LIPIK test
LIPIK test
Medianno
ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA

Osigurane značajne uštede i bolji uvjeti rada

20.12.2019. 14:16 | 938 pregleda | PROMO

Povodom kraja projekta "Energetska obnova zgrade Osnovne škole Lipik" danas je održana završna konferencija, na kojoj su, između ostalih, prisustvovali požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, lipički gradonačelnik Vinko Kasana, predstavnici Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije – PANORA te predstavnici Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA, kao i ostali dionici projekta.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 5.006.690,58 HRK od čega je 59% posto novac Europskog fonda za regionalni razvoj, 31% Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU i 10% Požeško-slavonske županije.

U sklopu projekta su izvršeni radovi na obnovi vanjske ovojnice objekta, radovi na zamjeni vanjske stolarije ugradnjom PVC stolarije, zamjena krovišta i izvođenje ravnog krova, odnosno vraćanje izvornom obliku. Napravljena je zamjena električnih instalacija i rasvjete školske zgrade, a uvedeno je i daljinsko očitanja potrošnje energenata objekta. Isto tako, ugrađena je i vanjska rampa uz glavni ulaz za osobe smanjene pokretljivosti, a vrijednost radova, koje je izvela tvrtka GRADNJA ALABER d.o.o iznosi 4.269.497,33 HRK + PDV.

Piše:
Matija Kulhavi

Ovom je prigodom, s obzirom na blagdansko vrijeme upriličen igrokaz „Božićna čestitka“, koji su upriličili učenici 2. B, a ravnateljica Klaudija Kovač posebno je zahvalila svima koji su zaslužni za financiranje ovog projekta, kao i Požeško-slavonskoj županiji i Gradu Lipiku što uvijek prepoznaju potrebe  lipičke škole te ju u tome podupiru. Ravnateljica je istaknula i to da će uskoro biti najavljen još jedan projekt vezan za energetsku učinkovitost škole, a to su solarni paneli.

Klaudija Kovač, ravnateljica OŠ Lipik

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević je naglasio da mu je posebno drago kad dođe kraj projekta i kad se sagleda sve što je učinjeno. „Također mi je drago da ova škola ne staje na jednoj energetski učinkovitoj stvari već idete dalje i istražujete razne načine energetski obnovljivih izvora te se razvijate zajedno s vašim učenicima. Također ste bili dobitnici nagrade za najljepši vrt, što je dokaz da možete postići puno toga, a sada ćete imati još više sredstava za poboljšanje škole jer ova ušteda koju ostvarimo putem energetske obnove, smanjenje potrošnje za grijanje i ostalo, to sve dolazi natrag u korist škole i opremanja. Svaka ušteda pridonosi nabavci novih klupa u učionice, informatičke opreme, ali i pametne ploče, jer moramo ostati u toku s vremenom, a činjenica je da se tehnologija razvija i to učenici moraju imati na raspolaganju. Moja odluka i smjernica je da će sve škole biti obnovljene, a ne zatvorene, iz jednog osnovnog razloga, a to su djeca i stanovnici ovog područja koji tu školu koriste za učenje i razvoj. Svjedoci smo povećanju djece u školama koje su do sada obnovljene, bilo je škola s jednim učenikom, a danas ih je desetak, iz toga razloga u školstvo i djecu nećemo prestati ulagati.“, istaknuo je župan Tomašević.

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan

Projekt je vodila Lipička razvojna i turistička agencija LIRA pa je o njemu govorio voditelj razvojnog odjela Darian Husko, istaknuvši da je svrha projekta bila postizanje energetskih ušteda, poboljšanje energetskih svojstava zgrade odnosno smanjenje potrošnje energije u objektu kao i unaprjeđenje radnih uvjeta za učenike i nastavno osoblje Osnovne škole Lipik.

Darian Husko, voditelj razvojnog odjela LIRA d.o.o.