Delfin 2022
LIPIK test
Medianno
UDRUGA BRANITELJI LIPIKA 1991.

Održana završna konferencija projekta "Kvalitetniji život za branitelje Grada Lipika"

04.02.2022. 13:51 | 1007 pregleda | PROMO

U prostoru Multikulturalnog centra u Lipiku 4. veljače je održana završna konferencija projekta "Kvalitetniji život za branitelje Grada Lipika" kojeg je protekle dvije godine provodila Udruga branitelja Lipika 1991. godine, odnosno puna 24 mjeseca (5.2.2020. – 5.2.2022.).

Podsjetimo se kako je prije dvije godine, preciznije 5. veljače 2020. u Ministarstvu hrvatskih branitelja/Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u Zagrebu svečano uručeno 29 ugovora u okviru Poziva „Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata“ koji se sufinancirao sredstvima Europskog socijalnog fonda u ukupnoj vrijednosti 80,5 milijuna kuna. Tom je prigodom i predsjedniku Udruge branitelja Lipika 1991. Zvonimiru Bišćanu za projekt "Kvalitetniji život za branitelje Grada Lipika" uručen ugovor ukupne vrijednosti 1.323.355,00 kuna (sufinanciranje Europske Unije iznosi 1.124.851,75 kuna).

Piše:
Compas

 

 

Projekt je bio usmjeren na unaprjeđenje kvalitete života i povećanje socijalne uključenosti branitelja i stradalnika Domovinskog rata te članova njihove šire i uže obitelji na području Grada Lipika pružanjem usluga psihosocijalne pomoći i pružanjem usluga u kući u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti, doznali smo od voditeljice projekta Klaudije Marinković i stručnog suradnika na projektu Grigora Marinića.

Osim što su imali mogućnost korištenja psihosocijalne pomoći, korisnici su mogli sudjelovati i na radionicama tijekom kojih su mogli usavršavati komunikacijske vještine, usvajati suočavanje sa stresom, ali i usvajati zdrave životne navike. Imali su mogućnost i usluge osobnog psihološkog savjetovanja.

Usluge u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti obuhvaćaale su pomoć u obavljanju kućanskih poslova, uređenje okućnice (sitni popravci u kući, poslovi održavanja okućnice, pomoć i posredovanje pri organizaciji i obavljanju složenih poslova u kući i okućnici, ostale usluge u kući i okućnici), prijevoz, pomoć u održavanju osobne higijene, pružanje podrške korisnicima za uključivanje u društvo, pomoć u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava računa, dostava pomagala, lijekova, plaćanja i sl.) i slično. Za tu je namjenu 4 zaposlenika, osposobljene su 2 gerontodomaćice, nabavljena je radna odjeća, materijal i oprema za rad, nabavljeno je i kombi vozilo te su osigurana sredstva za trošak goriva (prijevoz zaposlenika, prijevoz korisnika, košnje trimerom i kosilicom).

Rezultati projekta:

  • Zaposleno 6 osoba na projektu (voditelj, asistent, 2 gerontodomaćice, 2 osobna pomoćnika)
  • Educirane 2 gerontodomaćice, i osobni pomoćnik za osposobljavanje trimerom
  • Održana radionica za zaposlenike – Osnove komunikacije i rješavanje sukoba
  • Održane radionice: Komunikacijske vještine, usvajanje zdravih životnih navika, suočavanje sa stresom; radionice je održavala Senka Božić, a koristilo ih je 20 korisnika
  • Održana radionica s osobnim psihologom koju je koristilo 20 korisnika, provodila ju je Matija Cesar
  • Kupljena radna odjeća i mehanizacija za zaposlenike, kosilica, trimeri, potrepštine za čišćenje, šišač živice i rezač granja
  • Kupljeno kombi vozilo za pružanje usluge prijevoza korisnika
  • Pružena pomoć u kući i oko kuće za ukupno 60 korisnika od strane 2 osobna pomoćnika i dvije gerontodomaćice

Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Udruge branitelja Lipika 1991. godine


LIRA ispod članka
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/