delfin3
delfin3
Radio Daruvar 2

Održana početna konferencija projekta energetske obnove zgrade Područne škole u Badljevini

14.11.2019. 13:08 | 1119 pregleda | PROMO

U prostoru Područne škole Badljevina 14. studenog 2019. održana je početna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Područne škole Badljevina na adresi Trg dr. Franje Tuđmana 4, Badljevina, Osnovne škole braće Radića Pakrac“. Sedma je to početna konferencija za projekte energetske obnove, od ukupno deset projekata s područja Požeško-slavonske županije, koji su odobreni na Javnom pozivu "Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora", referentne oznake 4c1.4. 

Piše:
Matija Kulhavi

 

 

Nakon pozdravnih riječi koje je prisutnima uputila ravnateljica OŠ braće Radića Sanja Delač, kratkim folklorno-umjetničkim nastupom predstavili su se učenici nižih razreda Područne škole Badljevina.

  

„Veoma sam sretna i ponosna što će objekt ove školske zgrade u Badljevini biti energetski obnovljen te vjerujem kako ćemo, osim estetskog izgleda zgrade, odnosno tragova vremena, ali i rata, riješiti i neke probleme koje smo dosad imali, poput prokišnjavanja krova.“, naglasila je ravnateljica Delač.

Sanja Delač

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 24. rujna 2018., a pomoć u administrativnom dijelu pripreme i provedbe projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije - Panora.

O samom projektu energetske obnove, kao i o svim tekućim projektima energetske obnove koji se razvijaju na području Požeško - slavonske županije govorila je Senka Horvat, ravnateljica Panora-e.

Senka Horvat

Tako je istaknuto da se ovim projektom energetske obnove financiraju aktivnosti izrade projektne dokumentacije, radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon izvršenih građevinskih radova, aktivnost upravljanja i administracije te promidžbe i vidljivosti.

Radovima na energetskoj obnovi poboljšat će se toplinska zaštita vanjskog zida, toplinska zaštita stropa prema negrijanom prostoru te će se zamijeniti vanjska stolarija. Realizacijom navedenih mjera će se uštedjeti 72,67% potrebne toplinske energije, a zgrada će iz energetskog razreda D prijeći u energetski razred B.

Marijan Širac

Prisutne je pozdravio i zamjenik pakračke gradonačelnice Marijan Širac iskazavši iznimno zadovoljstvo ovim projektom, kao i ranijim projektima koji su energetski obnovljeni na području Pakraca, a zamjenik požeško-slavonskog župana Vedran Neferović je naglasio kako je želja Požeško-slavonske županije bila da sve škole, kako matične, tako i područne, budu uređene, opremljene i dostojne boravka svih učenika koji ih pohađaju. „Energetska obnova na području naše županije gotovo je dotaknula svaku školu, od onih većih pa sve do onih najmanjih.“, istaknuo je dožupan Neferović.

Vedran Neferović

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 1.371.891,88 kuna, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose do 563.519,94 kuna. Ostatak iznosa financiranja na sebe je preuzela Požeško-slavonska županija, kao osnivač škole. Zahvaljujući Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, koje je raspisalo Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, udio vlastitog sufinanciranja značajno je umanjen. Naime, Škola se uz pomoć Panore prijavila na navedeni Poziv te su odobrena sredstva u iznosu do 238.252,04 kuna.

Prisutnima se obratio i direktor tvrtke Trim-Projekt d.o.o. Marijan Hihlik, kao predstavnik izvođača radova.  On je ovom prigodom istaknuo kako njegova tvrtka ima dugogodišnje iskustvo i reference u projektima energetske obnove te da će se potruditi da radovi budu kvalitetno izvršeni u zadanim rokovima.

Završetak radova se očekuje do kraja svibnja 2020.godine, a završetak cijelog projekta energetske obnove do kraja rujna 2020. godine.