarili postignuća.“, rekao je ravnatelj Nagy, dodavši kako su među njima i gradonačelnik Lipika, dekan Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, ali i on sam te njegova kolegica, ravnateljica lipičke osnovne škole.

S obzirom na epidemiološku situaciju vezanu za koronavirus, dosta je aktivnosti protekle godine bilo reducirano, kazao je ravnatelj, međutim učenici unatoč tome ostvaraju zapažene rezultate, a imaju i svoj školski časopis „Žubor“ u čijem stvaranju sudjeluju svi učenici i nastavnici škole. Također, u školi djeluje i učenička zadruga. Prijeratnih godine održavale su se Vitezijade - susreti osnovnih škola koje nose ime Grigora Viteza. Nakon Domovinskog rata prva Vitezijada održana je upravo u Poljani, ali, kao i sve, tako su i Vitezijade trenutno odgođene.

Što se tiče same energetske obnove, ravnatelj je iskazao izuzetno zadovoljstvo učinjenim radovima.

 

Fotografija: Senka Horvat, ravnateljica PANORA-e

Ravnateljica PANORA-e Senka Horvat zahvalila je školi na odličnoj suradnji u provedbi projekta energetske obnove, dok je Anto Baltić, stručni suradnik za projekte u području infrastrukture u PANORA-i rekao kako su projektom energetske obnove financirane aktivnosti izrade projektne dokumentacije, građevinsko-obrtnički radovi, elektrotehnički radovi, usluga stručnog i projektantskog nadzora te koordinatora zaštite na radu, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove, upravljanje projektom i administracija te usluge promidžbe i vidljivosti.

Fotografija: Anto Baltić, stručni suradnik za projekte u području infrastrukture u PANORA-i 

Radovima na energetskoj obnovi povećala se toplinska zaštita vanjskoga zida, toplinska zaštita stropa prema negrijanom tavanu, toplinska zaštita ravnog krova iznad grijanog prostora te se zamijenila postojeća rasvjeta s energetski učinkovitijom.

Navedenim radovima se ostvarila ušteda toplinske energije u iznosu od 69,02% u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada je iz energetskog razreda D prešla u energetski razred A.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 2.381.810,41 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj financira do 1.464.029,68 kn. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije financira projekt u iznosu do 636.457,14 kn, a ostatak je na sebe preuzela Požeško-slavonska županija, kao osnivač.

Krajnji rok za realizaciju svih projektnih aktivnosti je 26. ožujak 2021. godine.

Projekt energetske obnove škole u Poljani pohvalio je i lipički gradonačelnik Vinko Kasana.

Žalosti nas sve manji broj djece, međutim ako se ne ulaže u ruralne krajeve onda taj broj može biti još manji.“, rekao je gradonačelnik zahvalivši županu i Požeško-slavonskoj županiji, kao osnivaču na svesrdnoj podršci u brojnim projektima na ovom dijelu županije.

Posebno mi je drago da su osnovne škole na ovom području energetski obnovljene, Dobrovac, Lipik i sad Poljana.“, istaknuo je gradonačelnik pa se osvrnuo i na aktualne investicije na području Poljane. Naime, nedaleko zgrade osnovne škole, dovršava se objekt u kojem će biti smješten dječji vrtić, tu je i energetski obnovljen društveni dom, tako da su u kratkom periodu od dvije godine u Poljanu investirana znatna sredstva.

Fotografija: Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika

Ono što je još ostalo, to je sportska dvorana, a u planu je preprojektirati postojeći projekt sportske dvorane koji će biti primjeren broju učenika.

"Ulaganje u osnovnu infrastrukturu izuzetno je bitno za svako naselje, a mi se na ovom području i tako trudimo podići kvalitetu života naših građana.“, zaključio je gradonačelnik.

Na kraju konferencije prisutni su pogledali kratki video koji su pripremili učenici i nastavnici škole u Poljani.