LIPIK test
LIPIK test
LIRA vodoravni
SPECIJALIZACIJOM DO VISOKOKVALITETNIH USLUGA

Dr. med. Sanela Hodak nova je specijalizantica obiteljske medicine u pakračkom Domu zdravlja

11.03.2022. 08:53 | 1600 pregleda | PROMO

Dom zdravlja Požeško-slavonske županije nositelj je projekta pod nazivom Specijalizacijom do visokokvalitetnih usluga obiteljske medicine financiranog iz Europskog socijalnog fonda. Cilj je ovog hvalevrijednog projekta poboljšati pristup uslugama zdravstvene zaštite i visokokvalitetnim uslugama obiteljske medicine na području Požeško-slavonske županije kroz usavršavanje specijalističkog usavršavanja doktora medicine.

Ukupna vrijednost projekta je 1.074.188,55 kuna te se u cijelosti odnosi na bespovratna sredstva, odnosno sredstva iz Europskog socijalnog fonda, dok je trajanje projekta 54 mjeseca. Započeo je 12. prosinca 2017., a završava 12. lipnja 2022. godine.

Piše:
Matija Kulhavi

Projektom je na specijalističko usavršavanje iz obiteljske medicine upućena jedna doktorica s područja Požeško-slavonske županije. Radi se o doktorici medicine Saneli Hodak, specijalistici obiteljske medicine koja je poslijediplomski studij pohađala u Zagrebu, dok je najveći dio specijalizacije provodila u požeškoj bolnici i kod  prim. dr. med. Rajke Šimunović koja joj je bila mentorica.

Doktorica Hodak je od siječnja ove godine preuzela samostalnu ambulantu obiteljske medicine u pakračkom Domu zdravlja, i naravno obveza joj je ovdje ostati raditi onoliko vremena koliko je trajala i specijalizacija. Inače, na području Pakraca, Lipika i Poljane u sustavu Doma zdravlja postoje četiri ambulante obiteljske medicine, dok još postoje i tri privatne ordinacije obiteljske medicine od kojih su dvije u zakupu unutar Doma zdravlja.

Sanela Hodak je diplomirala na Medicinskom fakultetu u Rijeci 2011. godine i nakon toga je odradila pripravnički staž unutar Doma zdravlja u Pakracu. U međuvremenu je radila i u pakračkoj bolnici, međutim na kraju se vratila raditi u Dom zdravlja. Radi se o postojećoj ambulanti koja dosad nije imala specijalistu obiteljske medicine. U ambulanti trenutno ima oko 1560 pacijenata koji dolaze uglavnom s područja Pakraca, ali i Lipika, dok je nekakav  standard 1700 pacijenata. To podrazumijeva sve starosne kategorije, osim djece mlađe od 7 godina. S obzirom na vrijeme u kojem živimo, ali i pandemiju koja je još uvijek prisutna, dnevno u ambulantu zna doći i do stotinjak pacijenata. Tako ih je samo proteklog ponedjeljka bilo 118. Stoga je i ovom prigodom dr. Hodak zamolila pacijente da se pridržavaju epidemioloških naputaka te imaju razumijevanja ako se ne može odmah uspostaviti telefonski kontakt s ordinacijom.

Specijalizacijom doktorice Hodak izravno će se doprinijeti većem broju medicinskih stručnjaka, kao i boljoj pokrivenosti zdravstvenim uslugama te u konačnici kvalitetnijoj usluzi obiteljske medicine.

Projektom će se svakako ostvariti preduvjeti za većom učinkovitosti u pružanju usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini.“, istaknuo je Marijan Višaticki, ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije. Isto tako, na ovaj način, osiguranjem ove specijalizacije, gledajući izražene kadrovske potrebe, smanjit će se vjerojatnost nastanka kadrovskih neravnoteža u samom sustavu Doma zdravlja. S obzirom na ozbiljan nedostatak zdravstvene radne snage u Hrvatskoj, cilj je ovog projekta poboljšati pristup zdravstvenoj skrbi putem održivog povećanja broja specijalista, odnosno projekt izravno doprinosi većem broju medicinskih stručnjaka i boljoj pokrivenosti zdravstvenim uslugama.

Ravnatelj Višaticki je rekao da imaju predviđenu još jednu specijalizaciju za Grad Pakrac koja je planirana u ovoj godini, a koju će financirati ili iz sredstava EU ili iz vlastitih sredstava. Ovom se prigodom ravnatelj osvrnuo i na žalbe koje se tiču nedostupnosti liječnika obiteljske medicine.

U Požeško-slavonskoj županiji ukupno upravljamo s 12 ordinacija od njih 38 i moram reći da je 90% poslova vezanih za pandemiju koronavirusa i pritisak na ambulante obiteljske medicine odradio upravo Dom zdravlja.“, naglasio je ravnatelj pohvalivši pri tome i angažman dr. Ivana Beluškova, kao i dr. Branka Koprića te dr. Aleksandra Beluškova.

„Sadržaj priopćenja isključiva je odgovornost Doma zdravlja Požeško-slavonske županije“


LIRA ispod članka
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/