LIPIK test
LIRA okomiti
Radio Daruvar 2
„Eligio Lipik“

Vraćanje starog sjaja glazbenim ulicama i parkovima Lipika kroz projekt mladih „Lipik pjeva zajedno“

19.10.2021. 10:40 | 1520 pregleda | PROMO

Lipik je od davnina nadaleko poznat po svojoj kulturnoj baštini, glazbi i umjetnosti. Ulicama i parkovima uvijek se pjevalo, veselilo i plesalo kroz povijest pa sve do danas. Glazbena tradicija prenosi se generacijski s koljena na koljeno, djedovi čuvajući svoje tamburice kroz život uče mlade naraštaje sviranju i pjevanju. To je naš Lipik, središte poznatih glazbenika kroz povijest, subotnjih izlazaka i zabave.

Piše:
Compas

 

U skladu s navedenim značajem glazbe u Lipiku, petero mladih Lipičana je odlučilo sjesti zajedno za stol, pokrenuti glazbu ulicama Lipika i vratiti stari vokalni sjaj.

Kristina Kovar, Mihaela Špehar, Matea Pleše, Robert Klobučarević i Matija Brajković okupili su se kroz zajedničku suradnju kao neformalna skupina mladih pod nazivom „Eligio Lipik“ kroz projekt financiran od strane Agencije za mobilnost i programe EU - program Europskih snaga solidarnosti koji su simbolično nazvali „Lipik pjeva zajedno“.

„Odlučili smo se okupiti i zajednički pokrenuti kao tim kroz glazbu te usmjeriti nove članove u našem pravcu. Cilj našeg projekta je pozvati mlade i starije da nam se priključe kako bi svaka osoba dobila priliku u aktiviranju i buđenju grada. Potporu u pripremi i realizaciji projekta imamo kroz udrugu za mlade Ocean znanja putem koje smo prijavili projekt te veliku podršku u provođenja projekta i uključivanju mladih od strane voditeljice turističke agencije LIRA Travel Lipik - Ivane Pleše i udruge "Pomoć u kući" Lipik koja nam je ustupila prostor. Projekt smo prezentirali i gradonačelniku Lipika Vinku Kasani koji je pohvalio neformalnu inicijativu mladih te izrazio podršku projektu.

 

Projekt će se provoditi u trajanju od 12 mjeseci te nam se stigne svatko priključiti u bilo kojem periodu, entuzijasti koji žele napraviti promjenu, promijeniti svijest građana Lipika i pokrenuti ih, potaknuti druženje i smijeh u obilje glazbe kroz razne sadržaje, smanjiti usamljenost starijih osoba. Smatramo da je od iznimne važnosti jačati međugeneracijsku solidarnost te povećati uključenost osoba mlađe životne dobi u život starijih osoba. Ciljne skupine koje želimo privući u ovom projektu su mladi koji nemaju gdje pokazati i iznijeti svoj skriveni talent i u to uklopiti starije osobe koje svoj talent nemaju kome prenijeti.“

Želite li pridonijeti ovoj mladoj skupini i uključiti se u daljnji razvoj glazbe u Lipiku, članovi tima vas pozivaju da se priključite. Sve informacije i pitanja vezana uz projekt „Lipik pjeva zajedno“ pronađite na facebook stranici Eligio Lipik na kojoj možete pratiti sve aktivnosti ili kontaktirati tim putem maila: eligioeuterpa@gmail.com

 


LIRA ispod članka