Lipik banner
Lipik banner
Medianno
INTERVJU: VLADIMIR GAZIĆ, DIREKTOR LRA – PCP D.O.O.

Izrazito smo zadovoljni provedbom projekta „Korisnička podrška PCP-a“

17.07.2019. 10:28 | 783 pregleda | PROMO

Nedavno je završen projekt Lokalne razvojne agencije - Poduzetnički centar Pakrac d.o.o. (LRA – PCP d.o.o.) „Korisnička podrška PCP-a“, kao i program „Pružanje visokokvalitetnih usluga za MSP putem poduzetničkih potpornih institucija“. Tim povodom razgovarali smo s Vladimirom Gazićem, novim direktorom LRA – PCP d.o.o.

Piše:
Matija Kulhavi

S obzirom na to da ste nedavno imenovani direktorom LRA - PCP d.o.o., kakvi su novi planovi? Hoće li biti nekih značajnih promjena? Ima li nekih novih ideja?

Da, iako je službeno imenovanje bilo prije dva mjeseca, već  duže vremena radimo na novim projektima i aktivnostima. Nekih značajnijih promjena u poslovanju Poduzetničkog centra Pakrac neće biti. Direktorice koje su bile prije mene su postavile dobre temelje i odradile su odličan posao koji planiram sa svojim timom nastaviti unapređivati.

U cilju poboljšanja poslovnog okruženja na području Grada, unazad par mjeseci smo intenzivirali suradnju s poduzetnicima i poljoprivrednicima te kroz svakodnevnu komunikaciju s našim klijentima radimo i pomažemo im u razvoju njihovog poslovanja. Sukladno njihovim potrebama pripremamo im projekte i poslovne planove, ali i u suradnji s Gradom Pakracom svakodnevno radimo na razvoju dodatnih vrsta poticanja, subvencija i raznih olakšica.

Nedostatak kvalificirane radne snage i neusklađenost obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada

Jedan od problema s kojima se svi naši poduzetnici suočavaju je nedostatak kvalificirane radne snage i neusklađenost obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada. Kao razvojna agencija ne možemo utjecati na uvođenje novih obrazovnih programa, ali kroz projekte koji su financirani EU sredstvima možemo osigurati prekvalifikaciju i osposobljavanja za zanimanja koja su deficitarna na području Grada Pakraca i naši trenutni projekti koje provodimo su usmjereni na osposobljavanje radne snage prema potrebama gospodarstva i investitora. Investitori jesu zainteresirani za nove investicije, ali i dalje imamo problem s ponudom kvalificirane radne snage koja može zadovoljiti moderne proizvodne procese.

Nakon posljednje sjednice Gradskog vijeća formirana je Gospodarska zona „Pakrac 1“ koju je Poduzetnički centar Pakrac dobio na upravljanje. U tijeku su razgovori s investitorima koji su zainteresirani za kupovinu zemljišta. Očekujemo do kraja godine veliki pomak u razgovorima i početak investicija u novoj gospodarskoj zoni koja uključuje i područje bivše Drvne industrije „Papuk“.

 

Vladimir Gazić

 

Kako je prošao projekt „Korisnička podrška PCP-a“ financiran EU sredstvima kroz poziv „Pružanje visokokvalitetnih usluga za MSP putem poduzetničkih potpornih institucija“? Jesu li ostvareni svi ciljevi? Ima li nedostataka?

Projekt je imao za cilj pružanje učinkovite pomoći Poduzetničkog centra Pakrac kroz unaprjeđenje i modernizaciju postojećih te razvoj novih usluga stručne i savjetodavne podrške poduzetnicima.

Ciljevi projekta su definitivno ostvareni, veliki broj poduzetnika je koristio usluge i mogu reći da sam vrlo zadovoljan provedbom samog projekta. Zamjetnih nedostataka prilikom provedbe projekta nije bilo, gdje god smo osjetili da postoji mogućnost nekog problema, na vrijeme smo reagirali da do toga ne dođe. Za dio usluga za koje nije bio dovoljan broj zainteresiranih poduzetnika smo tražili prenamjenu i uveli usluge za koje smo smatrali da će u tom trenutku više koristiti poduzetnicima što se na kraju tako i ispostavilo.

 

Što je sve odrađeno u sklopu tog projekta? Koliko korisnika je prošlo kroz njega?

Kroz projekt je uvedena 21 nova usluga koju je LRA – PCP d.o.o. pružala poduzetnicima u razdoblju trajanja provedbe projekta, a koje obuhvaćaju niz seminara, edukacija i radionica o zakonodavnim promjenama, obavezama poduzetnika i problemima s kojima se susreću u svakodnevnom radu. Uz postojeće korisnike naših usluga u projektu je sudjelovalo 11 novih korisnika. Usluge informiranja je koristilo preko stotinu poduzetnika koji su dobili informaciju o otvorenim natječajima, mogućnostima financiranja ulaganja, najpovoljnijim kreditima na tržištu te o mogućnostima korištenja subvencije Grada Pakraca.

 

Što namjeravate raditi u narednom razdoblju?

U narednom razdoblju radit ćemo na planiranju Gospodarske zone Pakrac prema potrebama investitora i osnivanju One Stop Shopa preko kojeg će svim zainteresiranim investitorima i budućim poduzetnicima biti pružene potrebne informacije u vezi pokretanja poslovanja na području Grada Pakraca i gdje će moći dobiti sve potrebne informacije o aktualnim natječajima.

Također bi ovim putem pozvao sve naše poduzetnike i nositelje poljoprivrednih gospodarstava da dođu kod nas sa svojim idejama i potrebama kako bi se mogli na vrijeme pripremiti za novi val natječaja koji očekujemo. Bilo da je proizvodnja ili usluga, planirajte svoj rad i razvoj jer je planiranje pola uspjeha svakog projekta. Naša vrata su vam uvijek otvorena!